Foto: Printscreen StudioB

Suđenje kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću zvanom Jotka (64) i ostalim pripadnicima njegove grupe, održano je u petak u Specijalnom sudu u Beogradu, iznošenjem odbrane optuženih u ovom postupku. Jotić i ostali optuženi, koji se terete da su pripadnici njegove grupe, negirali su krivicu.

Kruševljaninu Zoranu Jotiću na teret se stavlja da je organizovao kriminalnu grupu koja stoji iza niza krivičnih dela, među kojima je i brutalno ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca (71), 2018. godine u Kruševcu. Sem Jotića, u ovom postupku optuženi su i Igor Gajić, Saša Zoraja, Iva Petrović, Vuk Petrović i Stefan Radulac, Nenad Jovanović zvani Mali Bidža, kao i Jotićeva supruga Marija.

Optuženi su u petak na pretresu do detalja izneli odbrane, a prvooptuženi Jotić je negirao krivicu. On je potom tražio da sudije puste iz pritvora njega i njegovog bliskog saradnika Gajića, na šta mu je sudija Zorana Trajković kazala da ne može iznositi zahtev za drugog optuženog.

Pročitajte još:

„Ja sam ovde kao Majka Tereza, apsolutno nemam veze ni sa jednim krivičnim delom koje mi se stavlja na teret… 15 meseci sam u pritvoru. Sudija, pa to je mnogo za mene, bre, pa ja imam 67 godina!“, rekao je Jotić.

Istakao je da je začuđen koliko ga je posvećeno policija pratila i prisluškivala, ali i dalje tvrdi da nisu sakupili dokaze protiv njega.

„Nema nijednog dokaza da sam ja Radulca video jednom, pored toliko mera. Ja sam to samo na filmu video, nisam znao da to i u Srbiji ima. U pet automobila su mi bubicu ugradili“, rekao je Jotić, kako prenosi portal KRIK.

Inače, Jotićeva grupa optužena je za dva ubistva, ali i za pranje novca. Tužilaštvo tvrdi da je optuženi Stefan Radulac ubio Vojina Stankovića u maju 2018. u Kruševcu. Dalje se navodi da ga je Jotić zatim nagovorio da ubije i Vojinovog oca Dejana Stankovića tako što mu je kazao da će u suprotnom Dejan ubiti njega kako bi osvetio sina. Jotić je, navodi tužilaštvo, na taj način želeo da osveti svog prijatelja Gorana Petrovića Petu jer je bio uveren da su ga ubili Dejan i Vojin Stanković.

Dejan Stanković, Foto: MUP

Radulac je Dejana Stankovića ubio u junu 2018, mesec dana pošto je likvidirao njegovog sina. U optužnici se navodi i da su u ubistvu učestvovali i Jotka, Saša Zoraja i deca ubijenog Pete – Iva i Vuk Petrović tako što su pomogli Radulcu da pobegne u Bosnu i Hercegovinu, odakle je izručen Srbiji.

Inače, na glavnom pretresu odbrane su izneli i Iva i Vuk Petrović, ćerka i sin ubijenog Gorana Petrovića Pete, inače najbližeg saradnika Jotića. Oni su negirali da su deo njegove kriminalne grupe i da su učestvovali u likvidaciji Stankovića.

„Sebe ne smatram članom kriminalne grupe. Ja sam student, a ne kriminalac. Nije istina, kao što piše u optužnici, da sam ja Stefanu Radulcu pomogla da se preseli sa jedne lokacije na drugu“, rekla je Iva.

Petrovićeva je navela da je Radulca posećivala privatno i da su iz Brčkog otišli u Banja Luku pošto je on primetio da ga traži policija. Dodala je i da mu je poslala 4.000 novca dok je boravio tamo, ali je on uhapšen prilikom preuzimanja.

„Poslala sam mu novac, ali ne po bilo čijem nalogu, već zato što je to bio zajednički novac koji smo uštedeli pre svega ovoga“, navela je Petrović.

Njen brat Vuk juče je takođe negirao krivicu, rekvaši da je bio prisutan kada je Stankovićev sin Vojin u aprilu 2018. maltretirao Radulca.

„Zadao mu je više udaraca pištoljem… Upućene su mu psovke i pretnje. Govorio mu je da mu je to poslednji izlazak, da mu je to kraj“, ispričao je Petrović, prenosi KRIK.

Podsetimo, ovo je treći postupak koji se vodi protiv Jotića. On je 2018. godine izašao iz zatvora, nakon što je odslužio 15 godina robije zbog organizovanja kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskog okrugu, kao i podmićivanja sudije Vrhovnog suda da bi izdejstvovao blažu kaznu. Takođe, privođen je i tokom akcije “Sablja” 2003. godine.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram