Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nišlija N. N.(46) koji je uhapšen sa vanbračnom suprugom D. P. (34) zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovine ljudima tako što su poznatog niškog lekara u penziji J. G. (67) primenom sile i pretnje držali u ropskom odnosu radi eksploatacije njegovog rada, sredinom februara je hapšen zbog sumnje da je G. D, načelnika internog odeljenja Vojne bolnice u Nišu, podstrekivao na zloupotrebu službenog položaja.

Kako je 19. februara saopštilo Više javno tužilaštvo G. D. se sumnjičio da je kao lekar i načelnik Internog odeljenja Vojne bolnice u Nišu, protivno naredbi upravnika Vojne bolnice kojom je zabranjeno vršenje pregleda civilnih lica bez odgovarajućeg lekarskog uputa i bez plaćanja naknade za obavljene preglede, u periodu od septembra 2020. godine organizovao i lično obavljao svakodnevne lekarske preglede N. N., kao i većeg broja civilnih lica koje je isti dovodio, pri čemu ga je N. N. dovodio u zabludu kako će mu pomoći oko rešavanja finansijskih problema, i na taj način ga umišljajno podstrekavao da učini krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Akciju su po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu sproveli policijski službenici Odseka za borbu protiv korupcije, a upravo radeći na tom slučaju istražni organi došli su do operativnih podataka da N. N. drži u ropskom odnosu penzionisanog kardiologa J. G, od koga uzma novac.

Upravo tako je klupko krivičnog dela trgovine ljudima počelo da se odmotava.

– N. N. sigurno sedam, osam godina poznaje sa J. G. i gotovo da su bili nerazdvojni. Još dok je doktor J. G. radio, gotovo svakodnevno je N. N. dolazio kod njega na posao da ga doktor pregleda. Nikome nije bilo jasno zbog čega je to tako, a navodno je jedno vreme bio predstavljen i kao njegov vozač. J. G. je otišao u penziju pre dve godine i tada se sve nekako promenilo. Doktora su na neki način primorali da ode od kuće, iako ima suprugu i dve ćerke. Viđan je u staroj garedrobi i dosta otrcanom izdanju jer im je davao sav novac, čak i onaj koji je zarađivao u privatnoj praksi. A onda je doktor počeo da pozajmljuje od prijatelja kako bi, verovatno njima opet davao novac. Porodica je za dugove saznala od onih koji su mu dali pare pa ih zvali pošto njega nisu mogli da nađu – objašnjava izvor „Blica“.

Prema nezvaničnim saznanjima, na ime doktora J. G. bilo je iznajmljeno i rentakar vozilo, koje je N. N. vozio, dok su se kod njega nalazile i platne kartice ovog uglednog niškog lekara.

Sumnja se da je doktor živeo na ulici i da je tek povremeno spavao u automobilu D.P . kada bi mu ona to dozvolila.

– Pre nekoliko meseci doktor je legitimisan u jednom parku jer je zaličio na skitnicu, a na pitanje gde spava pokazao je automobil. U vozilu je bilo nešto hrane i videlo se da neko boravi u njemu. Doktor je sitan rastom, a poslednjih godina je još više smršao, dok je N. N. krupan, pa možda postoji i osnov da se plašio njega, jer ne postoji drugo racionalno objašnjanje zbog čega je dospeo u takav zavistan položaj u kome je bespogovorno izvršavao sve što se od njega traži – dodaje sagovornik.

„Nismo ga videli dugo“

Doktor J. G. je važio za jednog od najboljih niških kardiologa koji je bio izuzetan dijagnostičar.

– Bio je i dobar lekar i dobar čovek, svakome je hteo da pomogne i učini – kaže jedan od njegovih kolega lekara.

U kraju u kome stanuje, komšije kažu da ga do pre nekoliko dana, dugo nisu viđali.

– Nismo ga viđali ovde na ulici baš dugo, možda više od godinu dana. Sada je tu, video sam ga pre pet, šest dana. Pre toga sam ga video jednom u Kliničkom centru u Nišu. Bio je sa jednim čovekom, dosta mlađim od njega – kaže jedan od komšija iz kraja.

Osumnjičeni za trgovinu ljudima

Kako je „Blic“ pisao, Više javno tužilaštvo u Nišu je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih N. N. i D. P, oboje iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima iz čl. 388 st. 1 KZ kao saizvršioci.

– Sumnja se da su okrivljeni u periodu od marta 2019. godine do marta 2021. godine, primenom sile i pretnje držali oštećenog J.G. iz Niša u cilju eksploatacije njegovog rada i uspostavljanja ropskog odnosa, tako što su ga primorali da napusti porodičnu kuću i živi na ulici, ograničavali mu slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima, oduzimali penziju i druga primanja i primoravali da pozajmljuje novac koji bi im davao – saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare