Foto: Printscreen/Tv Pink

Ministar policije Aleksandar Vulin, desna ruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poslednjih meseci čini se da zloupotrebljava funkciju na kojoj se nalazi kako bi se sa komšijama iz regiona, nezavisnim medijima ali i opozicijom obračunavao i to ni manje ni više nego preko Biroa za komunikaciju sa medijima MUP-a Srbije.

Umesto da samo upravlja radom ministarstva, i poslovima u okviru svog resora, ministar policije Aleksandar Vulin sve češće koristi resurse policije za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima, ali i da sa predstavnicima država u regionu i ljudima koji predstavljaju javnost – novinarima.

Pa tako, stavovi koji bi mogli da liče na saopštenje njegovog Pokreta socijalista, Vulin najčešće prenosi preko Biroa za komunikaciju sa medijima MUP-a Srbije, iako bi oni trebalo da informišu javnost o svim bitnim dešavanjima u policiji, ali ne i o političkim stavovima ministra. Verovatno pod pritiskom, profesionalci u Birou, kao i u svim drugim delovima MUP prinuđeni su da ćute, i prenose u najmanju ruku čudne ministrove izjave.

Jedno od takvih saopštenja jeste i nedavno pod naslovom: „Ministar Vulin: Belivuka, Miljkovića i Đilasa spaja mržnja prema Vučiću i Vulinu“.

Kao što možete pretpostaviti, u ovom saopštenju ne postoji informacija koja je bitna za javnost, i koja bi preko ovog kanala komunikacije trebalo da se prenese javnosti, već samo stavovi ministra, koji u svakoj rečenici pominje koga drugog nego – Đilasa.

„Sve što kaže Belivuk to ponovi Đilas. Svaka Belivukova rečenica bude objavljena u Đilasovim medijima, a i podržana od njega. Sve što Belivuk i Miljković izgovore, Đilas potpiše. Predmet Đilasove mržnje su Vučić i Vulin, zato tako glasno i iskreno podržava Miljkovića i Belivuka, i njima su predmet mržnje Vučić i Vulin, to ih ujedinjuje“, deo je izjave ministra Vulina od 30. jula ove godine, u kojoj u četiri rečenice se četiri puta pominje – Đilas.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Koja je svrha ove izjave, osim političkih poena, i zašto je kao kanal komunikacije iskorišćen Biro za komunikaciju sa medijima MUP-a Srbije, a ne na primer PR služba Pokreta socijalista, javnosti je ostalo nepoznato.

Ali, daleko od toga da je ovo jedina problematična izjava koja ide preko kanala MUP-a.

Kada treba da se obračuna sa nezavisnim medijima, ili im stavi do znanja da oni lažu, izmišljaju ili mrze predsednika, Vulin kao sredstvo komunikacija takođe koristi Biro MUP.

„Kriminalci i oni koji njihove izjave prenose kao istinu, predvidljivi su u svojoj zlobi i želji da se osvete onima koji se bore protiv mafije. Nakon Krika i NewsMax Adria i Nin se uključio u napad na mene i predsednika Aleksandra Vučića. Kao što sam najavio, izjava Marka Miljkovića će biti objavljena iz delova kako bi svaki dan bilo prostora za blaćenje i napade, a onda njihovo prepričavanje i ponavljanje“, saopštio je MUP Vulinove reči koje em ne sadrže nijednu informaciju bitnu za javnost, osim da su nezavisni mediji puni zlobe i želje za osvetom, em što ovakvom saopštenju nije mesto da ide preko Biroa MUP, koji svakodnevno obaveštava javnost o hapšenjima i krivičnim delima počinjenim na teritoriji Srbije.

Pre toga Vulin se preko MUP-a obračunavao i sa Krikom, gde je tvrdio da je Krik optužio predsednika Vučića da se sastajao sa Veljkom Belivukom, iako su oni, kao što su u tekstu i naglasili, samo preneli izjavu koju je Belivuk dao tužiocu za organizovani kriminal.

Aleksandar Vulin
Foto: N1

„Sve osim izjave Belivuka jeste kredibilno, je l’ mislite da je neko falsifikovao ove fotografije, je l’ mislite da je neko izmislio da su ovi ubili taj broj ljudi, pa samo optužnica ih tereti za pet ubistava, to je pet sigurnih i dokazanih ubistava.
Ono što nije kredibilno, to je što je Krik od Belivuka pokušao da napravi sveca, čoveka koji će otkriti mračne tajne srpske politike, ubica, ubio je pet ljudi, oteo je još neke ljude, bavio se dilovanjem droge, pronađena je ogromna količina oružja
i njemu se poklanja pažnja da predsednik Republike mora da odgovara na ono što je on rekao“, rekao je ministar Vulin, iskoristivši po ko zna koji put Biro za saopštavanje ličnih stavova.

Kada je reč o istoriji, ustašama, četnicima, balijama… ratovima, Srpskom svetu ili obračunu sa neistomišljenicima u regionu, MUP je, po ministru, savršen način da se to i saopšti, kako bi njegovi stavovi stigli do svakog građanima u zemlji, bez obzira što se čini da je i to zloupotreba.

„Nakon štetne, pogrešne i zlonamerne odluke Valentina Incka, odluke kojom je pokušao da se osveti svim narodima Bosne i Hercegovine, desilo se ono što je i očekivano, došlo je do destabilizacije BiH, do značajnog uznemirenja svih
političkih faktora u BiH i naravno, došlo je do toga da se Republika Srpska oseća veoma ugroženo. Nametanje istine nikada nije moguće i jednostavno nije nešto što bi na bilo koji način trebalo uraditi“, izjavio je Vulin prilikom posete Zvorniku, a nekoliko dana pre toga MUP je saopštio ministrovu izjavu za TV Pink da je potrebno jedinstvo srpskog naroda više nego ikada.

„Dvanaest dana pre nego što će otići iz BiH Incko je nametnuo zakon kojim se sveti svim narodima u BiH. Ovo je naravno, prvenstveno usmereno na Srbe, ali ovo je osveta svim narodima BiH zato što destabilizacija koja se ovim uvodi pogađa i
Bošnjake i Hrvate. Ne samo Srbe. Ako imate, veoma ljutih i povređenih milion građana Republike Srpske, odnosno BiH, mislite li da se to neće preneti na ostale državljane BiH? Ovo je Inckova osveta, ovo nije nikakav zakon. Ovo je
njegova osveta zemlji koju nije naučio da voli, zemlji koja njega nikada nije prihvatila jer je videla da je ne voli i da joj radi sve najgore“, izneo je svoje političke stavove, manje ili više legitimne, ali problematično preko Biroa MUP.

„Država, to sam ja“, koju godinama unazad u delo sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin, čini se da je preneo u MUP, koji je postao, osim obavljanja svakodnevnih zadataka pravih profesionalaca kojih je većina u MUP-u, i mesto koje služi da se ministar policije obračuna sa svakim ko ne misli isto kao on, odnosno predsednik Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare