Foto: Andrej Privizer / Shutterstock

Novosađanin L. K. (60) podneo je krivičnu prijavu zbog ugrožavanja bezbedosti protiv nekadašnjeg vođe narko-klana u Vojvodini, a danas biznismena Gorana Kovačevića “Goranca”, na kog je prošlog leta pokušan atentat u kom je ubijen njegov telohranitelj.

Pretnje su, prema navodima prijave, počele još pre tri godine kada je L. K. podigao brvnaru na Ribarcu između dva popularna novosadska restorana na Dunavu. Sukob je kulminirao pre mesec dana, o čemu postoji i audio snimak na kom Kovačević pojašnjava L. K. zašto će mu “je**ti mater” i da mu ništa ne znači što “kuva čorbu Miroviću”, predsedniku AP Vojvodine.

“Pre tri godine me je pozvao muškarac koji se predstavio kao Kovačević Goran zvani Goranac… Taj muškarac je počeo da me vređa, da mi psuje majku i da mi govori “je***u te u debelu guzicu” i ja sam to shvatio da će da me siluje. Zatim mi je rekao „pogledaj malo na internet ko sam ja”, što sam i učinio i saznao da se radi o čoveku iz kriminogene sredine”, navodi L. K. u prijavi, napominjući da je sličan poziv dobio i nedelju dana kasnije i da je Kovačević uz pretnje zahtevao od njega da ukloni postojeći objekat.

Prema njegovim rečima brvnaru je, uz dozvolu pokrajinskih organa, podigao kao mesto okupljališta ratnih vojnih invalida, s obzirom da je i sam L. K. “borac prve kategorije”.

Foto: Privatna arhiva

U narednom periodu su ga, kako navodi u prijavi, u više navrata posećivali i “nepoznati momci i upozoravali da ukloni objekat i da se povuče iz cele priče”, što on nije učinio. Početkom juna ove godine pozvao ga je poznanik i ustupio slušalicu Kovačeviću koji je ponovo počeo da ga psuje i vređa. L. K. je tada lično otišao na obližnji splav gde se Goranac u tom momentu nalazio.

Na audio snimku koji Nova.rs poseduje, L. K. tada od muškarca, kog u prijavi identifikuje kao Kovačevića, traži da mu pojasni “zašto bi mu j…o mater”.

“Zato što si bezobran. Zato što si govno. Zato što smo ti dozvolili da napraviš tamo nešto, a ti si napravio znaš šta si napravio. I sad ti meni govoriš, sređivao si papire, namazano sve, da ti se tu nešto ne oduzme i da kad treba da se sklonoš, ti sad nećeš”, čuje se na snimku glas za kog K. L. tvrdi da pripada Gorancu.

On zatim dalje ispituje čoveka “kome pripada voda i ono gore” i “na osnovu čega je on došao tu i napravio nešto tamo”. Uz pojašnjenje da “voda” pripada Vodama Vojvodine, a priobalje Pokrajinskoj vladi, L. K. govori Gorancu da je njima i podneo zahtev, koji mu je, kako se ispostavilo, bio i odobren.

“To što si ti Miroviću skuvao čorbu, što dr***e k***c tamo, to ti … Ja sam se rodio u ovom gradu, ti si došao u moj grad kao ratni preliv i ja to poštujem, ali te fore možete da prodajete tamo kući svojoj. Nisi nego si pitao lepo nas, Novosađane, namazano, mogu ja to samo malo nešto…”, čuje se na snimku sa kojim je upoznata i novosadska policija.

Snimak i sam susret se završavaju nakon što L. K. predočava Gorancu i prisutnima dozvolu kojom mu je dozvoljeno podizanje spornog objekta, nakon čega mu se Kovačević “izvinjava što je vikao na njega”. Uprkos tome, L. K. odlučuje da prijavi Kovačevića policiji, a u međuvremenu dobija i rešenje od gradske inspekcije za uklanjanje objekta.

Vrbašanin Goran Kovačević Goranac uhapšen je 2010. godine kao vođa klana koji se bavio proizvodnjom i dilovanjem skanka u Vojvodini, zbog čega je osuđen na sedam i po godina zatvora. Takođe se nalazi i među osumnjičenima za otmicu Gorana Cvijetića. On i još četvorica muškaraca sumnjiče se da su 2017. godine oteli Cvijetića, dok se osumnjičeni brane time da su izveli „građansko hapšenje“, jer su sumnjali da je Cvijetić umešan u ubistvo devojke Nenada Stevića, Teodore Kaćanski.

Među osumnjičenima za otmicu se nalazi i Dalibor Bogdanović Boća, koji se trenutno nalazi u pritvoru i pod sumnjom da je upravo on 2. septembra 2021. pokušao da ubije Kovačevića u sačekuši u Cankarevoj ulici. Tom prilikom Goranac je ranjen u ruku, dok je njegov telohranitelj i bivši MMA borac Uroš Stefanović podlegao povredama. Prema navodima medija, Goran Kovačević Goranac je bio vlasnik i suvlasnik u nekoliko firmi u Novom Sadu i okolini, a trenutno je suvlasnik jednog preduzeća. Nedavno, firma „Suuniko Solutions“, sa sedištem u Veterniku koju je 2018. godine osnovao Niko Uskoković, šurak Gorana Kovačevića Goranca, dobila je posao rekonstrukcije parkirališta na delu Bulevara oslobođenja, vredan 16 miliona dinara bez PDV-a.

****

Bonus video: Goran Kovačević Goranac, atentat u Novom Sadu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare