Numizmaticka zbirka na GP Djerdap
Foto: Uprava carine

Carinici su na graničnom prelazu Đerdap, 30. avgusta 2020. godine, sprečili pokušaj krijumčarenja čitave numizmatičke zbirke koju je jedan putnik spakovao u gepek svog automobila.

Prekršaj je otkriven kada je tokom popodneva na red za uobičajnu izlaznu kontrolu pristigao “seat“,  britanskih registarskih oznaka.

Njime je upravljao rumunski državljanin koji se iz Velike Britanije uputio ka Rumuniji.

Otkriveni krijumcareni novcici
Foto: Uprava carine

Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto da prijavi za carinsku kontrolu, odgovorio je da nema ništa.

Tokom detaljnog pregleda koji je usledio, putnik je iz gepeka izvadio lični prtljag, kada su carinici u jednom od kofera zatekli čitavu numizmatičku zbirku.

Putnik je, naime, u kofer zapakovao čak 55 različitih metalnih novčića (u setovima i pojedinačno), starosti od III do XX veka, čija će autentičnost i vrednost biti naknadno utvrđena.

Carinici su na licu mesta konstatovali da se radi o novčićima raznih veličina izrađenim od različitih materijala, kao i da potiču iz raznih perioda i zemalja (Nemačka, Prusija, Izrael, Mađarska, SAD, Rimsko carstvo…).

Neprijavljena numizmatika
Foto: Uprava carine

Putnik je nakon otkrivanja zbirke izjavio da njena vrednost nije velika i da je reč o novčićima koje je preko interneta kupio njegov brat, a da ih je on samo prenosio, te da nije znao da mora da ih prijavi.

S obzirom da je reč o stranom državljaninu, prekršajni sud je sproveo hitan postupak i doneo odluku da krijumčara novčano kazni, kao i da mu se trajno oduzme numizmatička kolekcija koju nije prijavio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar