Foto:MUP Srbije

Nakon pada grupe Veljka Belivuka imali smo priliku da vidimo hapšenje načelnika beogradske policije Ilije Milačića, dok su pojedini, poput predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze, privedeni na informativne razgovore. Kako portal Nova.rs saznaje sledeća promena, odnosno opsežna policijsko-tužilačka akcija dogodiće se u Upravi Carina, te je samo pitanje dana kada će jedan od šefova "pasti".

Dok su, sa jedne strane, proteklih meseci aktuelne kadrovske promene u MUP Srbije, pa su tako gotovo svi šefovi koje je postavio bivši ministar policije, sada odbrane, Nebojša Stefanović smenjeni. Ipak, od trenutka pada grupe vođe navijača Grobara Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, imali smo situaciju da su brojni visoki funkcioneri, doduše neki bivši, pozvani na informativne razgovore.

Pročitajte još:

Jedan od njih je i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza, koji je saslušan u policiji nakon što ga je nedavno uhapšeni ugostitelj Aleksandar Kajmaković, zvani Aca Bosanac, označio osobom koja ga je upoznala sa Belivukom. Inače, grupa Belivuka obezbeđivala je lokale u vlasništvu Kajmakovića.

Ne treba zanemariti činjenicu ni da je pre Kokeze, ali i nakon njega, na informativni razgovor pozvana i bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović i to na okolnost ugroženosti sigurnosti predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, prema saznanjima portala Nova.rs naredno veliko hapšenje biće u Upravi Carine. Navodno, na listi onih koji će biti privedeni nalazi se doskorašnji šef u pomenutoj Upravi.

Zasad nije poznato na koju će okolnost biti priveden.

Pročitajte još:

Na ovo ukazuje i činjenica da su se režimski tablodi proteklih dana oštro ustremili na carinike. Tako smo imali priliku da, u medijima bliskim vlasti, proteklih dana pročitamo da je republički budžet oštećen za stotine miliona evra zbog muljaže i pljačke, koju je, kako navode, „već duže vreme preko Carine sprovodio Slaviša Kokeza, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Srbije, uz svesrdnu pomoć doskorašnjeg direktora Uprave carina Miloša Tomića“.

Navodno, Uprava Carina se već neko vreme nalazi pod budnim okom tužilaštva, koje češlja određene mahinacije. Tako je Tomić smenjen, dok je otkaz dobio Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

„Postoje indicije da je Manjak sa Slavišom Kokezom, predsednikom FSS, ali i Aleksandrom Nešovićem zvanim Baja, inače bliskim saradnikom Dejana Stojanovića zvanog Keka, „ušao“ u posao sa otvaranjem carinskih skladišta. Navodno, Manjak i Kokeza su omogućili Nešoviću da dobije posao na tenderu za carinski terminal u Šimanovcima“, pisale su Novosti.

„Posao je potom uziman od firmi koje su imale ranije sklopljene ugovore o skladištenju sa Carinom i prebacivan u objekte koji se vode na Nešovića. Ovo je samo vrh ledenog brega i u toku je češljanje dokumentacije u vezi sa svim malverzacijama na carini. Jer, postoje opravdane sumnje da su zahvaljujući zaleđini u Upravi carina, pojedinci u zemlju unosili svašta, bez ikakve kontrole“, dalje je pisao taj portal.

Kako su naveli, u mahinacijama je navodno učestvovala i grupa Belivuka.

Vulinova metla u MUP

Da podsetimo, naš portal je proteklih nekoliko meseci intenzivno pisao i o smenama u MUP. Po svemu sudeći, aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin smenio je brojne načelnike u MUP, a koji su bili postavljeni od strane Nebojše Stefanovića. Pretpostavlja se da je smena Stefanovićevih ljudi usledila kao odgovor na sukobe unutar Srpske napredne stranke (SNS), odnosno stvaranje dve struje – jedne bliske Vučiću, druge Stefanoviću.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare