Molotovljev koktel
Foto: Shutterstock

Improvizovano i opasno oružje za izazivanje požara - molotovljev koktel, poslednjih godina u Srbiji je u širokoj upotrebi, a njegova dostupnost i laka izrada u kućnim uslovima, kao i razorno zapaljiva moć, svrstavaju ga u onu grupu sredstava čiji je efekat zagarantovan. Kako za portal Nova.rs ističe stručnjak za eksplozive Branislav Kapetanović, zapaljiva moć molotovljevih koktela opasna je i za one koji njime rukuju jer ih može zahvatiti plamen koji se veoma teško ugasiti.

Slučaj sinoćnjeg požara u parfimeriji u novosadskoj Primorskoj ulici, poslednji je u nizu koji je izazvan upravo ovim priručnim oružjem. Vatra koja je buknula iz razbijene flaše proširila se u sekundi na čitav lokal i u potpunosti ga uništila, dok su prodavačice, srećom, uspele na vreme da pobegnu. Takođe, početkom juna ove godine, M. S. (32) iz Bukovca uhapšen je zbog sumnje da je pokušao da zapali Gradsku kuću bacivši flašu sa zapaljivom tečnošću na prozore ovog objekta, nakon što nije uspeo da dobije razgovor sa gradonačelnikom tog grada.

Razornu moć molotovljevog koktela možda najbolje oslikava slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića iz Vrčina, novinara portala „Žig info“, koji se zbog pisanja o aferama nekadašnjeg predsednika opštine Gorca Dragoljuba Simonovića, našao na meti napada. Požar koji je buknuo progutao je dvospratnu kuću sa sve garažom i autiomobilom, a Jovanović i njegova supruga samo su pukom srećom uspeli da izbegnu smrt.

Foto: N1/ Kuća Milana Jovanovića

Svi ovi događaju ukazju najpre na dostupnost ovog imrovizanog oružja, ali i to da za njim u vršenju krivičnih dela posežu kako amateri tako i „profesionalni“ kriminlaci.

Prema rečima Branislava Kapetanovića, bivšeg deminera i stručnjaka za eksplozive, iako se lako pravi, molotovljev koktel je izuzetno moćno oružje.

Pročitajte još:

„Molotovljev koktel je jednostavno napraviti. Potrebna je flaša sa benzinom i zapaljiva krpa i on se baci. Reč je o jako zapaljivom sredstvu, on nije kao bomba da eksplodira, i jako teško se gasi. S obzirom da je reč o benzinu, vodom ga nikako ne možete ugasiti“, kaže bivše deminer.

Kapetanović u razgovoru za portal Nova.rs ističe i da je prilikom gašenja vatre veliki problem ukoliko je molotovljev koktel bačen na ulicu.

„Benzin ne može vodom da se gasi, jedino pomoću protivpožarnog aparata, ako je reč o nekom objektu. Međutim, kada je reč o ulici, ispred zgrade, to je problem,. Recimo ukoliko se čovek zapali time, to je jako opasno. Mora se prekriti nekim materijalom koji ne gori, kako bi se ugasila vatra“, kaže Kapetanović.

Pročitajte još:

On ističe da čak ni samo bacanje molotovljevog koktela nije tako jednostavno kako se ljudima čini.

„Krpa koja ulazi u flašu, a koje je natopljena benzinom, mora da bude poprilično dugačka. Mora bi dugačka kako osobi koja je pali i koja je baca, ne bi planula u ruci“, kaže naš sagovornik.

Koliko je molotovljev koktel danas dostupan govori i činjenica da ga je nekolicina demonstranata upotrebila jula ove godine prilikom protesta koji su se dešavali širom gradova u Srbiji, nakon najave predsednika Aleksandra Vučića o uvođenju novih mera u cilju suzbijanja koronavirusa u našoj zemlji, a usled kojih su izbili neredi.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Tako su demonstranti u Novom Sadu kamenicama, petardama i bakljama zasuli Gradsku kuću i demolirali prozore u prizemlju zgrade a neko od prisutnih, mahom mlađih Novosađana bacio je čak i molotovljev koktel. Isto tako, policija je u Beogradu, tokom pomenutih nereda, od grupe huligana oduzela molotovljeve koktele i gas maske.

Inače, molotovljev koktel je improvizirano oružje, odnosno vrsta ručne zapaljive diverzantske bombe kućne izrade. Ovo sredstvo najčešće se koristi tokom raznih revolucija, protesta i nereda širom sveta. Najčešće je reč o staklenoj boci ispunjenoj benzinom ili kerozinom, koja je potom začepljena krpom. Krpa se, takođe, navlaži zapaljivom materijom, a potom se zapali, nakon čega se baca na metu.

Molotovljev koktel se još naziva i petrol bomba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar