Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Naprasno gašenje sajta aplikacije "Skaj" i izdavanje naloga za hapšenje dvojice vlasnika kompanije koja je lansirala popularnu aplikaciju sa šifrovanu komunikaciju usledilo je nakon što su Europol i Eurodžas kontinuirano pratili korišćenje ovog servisa u Belgiji, Holandiji i Francuskoj, prilikom čega je otkriveno na stotine planova kriminalnih grupa širom sveta. 

Zajedničko saopštenje Europola i Eurodžasta izdato je 9. marta ove godine i u njemu se navodi da su istražitelji u tri države otkrili preko stotinu miliona poruka koje su razmenjivali kriminalci.

„To je rezultiralo prikupljanjem informacija o preko stotinu planiranih operacija velikih razmera, pri čemu su sprečne situacije opasne po život i moguće žrtve. Tokom dana (9. marta) izvršen je veliki broj hapšenja kao i brojni pretresi kuća i zaplene u Belgiji i Holandiji“, navodi se u saopštenju.

Foto: Printscreen/skyecc.com

Kako je dalje objašnjeno, od sredine februara vlasti su nadgledale protok informacija približno 70.000 koriskina „Skaja“. Spominje se i akcija od prošle godine, kada je uspešno dešifrovana komunikaciona platforma „Enkro Čet“, te da je veliki broj korisnika sa te platforme prešao na „Skaj“.

Uspešnim „otključavanjem“ šifrovanog „Skaja“ prikupljene informacije pružiće uvid u kriminalne aktivnosti u različitim državama članicama EU i šire.

Istraga je započeta u Belgiji, nakon što su mobilni telefoni zaplenjeni tokom pretresa pokazali da osumnjičeni koriste „Skaj“.

„Širom sveta oko 170.000 špjedinaca koristi alat koji ima sopstvenu infrastrukturu i aplikacije i njime se upravlja iz SAD i Kanade, a koriste se računarski serveri sa sedištem u Evropi. Na globalnom nivou, svakodnevno se putem „Skaja“ razmeni oko tri miliona poruka. Više od 20 odsto korisnika boravi u Belgiji i Holandiji“, navodi se u saoptšenju.

„Brisels Tajms“ je 13. marta objavio da su u okviru ove istrage uhapšena dva advokata i jedan policajac i preneo izajavu ministra pravde Vinsenta Van Kvikenborna koji je kazao da ne bi bio iznenađen da se otkrije da su umešane i osobe iz pravosudnog sistema.

Isti list preneo je i da je samo u Belgiji u okviru velike istrage protiv „Skaja“ odzeto 1,2 miliona evra, 17 tona kokaina, luksuzna vozila, dijamanti, nakit, policijske uniforme, oružje…

U slučaj su se umešali američke agencije FBI i DEA i u saopštenju Biroa objašnjeno je da je „Skaj Global“ više od jedne decenije ostvario stotine miliona dolara profita olakšavajući kriminalne aktivnosti međunarodnih zločinačkih organizacije, štiteći ih od sprovođenja zakona.

Prema optužnici koja je u SAD pokrenuta protiv dvojice vlasnika, svrha „Skaja“ je održavanje i kontrola metode sigurne komunikacije kako bi se olakšao „uvoz, izvoz i distribucija heroina, kokaina, metamfetamina u Australiju, Aziju i Evropu i Severnu Ameriku, uključujući SAD i Kanadu“, pranje novca, ometanje istrage, i kontrolom sistema na daljinu bi se dokazi o takvim aktivnostima brisao.

Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Najdraža Belivukova aplikacija

Podsećanja radi, javnost u Srbiji je više o „Skaju“ saznala nakon što je početkom februara uhapšen Veljko Belivuk i članovi njegove ekipe. Policija i tužilaštvo objasnili su da je ova kriminalna organizacija za međusobnu komunikaciju korstila „Skaj“, zbog čega je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin mesec dana posle hapšenja izjavio da će se založiti da „Skaj“ u Srbiji bude zabranjen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar