Mišel Marković Foto: Belle Amie

Prve postupke protiv niških ugostitelja zbog kršenja mera donetih protiv korone pokrenuo je Prekršajni sud u Nišu. U toku je dokazni postupak protiv 12 onih u kojima su sanitarni inspektori primetili nepoštovanje distance i u kojima zaposleni nisu nosili maske, navodi predsednik Suda Mišel Marković i podseća da su kazne za to visoke.

Niški Prekršajni sud je ranije odbacio prijave gradskih inspektora koji su tražili kažnjavanje zbog nepoštovanja mera, jer oni za to nisu bili nadležni, prenose Južne vesti.

Sanitarna inspekcija jeste nadležna i nedavno je podnela sudu više prijava. Predsednik Mišel Marković kaže da je Prekršajni sud pokrenuo postupke protiv 12 ugostiteljskih radnji iz Niša zbog kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Zahteve za pokretanje prekršajnog postupka podnela je Sanitarna inspekcija Nišavskog upravnog okruga, zbog okupljanja većeg broja lica od dozvoljenog, nedržanja tzv. socijalne distance, nenošenja zaštitnih maski u objektima od strane zaposlenih“,  navodi Marković.

Pojašnjava da je u toku dokazni postupak – izjašnjavaju se okrivljeni i inspektori koji su podneli zahteve.

Podseća da su za ove prekršaje propisane visoke kazne.

„Za pravna lica od 50.000 do 2 miliona dinara, odgovorno lice u pravnom licu od 30.000 do 150.000, preduzetnika od 50.000 do 500.000, a fizičko lice od 20.000 do 150.000 dinara. Ovi predmeti inače imaju prioritet i u njima se ubrzano postupa. Očekuju se vrlo brzo prve odluke u ovim predmetima“, ističe Marković.

Osim sanitarnih inspektora ubuduće će propisane mere zaštite od korone moći da kontrolišu i komunalni milicajci, na osnovu juče donetih izmena i dopuna Zakona o zaraznim bolestima, a kako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar pojasnio time će se bolje držati pod kontrolom epidemija i sprečiti veće negativne posledice.

„Nama nije cilj da kažnjavamo nikoga, ali želimo da ovim odredbama zaštitimo sve odgovorne građane Srbije, kojih je 95 odsto, koji poštuju sve mere osam meseci, nose maske, ne organizuju proslave i slavlja sa velikim brojem ljudi i tako na nabolji način čuvaju svoje i zdravlje svojih porodica“, naveo je Lončar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar