Foto:Ivan Dinić/Nova S; N1

Glumica Danijela Štajnfeld otkrila je juče ime muškarca kojeg optužuje za silovanje: u pitanju je njen kolega Branislav Lečić. Iako je u ovom trenutku postupak koji se protiv Lečića vodi i dalje daleko od faze optuženja, javnost spekuliše o tome koliku bi kaznu mogao da dobije ako ga sud proglasi krivim za ovo delo.

U krivičnom postupku, od oštećene koja iznosi optužbu na račun napadača do pravosnažne presude – dug je put. On je naročito dug u srpskom pravosuđu, gde bi (uči nas sudska praksa) ovakav postupak, ukoliko bi se ušlo u pretres, odnosno osumnjičeni ne prizna krivicu, mogao da traje nekoliko godina. Proces je utoliko duži i komplikovaniji što podrazumeva izvođenje brojnih dokaza, među kojima je i suočavanje oštećene i okrivljenog.

Lečić, za sada, nema status okrivljenog već osumnjičenog, koji i dalje treba da bude ispitan na okolnosti za koje je optužen.

Šta biva dalje?

Tužilac, nakon saslušanja Lečića i sagledavanja svih dokaza koje sakupi u istražnom postupku, procenjuje da li postoji „osnovana sumnja“ da se podigne optužnica. Tužilac određuje i za koje delo će optužiti okrivljenog, od čega i zavisi visina kazne. Optužnicu, potom, odobrava sud (ili je vraća na dopunu, ili je odbacuje).

Nakon toga, kreće glavni pretres, odnosno suđenje.

Okrivljeni u svakom delu istrage i glavnog pretresa ima mogućnost da prizna krivicu, ili se nagodi sa tužilaštvom, sa kojim može da dogovori visinu kazne i način njenog izdržavanja.

Foto: N1

Koje su potencijalne kazne?

Silovanje je jedno od najtežih krivičnih dela protiv tela koje postoji u srpskom Krivičnom zakonu. Kazne za silovanje uglavnom variraju u odnosu na stepen povreda koje je žrtva tokom napada zadobila. Taj stepen se određuje veštačenjem.

Zakon kaže ovako:

1) Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina.

2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

3) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda lica prema kojem je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više lica ili na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

(4) Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina ili doživotnim zatvorom.

Osim silovanja, Zakon definiše i nekoliko „varijacija“ ovog krivičnog dela. S obzirom da je u ovoj fazi postupka protiv Lečića nemoguće (i kontraproduktivno) spekulisati o detaljima dela, prenećemo samo još one kazne koje se odnose na „obljubu zloupotrebom položaja.

1) Ko zloupotrebom svog položaja navede na obljubu ili sa njom izjednačen čin lice koje se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Branislav Lečić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Šta znamo do sada?

Podsećamo, glumica Danijela Štajnfeld minulog vikenda u tužilaštvu je otkrila da je Branislav Lečić „moćnik“ kojeg je početkom godine optužila da ju je silovao u maju 2012. godine. Ona je, u prisustvu advokata, govorila o svom  traumatičnom iskustvu, o kom je javnost upoznala pre nekoliko meseci u svom dokumentarnom filmu, snimljenom u Americi gde trenutno i živi.

Nakon saslušanja Štajnfeld, tužilaštvo treba da donese odluku kako će dalje postupati, a očekuje se da će Lečić biti pozvan da se izjasni povodom prijave glumice.

„Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje. Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla”, ispričala je Danijela u intervju za „Insajder“.

Lečić se juče u tri navrata oglasio o optužbama: najpre je rekao da ne želi da ih komentariše pre poziva tužioca; zatim je negirao navode koleginice i rekao da je u pitanju „laž“; treći put je na instagramu poslao poruku „Polako, ljudi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare