Rudnik Soko Foto: MRE/ ZORAN PETROVIC, Boban Rajković/N1, Dragan Mujan/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Nišu oglasilo se nenadležnim za postupanje po krivičnoj prijavi koju je 18. avgusta ove godine zbog nesreće u rudniku "Soko" podnelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu donelo odluku da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog smrti rudara, očekivali smo da se po novoj krivičnoj prijavi izjasni niško tužilaštvo. Međutim, ni mene kao punomoćnik osam porodica, niti rodbinu stradalih, niko nije ni o čemu obavestio. Danas sam uvidom u predmet saznao da se niško VJT oglasilo stvarno i mesno nenadležnim i predmet vratilo aleksinačkog tužilaštvu“, saopštio je advokat Bratislav Stojanović.

Naglasio je da su izgubljena dva meseca, koliko je prošlo od odluke tužilaštva u Aleksincu da nikog ne goni za nesreću.

„Izgubljena su dva meseca, nismo dobili spise predmeta, namera nam je bila da angažujemo superveštake iz inostranstvu kako bi dali svoje mišljenje o ovom događaju. Smatramo da je i ova odluka samo kupovina vremena. Obavestićemo skupštinu i druge nadležne, održaće o konferenciji za novinare u Aleksincu već sledeće nedelje i zatražiti da se rasvetli ovaj događaj i kazne odgovorni“, zaključio je Stojanović.

Podsećanja radi, u nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55) i Živković Bratislav (59). U nesreći je povređeno 20 njihovih kolega. Rudari u rudniku „Soko“ nastradali su usled curenja metana, do kojeg je došlo pošto se urušilo rudarsko okno.

Bonus video: Komemoracija rudarima stradalim u rudniku „Soko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar