Dejan Đukić Foto: Facebook/Dejan Djukić

Dejan Đukić, predsednik Sindikata zaposlenih policije, koji je pre nekoliko dana podneo krivičnu prijavu protiv direktora škola zbog nametanja učenicima nošenje maski, svojevremeno je prijave podnosio i protiv Branislava Trifunovića zbog navodnog cepanja srpske zastave, učesnika Parade ponosa, Vijilama Vokera, Aleksandra Vučića, Vulina i Stefanovića, a zanimljivo je da je 2013. godine uhvaćen u civilu kako pijan zaustavlja vozače na auto-putu.

Predsednika Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić podneo je pre nekoliko dana krivične prijave protiv direktora škola, koje optužuje za krivično delo ugrožavanje zdravlja i života zaposlenih i učenika škole. Njima se na teret stavlja da su poštujući preporuke „nelegitimnog“ Kriznog štaba prekršili Ustav, odluke privremene Skupštine Srbije i stav Svetske zdravstvene organizacije, koja je potvrdila da maske ne štite od virusa kovid 19″.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od policije da ispita direktore, ali je u međuvremenu reagovalo Apelaciono javno tužilaštvo, koje je između ostalog naložilo da se obustavi svako dalje postupanje u pomenutom predmetu.

Inače, Đukićeva krivična prijava, koja je u najmanju ruku čudna, nije prva takva koju je podnosio.

Dejan Đukić, koji prema informacijama našeg portala više i ne radi u MUP-u, ali je i dalje predsednik policijskog sindikata, svojevremeno je podneo krivičnu prijavu i protiv glumca Branislav Trifunović zbog navodnog cepanja srpske zastave tokom predstave.

Naime, u predstavi „Pad“ Kokana Mladenovića, koja se bavi masovnim pogibijama radnika u Srbiji, iz vizure deteta čiji otac je stradao na gradilištu, Branislav Trifunović je navodno na sceni pocepao srpsku zastavu, zbog čega je Đukić podneo krivičnu prijavu, a sve u jeku protesta „1 od 5 miliona“.

Trifunović je za u oktobru 2019. godine za N1 objasnio da nije cepao srpsku zastavu, i da je u pitanju zamena teza, a da i jeste, ne vidi problem jer je to dozvoljeno u sklopu umetničke kritike.

Branislav Trifunović Foto: Zoran Lončarević

„Devojčica čijeg sam oca igrao, nakon što je lik koji igram poginuo na građevini, u nemogućnosti, jer je ostala sama, oblači se u nešto što jeste srpska zastava i peva neku pesmu, dok pozadi idu imena svih ljudi koji su poginuli“, objasnio je tada Branislav Trifunović.

Predsednik Sindikata zaposlenih policije tada je priznao da nije gledao predstavu, ali je svejedno podneo krivičnu prijavu protiv glumca, koga je optuživao za povredu ugleda Srbije, a kao dokaze podneo je medijske članke i izjave. Koji član zakona je citirao, nije bio siguran, a na pitanje novinara N1 da li zna da u članu koji je čitirao piše da se neće teretiti lice ukoliko je ono izvršeno kao kritika u sklopu umetničkog dela, Đukić je odgovorio:

„Dobro. Sad je stvar na tužilaštvu“.

Trifunović se sredinom januara ove godine pozvna u policiju zbog navodnog cepanja zastave, ali o detaljima izjave nije govorio.

„Reč o lažnoj prijavi. O sledećim potezima ću govoriti kada tužilaštvo prihvati ili odbije prijavu. Prijavu je podneo advokat iz Vranja, čijeg imena ne mogu sada da se setim“, rekao je tada Trifunović za agenciju Beta.

Krivične prijave protiv Parade ponosa, Vilijama Vokera….

Mesec dana pre podnošenja krivične prijave protiv Branislava Trifunovića, Đukić je podneo i prijavu protiv učesnika Parade ponosa.

Foto:Nemanja Jovanović

Tada se u krivičnoj prijavi koju je podneo elektronskim putem Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pozvao na član 317. KZ u kojoj je naveo da su aktivisti nosili transparente sa slikama predstavnika SPC i ikone na kojima su bili ispisani uvredljivi sadržaji, što je izlaganje poruzi verskih simbola.

Jedan od vernika SPC Nik Jovičić Sas došao je na Paradu ponosa noseći ikonu Bogorodice na kojoj je oreol bio u duginim bojama, koje su i boje LGBT zastave, a za BBC na srpskom je tada rekao da je ikona odraz njegovih dubokih verskih osećanja.

Đukić je prošle godine podneo krivičnu prijavu i protiv američkog generala i bivšeg sefa Misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, jer je navodno sačinio lažni izveštaj o obdukciji Albanaca stradalih u selu Račak na Kosovu, koji je poslužio kao povod za NATO bombardovanje.

Za list Danas, sredinom oktobra prošle godine izjavio je između ostalog da je podnosio i krivične prijave protiv političara, od predsednika Aleksandra Vučića, preko tada ministra odbrane Aleksandra Vulina, do tada ministra policije Nebojše Stefanovića. Vučića je tužio, kako je objasnio, zbog težnji da podeli Kosovo.

Lažni saobraćajac

Sredinom septembra 2013. godine, Đukić, tada predsednik Jedinstvenog sindikata policije, uhapšen je jer je pijan zaustavljao automobile na auto-putu i od vozača zahtevao novac. Bio je navodno obučen u civilnu garderobu, a od trojice vozača navodno je uzeo ukupno 500 dinara. Uhapšen je na području Sremske Mitrovice, a na teret mu se stavljala zloupotreba službenog položaja.

„Đukić je na auto-putu, iza naplatne rampe kod Sremske Mitrovice, zaustavljao vozače predstavljajući se kao saobraćajac. Nije bio u uniformi, ali koristio je službeni policijski automobil. Prema dosadašnjim saznanjima, u četvrtak je od trojice vozača pokušao da uzme pare. Prvi mu je dao samo 500 dinara, koliko je čovek u tom momentu imao. Drugi novca nije imao, iako mu je on tražio da se dogovore. Vozač je tražio da mu napiše prijavu. Kad je naišao na trećeg vozača, on je odlučio da ga prijavi. Ispostavilo se da je Đukić bio pijan“, ispričao je izvor Kurira.

Inače, Đukić je prethodni sindikat osnovao početkom 2013. godine, kada je izbačen iz Nezavisnog sindikata policije, gde je bio predsednik.

„Tada smo protiv njega podneli krivičnu prijavu Višem sudu u Kraljevu zbog malverzacija, jer je od sindikata uzeo 11.000 evra. Tada je izbačen iz NSP“, izjavio je tada Veselin Nikolić, predsednika Izvršnog odbora NSP.

Đukić je za Danas rekao da je to što mu se desilo „bumerang“ jer je 2011. bio jedan od organizatora štrajka policajaca i da mu je sve namešteno jer nisu mogli da ga kupe.

Dodao je tada da on ne bi mogao da bude policajac da je tačno to što su mediji tada preneli.

Đukić je 2018. godine morao da daje izjavu starešini povodom podrške građanima koji se bore protiv mini-hidroelektrana zbog davanja komentara za televiziju N1 u mestu Rakita povodom podrške meštanima sela Rakita i građanima koji su protiv izgradnje mini-hidroelektrana i to u uniformi.

Novinari portala Nova.rs pokušali su da stupe u kontakt sa Dejanom Đukićem kako bi nam objasnio razloge zbog kojih je podneo krivičnu prijavu protiv direktora škola, kao i da čujemo komentar na to što je prijava odbačena, ali do objave ovog teksta, Dejan se nije javljao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar