Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Osam rudara koji su poginuli u rudniku "Soko" kod Sokobanje danima pre tragične pogibije su ukazivali na niz problema u tom rudniku, a žalbe su ulagali i svojim nadređenima koji su za njih bili nemi. Osim svojim šefovima, rudari su se žalili i porodicama, međutim i pored svega toga Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu saopštilo je da je završilo istragu i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje.

Pogibija u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, koja se dogodila 1. aprila ove godine, zavila je u crno osam porodica, ali i ceo aleksinački kraj. Rudar Saša Dimitrijević (52) iz aleksinačkog sela Jasenja, koji je kobnog dana bio na licu mesta i koji se onesvestio u jami, potvrdio je ono što su novinarskim ekipama rekle porodice – rudari su znali da sa rudnikom nešto nije bilo u redu i ukazivali su na to više puta.

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

„Rukovodstvo je znalo da preti opasnost od izbijanja vode, mulja ili metana i trebalo je nešto da preduzme. Rudari su se bunili, ne iz moje smene iz drugih, ali su silazili u jamu. Moraš kad ti narede. Desetak dana su pre toga prijavljivali i rukovodstvo je to znalo. U jednoj od bušotini se pojavila voda i oni je malo ispustili, ali nije se znalo šta ima gore iznad. Ispostavilo se da je ono najgore, metan. Kada se dogodila nesreća koncentracija metana u jami je bila stotinak posto. Sada ispada da su krivi ovi ljudi koji su izginuli, ali oni su najmanje krivi. Krivo je rukovodstvo“, rekao je Dimitrijević.

Kobnog dana, na lice mesta se sjatio sam vrh Ministarstva rudarstva i energetike, na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović i njenim saradnicima. Kolona crnih službenih „škoda“ koja je jurcala jedinim putem koji vodi do rudnika parala je tmurnu tišinu u koju je okovan ovaj kraj.

Iako su svi tih dana uveravali da će se odgovorni, ukoliko ih je bilo, najstrože kazniti, da će učiniti sve za njihove porodice, nije učinjeno ni ono najosnovnije – odgovorni za propuste koji su doveli do ove nesreće nikada za to neće biti kažnjeni.

Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

„Upozoravali smo da se taj deo rudnika zaobiđe“

„Svi smo slutili da će tako nešto da se desi, osećao se danima taj čudan miris, pretpostavljali smo da je to opasan otrovan gas dimetil sulfid, jer je metan gas koji nema ni ukus ni miris. Dimetil sulfid je težak i pada dole dok je metan lakši i nalazi se iznad. Sumnjalo se da je taj deo rudnika opasan i upozoravali smo da se zaobiđe ali nas niko nije slušao, važno je bilo da se obezbedi ugalj. Kad je došlo do urušavanja tog sloja uglja, gas se oslobodio kao kroz špric i pokuljao u radni prostor gde su bili rudari. To se desilo jako brzo, i oni koji su bili najbliži odmah su se ugušili. Pitanje je da li su stradali od metana ili od ovog drugog gasa koji je takođe izuzetno otrovan. U svakom slučaju, moralo se reagovati čim se primetilo njegovo prisustvo u jami“, rekao je neposredno nakon nesreće jedan od rudara koji nije želeo da mu se pominje ime.

Foto: Facebook

Porodice stradalih koje su tog dana dočekivale novinare u svojim domovima, s vrata su govorili da su unesrećeni tragedijom, ali da nisu iznenađeni da je do ovoga došlo. Rođak jednog stradalog rudara rekao je novinarima da je na poslednjem porodičnom ručku rekao kako je ovo možda poslednji put da se okupljaju, jer svakog dana svesno odlazi u smrt. Nekoliko dana kasnije te crne slutnje su se obistinile…

I pored svih apela, upozorenja, skretanja pažnje na potencijalni problem koji se tog 1. aprila pretvorio u tragediju, osam rudara je stradalo. To su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Da su se bunili, reporterima portala „Nova“ potvrdili su i pojedini članovi njihovih porodica.

„Bunili su se da ne rade, da ne idu, da se to zaustavi ali… Na kraju se obistinilo. Već danima rade na tom mestu, bili su svesni da su u opasnosti jer su kopali ispod jezera. Nama ništa nisu rekli, kad pozovete rudnik oni nemaju nikakve informacije, javlja nam se sekretarica. Mi nemamo saznanja šta se tačno desilo“, rekao je dan nakon tragedije zet jednog od preminulih rudara Branka Čokorila i dodao:

„To se desilo oko 3 noćas, njih su izvukli do rupe, moguće je da su tad su bili živi ali da nisu stigli na vreme. Kolege su nam javile, izjavili su nam saučešće“, ispričao je rođak.

Tužilaštvo: Odlučili smo da nema osnova za pokretanje postupka

Sramnu odluku da za smrt osam rudara niko neće odgovarati, danas je saopštilo Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

„Povodom događaja od 1. aprila ove godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP „PEU Resavica“ u čijem je radu učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu dana 26.7.2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti“, saopštila je danas ova pravosudna institucija.

Bonus video: Niko nije odgovoran tragediju rudnika „Soko“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar