Foto: Printscreen StudioB

Apelacioni sud u Beogradu je prošle nedelje pravosnažno potvrdio optužnicu protiv Kruševljanina Zorana Jotića Jotke (64), koji se tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja stoji iza niza krivičnih dela, među kojima je i ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca juna 2018. godine, a kako otkriva Blic, ovaj klan počeo je da deluje upravo nakon ovog zločina.

Optužnicom je, pored Jotke, obuhvaćeno još sedam lica, a suđenje ovoj grupi počeće krajem ovog meseca u Specijalnom sudu u Beogradu. Prema navodima optužnice, Jotkina grupa je sa delovanjem počela 7. maja 2018. godine, kada je Stefan Radulac ubio Vojina Stankovića ispred kafića u Kruševcu, sa kojim se oko mesec dana ranije potukao.

„Kada mu se Vojin Stanković obratio rečima „šta je bilo“, ustao je sa stolice na kojoj je sedeo i krenuo ka izlazu iz letnje bašte u susret Stankoviću, kome mu se tada obratio rečima „izvadi ruke iz džepova“, nakon čega je izvadio pištolj marke „glok“ i sa udaljenosti od oko tri metra najpre ispalio dva metka u pravcu Vojina Stankovića, koji je usled zadobijenih povreda pao na asfalt, a potom prišao bliže Stankoviću i u njega ispalio još pet metaka“ navodi se u optužnici, kako piše Blic. 

Kako se dalje navodi u optužnici, ubistvo Vojina Stankovića iskoristio je Zoran Jotić Jotka, nakon čega je kontaktirao Stefana Radulca i predložio mu da ubije i oca žrtve, odnosno Dejana Stankovića Ždrokinca. Ovo ubistvo Jotka je organizovao kako bi se Ždrokincu osvetio za likvidaciju njegovog bliskog prijatelja Gorana Petrovića Pete.

Pored ovoga, Jotka je Radulcu obećao i da će ga takođe okrivljeni Saša Zoraja, Iva Petrović i Vuk Petrović zajedno nakon ubistva prikrivati.

Terete se za pranje para

Optužnicom, pored ubistva Ždrokinca, Jotka i članovi njegove grupe terete se i za krivično delo pranje para. Sumnja se da su oprali više stotina hiljada evra.

Podsetimo, Zoran Jotić Jotka iza sebe ima poduži krivični dosije. On je hapšen još u vreme akcije „Sablja“ 2013. godine, zajedno sa ostalim pripadnicima njegove grupe. U zatvoru je proveo 15 godina zbog iznude i reketiranja, kao i podmićivanja sudije Vrhovnog suda da bi izdejstvovao blažu kaznu.