Mural u Aleksincu Foto:Saša Gidra Marković

Rudari koji su tragično nastradali 1. aprila u nesreći u rudniku „Soko“ dobili su mural na fasadi kuće u blizini vrtića „Lane“. Na muralu su oslikani portreti osmorice nastradalih rudara i njihov ulazak u jamu u rudarskoj opremi.

U nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55) i Živković Bratislav (59). U nesreći je povređeno 20 njihovih kolega.

Mural je oslikao Dejan Marković, a izradu je finansirala Međunarodna humanitarna organizacija „28. jun“.

Ta organizacija je 40 dana nakon pogibije rudara donirala njihovim porodicama 8,8 miliona dinar, a 1,2 miliona dinara je podeljeno povređenim rudarima za lečenje.

Mural u Aleksincu Foto:Saša Gidra Marković

Sredinom prošlog meseca na fasadi Doma rudara u naselju Aleksinački Rudnici završen je mural rudaru Bojanu Stajiću (34). Mural je urađen na inicijativu supruge nastradalog ruda i meštana, koji su i sakupili novac za izradu.

Bojanova supruga Dragana Jovanović kazala je tada da je izrada murala bila njena želja od same pogibije njenog supruga.

„Uradili smo to sa ciljem da ostane uspomena na njega, da naš sin Lav može sutradan da svakome pokaže svoga oca. Moći će sa ponosom svakoga da odvede do murala i kaže da njega otac nije ostavio, da je imao oca i da je njegov otac junak koji je stradao u rudniku. Ostaće to njemu trajno, a uspeli smo zahvaljujući zajedničkom angažovanju prijatelji i meštana Aleksinačkih rudnika”, istakla je Dragana.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu još se nije oglasilo nove informacije o istrazi.

Tužilac Ivan Mitrović je ranije rekao da će sve nove infofmacije biti informacije biti objavljene na portalu OJT Aleksinac.

Rudari u rudniku „Soko“ nastradali su usled curenja metana, do kojeg je došlo pošto se urušilo rudarsko okno.

Bonus video: Direktor saopštio imena stradalih rudara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (3)