Miloš Srebrić i Kristina Kaplanović Foto:privatna arhiva

Optuženom Milošu Srebriću na teret se stavlja da je prilikom pljačke pumpe u Velikom Mokrom Lugu kraj Beograda ubio mladu radnicu Kristinu Kaplanović.

U Višem sudu u Beogradu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje Milošu Srebriću koji je optužen da je 25. maja 2017. godine prilikom pljačke ubio radnicu benzinske pumpe Kristinu Kaplanović. Svedok Aleksandar T. danas je nastavio da odgovara na pitanja Srebrićevog branioca Jugoslava Tintora, te je pričao o parametrima, koji se ručno podešavaju na kamerama pumpe na kojoj se desilo ubistvo, piše Telegraf.rs.

Pročitajte još:

Parametri, koji određuju osetljivost kamere s obzirom da ona radi na pokret, kao i veličinu i brzinu kretanja objekta, uglavom su podešeni kada se kamera namešta i ukoliko dođe do nekog kvara, pojasnio je svedok. Dodao je da ne može da tvrdi da su parametri isti na svih 600 kamera koliko ih ima na pumpama u vlasništvu tog preduzeća. Svedok je rekao da je parametre sa kritične kamere prilikom pljačke na pumpi očitao tek 2020. godine, dok je ubistvo bilo 2017. godine. Sve kamere na pumpi su povezane na jedan snimač, centralni uređaj, na kom se nalazi originalan snimak, a koji su nakon ovog ubistva, kako tvrdi svedok, pripadnici MUP-a uzeli kao dokaz.

Do sledećeg suđenja koje je zakazano za 17. novembar, branioci treba da predlože koje svedoke žele da ispitaju, a koje je danas Aleksandar T. pomenuo da su sa njim sačinili dopis o radu kamera.

Na kraju suđenja branilac Vladan Jevtić i Tintor su sudu predložili da se Srebriću ukine pritvor, što je sudija odbila.

Sudija je na prethodnom suđenju kao obrazloženje zbog čega odbija predlog Srebrićevih advokata da mu se ukine pritvor, navela da je upravnik zatvora obavestio sud da je jedan mladić iz ćelije u kojoj je boravio Srebrić mučen i maltretiran i da je završio na VMA. Mladić je, kako je navela sudija, ispričao kako i ko ga je maltretirao i ko je bio vođa u ćeliji, zbog čega je Srebrić izdvojen iz te ćelije. Advokati su na jednom od prethodnih suđenja istakli da sumnjaju da je snimak sa nadzornih kamera skraćen, kao i da najbitniji delovi nedostaju jer ih je neko namerno isekao.

Foto: privatna arhiva

Odbrana takođe tvrdi da se na snimcima vidi da izvršilac ima belu majicu, dok svedoci i Stefan Rokvić tvrde da je imao crnu majicu.

Srebrić je, iznoseći svoju odbranu, tvrdio da on nije počinio ovo krivično delo već Rokvić. Rokvić je ranije pravosnažno osuđen na godinu dana kućnog zatvora jer nije prijavio ovo krivično delo. Prvom prvostepenom presudom, Srebrić je bio osuđen na kaznu zatvora od 30 godina, ali je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo tu presudu i naložio Višem sudu u Beogradu da ponovi suđenje. Istom odlukom, Apelacioni sud je potvrdio deo prvostepene presude kojom je Rokvić osuđen na kaznu kućnog zatvora od godinu dana uz elektronski nadzor zbog izvršenja krivičnog dela neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca.

U odbrazloženju odluke kojom je usvojena žalba Srebrićevog branioca, Apelacioni sud navodi da je bitno utvrditi kako je Srebrić bio obučen te večeri radi provere odbrane okrivljenog, kao i iskaza oštećenog D.S, koji je tom prilikom ranjen, a na kojim dokazima je u najvećem delu zasnovana prvostepena presuda.

Takođe, drugostepeni sud je ocenio da je nepotpuno utvrđeno kako je oštećeni D.S. zadobio povrede, kao i video snimci koji nisu veštačeni od strane veštaka odgovarajuće struke, kako bi se svaka sumnja u pogledu takvih činjenica bila otklonjena. Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je neophodna i rekonstrukcija događaja, odnosno da se stvore uslovi kao u vreme izvršenja ovog krivičnog dela, da bi se na nesumnjiv način utvrdile pozicije svih lica koja su bila prisutna kritičnom prilikom.

Takođe je naložio da se sudski veštak izjasni o zadobijenim povredama oštećenog D.S, te da se odredi sudsko veštačenje snimaka video kamere iz spisa. Srebrić je, kako se sumnja, 25. maja 2017. godine prilikom pljačke benzinske pumpe u Velikom Mokrom Lugu, kod Beograda, ubio radnicu Kaplanović, kada je ranjen i D.S. Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delom teška telesna povreda i krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za ubistvo u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar