Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock/Privatna arhiva

Vlasnik menjačnice Jovan J. (47) ubijen je u utorak uveče u novosadskom naselju Veternik i to je prvo ovogodišnje "kriminalno" ubistvo. Novi Sad, prošlogodišnja evropska prestonica kulture, odavno je i srpska prestonica kriminala.

Jovan J. (47) vlasnik menjačnice, prebijen je do smrti na parkingu pored restorna u novosadskom naselju Veternik. Ovo je prvo ovogodišnje „kriminalno“ ubistvo, a prema pisanju medija, nesrećni čovek je prvo obavio telefonski razgovor, a onda izašao da se nađe sa nekim. Policija je identifikovala osumnjičenog, jer su ceo događaj snimile kamere za video-nadzor i u toku je potraga za njim.

Pročitajte još:

U Novom Sadu je tako zabeleženo prvo „kriminalno“ ubistvo u 2023. godini, pa je prošlogodišnja evropska prestonica kulture preuzela primat od Beograda kao prestonica srpskog krimnala. Drugi grad po veleičini u Srbiji, odavno je jedan od centara organizovanog kriminala u Srbiji, ali i regionu, jer su u njemu prisutni i ogranci kriminalnih grupa iz regiona, pre svega iz Crne Gore.

Kriminal u Novom Sadu nije problem od juče, čini se da je policija odavno izgubila kontrolu, ili su se, što bi bilo još gore, rukovodioci PU Novi Sad, povezali sa organizovanim kriminalom. To je verovatno Policijska uprava čiji načelnici su najčešće smenjivani. Svoje ispostave su tamo imali i zemunski klan, a naravno da se i lokalna navijačka grupa „Firma“ povezala sa organizovanim kriminalom.

Fitnes instruktorka Teodora Kaćanski (30) ubijena je 2016. godine, po svemu sudeći greškom, jer ju je ubica zamenio sa njenim dečkom, Nenadom Stevićem, „žestokim momkom“ i članom jedne od novosadskih ekipa koje su u tom trenutku bile u ratu, pa je i Stević stalno nosio pancir. Stević i njegova devojka su se dovezli „rejndž roverom“ do zgrade u kojoj je stanovao i on je otišao do stana da nešto uzme. Teodora je prešla na vozačko mesto, kada je ubica koji je čekao u zasedi, prišao i pucao kroz zatamljeno staklo, ne znajući da puca u pogrešnu osobu. Teodora je umrla posle tri dana. Njenog ubicu policija nikada nije pronašla. Ali, Stevićeva ekipa je mislila da zna ko je odgovoran i ko može da im pruži informacije o likvidaciji. Tada je na videlo isplivalo sve o novosadskom podzemlju.

Teodora Kaćanski Foto:printscreen/instagram@kacanska

Naredne godine Stević i njegovi drugari otimaju Gorana Cvijetića iz Budisave. U otmici su učestovali Goran Kovačević Goranac, Dalibor Bogdanović Boća, bivši policajac,  Božidar Bosnić i tada aktivni policajac iz Beograda Vladimir Rakić. Kada su pohapšeni, oni su se branili da Gorana Cvijetića zapravo nisu oteli, već da se radi o građanskom hapšenju i da je on učestvovao u ubistvu Teodore Kaćanski i pokušaju ubistva Nika Uskokovića.

Dok se suđenja za otmicu Gorana Cvijetića uglavnom odlažu, među prijateljima je došlo do svađe pa su Goranac i Boća postali krvni neprijatelji. Bivšem policajcu Bogdanoviću se trenutno sudi za pokušaj ubistva Goranca i ubistva njegovog telohranitelja MMA borca Uroša Stefanovića. I sam Boća je ranjen pre toga 2021. godine, kada mu je dignut automobil u vazudh.

Ne treba zaboraviti da je u Novom Sadu 26. juna 2016. ranjen je Slobodan Kašćelan, jedan od vođa kavačkog klana.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Još jedna poznata figura iz podzemlja je ubijena u vojvođanskoj prestonici. Vođa veterničkog klana Nenad Opačić i njegova supruga Jasmina izrešetani su 28. februara 2015. godine u novosadskom Novom naselju. Opačić je u Specijalnom sudu u Beogradu osuđen na 14 godina zatvora zbog trgovine narkoticima, a sarađivao je i sa zemunskim klanom. Osumnjičeni za njegovo ubistvo, Janoš Šnajder, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Pragu, a navodno je umro od predoziranja drogom.

Jedan od problema Novog Sada je i česta smena načelnika Policijske uprave. Tako je Milorad Šušnjić smenjen 2020. godine a potom i suspendovan, čak mu je oduzeto i oružje zbog navodnog učešća u nezakonitom prisluškivanju kriminalca Darka Eleza, navodno po nalogu tadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović.

Šušnjićev naslednik, Slobodan Malešić nije bio bolje sreće. U aprilu prošle godine iz Tužilaštva za organizovani kriminal je saopšteno da je general policije Slobodan Malešić, bivši načelnik Policijske uprave u Novom Sadu, osumnjičen je da je organizator kriminalne grupe. Na čelu novosadske policije trenutno se nalazi Goran Radonjić, i to kao vršilac dužnosti.

BONUS VIDEO: Pokušaj ubistva Gorana Kovačevića Goranca u Novom Sadu kada je stradao njegov telohranitelj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare