Milena Radulović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Glumica Milena Radulović i Iva Ilinčić u januaru 2021. godine prijavile su svog učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje. Ovaj slučaj je izazvao pravu buru u javnosti i izrodio more prijava za seksualno nasilje, kako u svetu glume, tako i u brojnim drugim aspektima. Izlazak u javnost mladih glumica je ohrabrio i ostale žrtve da podnesu prijave i konačno stanu na put seksualnim nasilnicima. Pokret #NisiSama je samo jedna od stvari koje su se iznedrile iz ovog slučaja.

Inicijativu „Nisi sama“, koju je ubrzo nakon saznanja o slučaju Mike Aleksića, pokrenula Akademija za razvoj demokratije (ADD), podržale su hiljade građana iz celog regiona, a među njima i osvedočeni borci i borkinje za ljudska prava, istaknuti aktivisti protiv nasilja i brojne javne ličnosti. Ono što je suštinski važno za svaku žrtvu je da joj se veruje, što ova inicijativa kroz bezuslovnu podršku radi.

Foto: Instagram/knife_afterdark

Inicijativa je postigla to da je veliki broj žrtava progovorio i konačno prijavio nasilje. Ono što je činjenica jeste da je u protekloj godini nezapaženo veliki broj žena konačno odlučio da prijavi nasilje.

Štajnfeld: Podrška jača od osude

Slučaj glumica koje su trpele seksualno zlostavljanje osmelio je sve žene da javno govore o ovom problemu. Jedna od njih je i glumica Danijela Štajnfeld. Ona je u martu ove godine optužuje svog kolegu Branislava Lečića za silovanje. Inspirisana hrabrošću svojih koleginica, Štajnfeldova je istupila u javnost i iznela niz optužbi.

Danijela Štajnfeld, Foto: Festival evropskog filma Palić/Promo

Međutim, kao i u svakom prethodnom slučaju naletela je na čitav lanac osude i nepoverenja.

Ipak, Inicijativa #NisiSama je urodila plodom, te na koliko god nepoverenja žrtve nasilja nailazile, podrška je bila brojnija.

Pročitajte još:

Nažalost, to se ne može reći i za državni vrh i pojedine tabloide, koji neretko od osetljivih tema teže ka pravljenju cirkusa i relativizacija.

Na kraju, istraga protiv Branislava Lečića nije pokrenuta, ali je „Verujemo Danijeli Štajnfeld“ i „Verujemo Mileni Radulović“ ostalo urezano.

Kako je ranije Nova.rs pisala, advokat Nemanja Aleksić, inače blizak Srpskoj naprednoj stranci (SNS), samoinicijativno se obratio policiji i tužilaštvu kako bi dao iskaz povodom predistražnog postupka koja se vodio protiv glumca Branislava Lečića. On je tvrdio kako sumnja da je Štajnfeld dobila novac, kako bi optužila Lečića.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Interesantno je da je glumica najpre otišla kod Aleksića za pravni savet o prijavljivanju Lečića, pa se postavlja pitanje da li je novosadski advokat na ovaj način grubo prekršio advokatsku tajnu.

„Petnica“ – leglo seksualnog uznemiravanja godinama unazad

Nešto poput „efekta leptira“, silovatelji na pozicijama moći počeli su da bivaju raskrinkavani.

Istraživačkoj stanici „Petnica“ koja je važila za uglednu instituciju, sa kojom bi se svi koji imaju veze hvalili, trajno je ukaljan ugled kada su se letos pojavile tvrdnje da je jedan od profesora, Branislav Savanović zvani Savan, godinama unazad seksualno uznemiravao polaznice škole.

Petnica, Istraživačka stanica Petnica, Istraživački centar Petnica, zgrada
Foto: Shutterstock

Direktor „Petnice“, kao i većina zaposlenih, znali su šta se dešava u školi, ali su umesto zvanične prijave nadležnim organima, nakon dosta vremena udaljili silovatelja sa radnog mesta, pokušavajući da zataškaju situaciju.

Ipak, armija žena i muškaraca koja je stala iza žrtava dokazala je da je to nedopustivo i da će stati na put svakom silovatelju.

Pročitajte još:

Država Srbija nema, poput većine razvijenih evropskih zemalja, dostupan javni registar pedofila. Takođe, naša zemlja je poznata po nailaženju na nepoverenje institucija u priču žrtvi.

Svi bi se složili, da u takvim uslovima, je sasvim jasno zbog čega žrtve ne žele da izađu u javnost, niti da prijave nasilje.

Ipak, javne ličnosti su te koje doprinose jačanju i poboljšanju podrške svima onima kojima je ona potrebna.

Slučaj učitelja glume Mike Aleksića je samo jedna od karika koja se otkačila u lancu toksičnog i izopačenog kruga silovatelja, koji misle da im „niko ništa ne može“.

Može se reći, ne samo da je ovaj slučaj digao neviđenu prašinu, već je pokrenuo istorijske promene u društvu, za bolji položaj žrtava i njihovu zaštitu.

BONUS VIDEO: Milena Radulović: Kako sam izgradila veru u život

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar