Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Veće Višeg suda u Beogradu u petak 13. maja će izreći presudu Marku Drakuli i još trojici optuženih za krivična dela nedozvoljeno nošenje oružja, sprečavanje službenog lica u vršenju dužnostu i falsifikovanje policijske opreme koja je kod njih pronađena prilikom hapšenja u decembru 2019. godine.

Više javno tužilaštvo je u završnoj reči zatražilo od suda da optužene proglasi krivim i osudi po zakonu jer je ,kako smatra, dokazano da su optuženi izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Takođe je predložilo sudu da optuženima produži pritvor, u kojem su od hapšenja u januaru 2020. godine, do upućivanja na izvršenje kazne.

Sa druge strane u završnim rečima odbrana je tražila oslobađajuće presude, kao i da se optuženima ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode.

Okrivljeni su prvobitno bili uhapšeni i optuženi za pripremu ubistva Kotoranina Jovana Vukotića, planom da ga otruju dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Okružnom zatvoru 2019, ali je Viši sud u Beogradu krajem oktobra 2021. godine odbio ovu optužbu, nakon što je Apelacioni sud dva puta ukidao odluke o potvrđivanju optužnice protiv njih i vraćao ih na ponovno razmatranje.

Pošto je ova optužba odbijena njima se sudi za krivična dela i nedozvoljeno nošenje oružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006.

Drakula je na početku suđenja, a i u završnim rečima, negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, kao i napad na policajca prilikom hapšenja.

Prema, sadašnjoj optužnici, okrivljeni se terete da su obučeni u policijske uniforme, presreli osobu blisku Vukotiću koja mu je obično donosila ručak u pritvor iz jednog beogradskog restorana.

Predstavljajući se kao policajci, presreli su tu osobu ali ona u tom trenutku nije imala hranu, već garderobu.

Zatražili su da provere šta se nalazi u paketu namenjenom Vukotiću, ali pošto je njegovoj poseti to bilo sumnjivo, odmah je prijavila nadležnima i usledilo je hapšenje.

Vukotić je početkom februara 2020. godine izručen Crnoj Gori, a u medijima se pominjao kao „visoko rangirani pripadnik “škaljarskog klana“”.

Više javno tužilaštvo u Beogradu 7. aprila je podiglo novu optužnicu protiv Drakule zbog sumnje da je 7. oktobra 2019. godine pokušao da ubije Lazara Vukićevića, kada je na Vračaru pod njegov porše postavio eksploziv.

Vukičevića su međutim godinu dana kasnije ubili pripadnici grupe Veljka Belivuka u kući u Ritopeku.

Optužnica je podneta Višem sudu na potvrđivanje, po kojoj se Drakuli na teret stavljaju krivična dela tesko ubistvo u pokušaju, zatim nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti.

BONUS VIDEO: Rekonstrukcija ubistva u kafiću Ritual

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar