hapšenje
Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nišlija J.G. koga su N.N. i D.P. iz Niša, osumnjičeni za trgovinu ljudima, držali u ropskom odnosu, po struci je lekar ali je već neko vreme u penziji, saznaje "Blic".

– Neverovatno je šta je taj čovek preživeo, s obzirom da se radi o lekaru i stručnjaku u svojoj oblasti. On je bio primoran da napusti porodičnu kuću i da živi na ulici, a povremeno je mogao da spava u automobilu D.P. ali samo kada bi mu ona to dozvolila, kaže izvor.

J.G. je, kako se sumnja, svakodnevno trpeo pretnje, zbog kojih se odrekao i svoje penzije, a bilo mu je zabranjeno da komunicira sa bilo kime.

– Nesrećni čovek je, kako se sumnja, morao i da im daje sve prihode koje je ostvarivao radeći u privatnoj praksi. Ni to im nije bilo dovoljno već su ga primoravali i da se pozajmljuje od prijatelja, a da njima daje novac, kaže sagovornik.

Kako je „Blic“ pisao, Više javno tužilaštvo u Nišu je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih N.N. i D.P., oboje iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima iz čl. 388 st. 1 KZ kao saizvršioci.

– Sumnja se da su okrivljeni u periodu od marta 2019. godine do marta 2021. godine, primenom sile i pretnje držali oštećenog J.G. iz Niša u cilju eksploatacije njegovog rada i uspostavljanja ropskog odnosa, tako što su ga primorali da napusti porodičnu kuću i živi na ulici, ograničavali mu slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima, oduzimali penziju i druga primanja i primoravali da pozajmljuje novac koji bi im davao, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Za sada nije poznato kako je nesrećni J.G. stupio u kontakt sa osumnjičenima i kakvim su ga pretnjama tako dugo držali u oodređenom položaju.

Po predlogu ovog tužilaštva, Viši sud u Nišu je protiv okrivljenih odredio pritvor do 30 dana, u cilju sprečavanja da utiču na svedoke koje je tokom istrage potrebno ispitati kao i zbog činjenice da je za navedeno krivično delo propisana kazna zatvora preko deset godina, a čije izvršenje dovodi do uznemirenja javnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare