Marko Miljković, Veljko Belivuk i Aleksandar Vulin.
Marko Miljković, Veljko Belivuk i Aleksandar Vulin. Foto: Printscreen/Pink

Tajnost istražnog postupka koju je vlast nebrojana puta prekršila u slučaju Veljka Belivuka, i kršenje pretpostavke nevinosti, samo su neke od odbredbi krivičnog postupka, koje je sinoć pogazio ministar policije Aleksandar Vulin, ponovnim prikazivanjem fotografija osakaćenih tela žrtava na ružičastoj televiziji. Pored toga, Vulin je prekršio i nekoliko odredbi REM-a, a po svemu sudeći, od kažnjavanja zbog kršenja zakona, kao i prethodnog puta, kada je fotografijama "mahao" predsednik Srbije Aleksandar Vučić - neće biti ništa.

Srpskim vlastima nije bilo dovoljno to što su već jednom, u martu mesecu, prikazivali fotografije osakaćenih tela žrtava, koji se dovode u vezu sa kriminalnim klanom Belivuka, nego su to morali da ponove još jednom. Tako su sinoć, u udarnom terminu na TV „Pink“, prikazane fotografije osakaćenih tela i kako Belivuk, zvani Velja Nevolja, i pripadnici njegove grupe poziraju pored njih.

Zadužen za „morbidni šou“ ovoga puta bio je ministar policije Aleksandar Vulin.

„U zatvorima su gde im je i mesto i tu će biti do kraja života. Mi znamo koliko su opasni i znamo šta im je cilj. Osnovni cilj im je da izjavama bace ljagu prvenstveno na predsednika Vučića, ali i na nas ostale. Te ubicu su spremne na sve. Postoje ljudi, za koje znamo ko su i kako rade, koji pripremaju izjave za javnost kojima će da povrede prvenstveno predsednika Vučića i njegovu porodicu. Oni će da lažu, učiniće apsolutno sve da nas uplaše kako bismo mi trgovali s njima. Nema trgovine. Znam da će izmišljati laži o predsedniku Vučiću i da će na njega krenuti preko porodice“, rekao je Vulin

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Slučaj da predstavnici izvršne vlasti pokazuju tela osakaćenih mladića, verovatno nigde na svetu nije viđen, a pretpostavlja se ni u Meksiku, ili Kolumbiji, gde su zločini narko-kartela i brutalniji i obimniji. Ipak, to ne sprečava našu izvršnu vlast da „maše“ ovakvim fotografijama auditorijumu Srbije, bez bilo kakvog jasnog razloga da to čini, osim možda „umirivanje“ juga usled nekoliko skandiranja protiv predsednika Vučića, koja su se dogodila na fudbalskoj i košarkaškoj utakmici, od kada Belivuk nije glavni među „Grobarima“.

Pokazivanje dokaza pre podizanja optužnice

„Grupa Veljka Belivuka bila je jača kriminalna organizacija i od „zemunskog klana““, mantra je koju vlast neprestano ponavlja, a onda dokaze, koje je tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić prikupio, uzmu i pokažu javno na televiziji, što je direktno kršenje odredbi krivičnog postupka.

Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da protiv pomenute kriminalne grupe još uvek nije podignuta ni optužnica.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Osim što nije normalno da se pre podizanja optužnice dokazi iznose u javnost, a što, u drugim slučajevima, kada novinari dođu do takvih podataka bude problem za tužilaštvo, ovim se obaveštava odbrana osumnjičenih, koji bi dokazi mogli biti predstavljeni protiv njihovih klijenata. Takođe, potencijalno se ugrožava i njihovo izvođenje pred sudom, zbog čega bi kompromitovanje dokaza njihovim javnim emitovanjem, mogao da bude razlog eventualnog zahteva odbrane osumnjičenih da se oni izuzmu iz spisa predmeta.

„Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno“

Republička agencija za elektronske medije (REM) u svom statutu ima Opšte obavezujuće uputstvo za ponašanje emitera.

U stavu 1 člana 5 tog dokumenta navodi se da se mora poštovati pretpostavka nevinosti okruivljenog/osumnjičenog u određenom sudskom postupku.

Aleksandar Vulin, Božidar Spasić, emisija Hit tvit
Aleksandar Vulin i Božidar Spasić Foto: Printscreen/Tv Pink

Tu se navodi da emiter ne može da označi kao krivca osobu protiv koje je u toku krivični postupak. Interesantno je da pravilnik ide i u još detaljnije propisivanje, pa kaže ovako: „Emiter je dužan da poštuje pretpostavku nevinosti, bez obzira na to da li tu pretpostavku poštuje državni organ“. Dakle, ovde je došlo do nesumnjivog kršenja pravila emitovanja programa, jer je čitav „šou“ bio koncipiran tako da se Belivukova grupa označi kao krivac za ubistva.

Nasilje u javnom prostoru

Emitovanje unakaženih tela žrtava, takođe, nije dozvoljeno. I to se vrlo jasno navodi u pravilniku REM.

„Emiteri imaju obavezu da izbegavaju prikazivanje brutalnih, nasilnih i uznemirujućih scena ukoliko to nije u javnom interesu, pri čemu tada emitovanje mora biti jasno obrazloženo. Žrtve nasilja i katastrofa imaju pravo na posebnu zaštitu nasilju i katastrofama i prikazivanje žrtava i unesrećenih ne sme manipulisati ljudskom patnjom i učiniti da žrtve, nastradali i njihove porodice ponovo budu izloženi patnji. Ova obaveza se ne odnosi na umetničke, dokumentarne, naučne, igrane i slične programe sa ovakvim sadržajima, ali oni moraju biti posebno označeni i najavljeni“.

Pa ipak, ministra policije Aleksandra Vulina ništa od ovoga nije sprečilo da ponovi pokazivanje osakaćenih tela, i da iznova dokazuje koliko je Belivukov klan bio, kako tvrdi, nemilosrdan.

Da li je ministar ovim hteo da pokaže južnoj tribini šta su njihovi „saborci“ radili, ili da bi trebalo da prestanu da skandiraju protiv Vučića, ili je, na kraju krajeva, u pitanju širenje straha u javnosti i hvalospevi o uspehu vlasti, i kakvu kriminalnu grupu su „razbili“, na javnosti je da sama zaključi.

BONUS VIDEO: Policija na stadionu Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare