Foto: Profimedia

Najmanje još četiri osobe učestvovale su u pripremi likvidacije Podgoričanina Milića Minje Šakovića, a među njima je i Podgoričanin Saša Stanišić, tvrdi policija. Prethodno su zbog pripremanje likvidacije uhapšeni Obrenovčani Nikola Mirić (35) i Jovan Trkulja (35) i Podgoričani Jovan Miranović (41) i Aleksandar Veljović (30).

Stanišić je uhapšen pre nekoliko dana i sproveden u Istražni zatvor u Spužu, a Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči ga da je članovima kriminalne grupe nabavljao automobile kojim su pratili Šakovića.

To je, saznaju „Vijesti“, inspektorima ispričao jedan od ranije uhapšenih, objašnjavajući kada je i kome Stanišić prodao automobile koje su koristili članovi te kriminalne grupe.

Prema saznanjima „Vijesti“, Stanišić je negirao sve optužbe, tvrdeći da je automobile korišćene u njegovoj rent-a-car agenciji, još ranije zamenio za džip, ali da nije poslovao sa osobama sa kojima ga istražitelji sada povezuju.

„Vijestima“ je rečeno da policija traga za preostalim članovima grupe…

U istrazi planiranja likvidacije Šakovića policija je pre petnaestak dana uhapsila Nikolu Mirića (35) i Jovana Trkulju (35) iz Obrenovca i Podgoričane Jovana Miranovića (41) i Aleksandra Veljovića (30).

Veljović je zvanično i dalje službenik Uprave policije, ali bez policijskih ovlašćenja.

Prema tvrdnjama istražitelja, Veljović, koji je u toj grupi označen kao „Šetač“, nekoliko puta kvario je akciju hapšenja. Navodno, on je javljao članovima klana kada inspektori prolaze u blizini njihovih štek stanova, da nadziru kuću „mete“, ali i sve lokacije na kojima su se krili.

Ta kriminalna grupa navodno je raspolagala stotinama hiljada evra – kupili su dva stana naspram Šakovićeve zgrade i na Zlatici, gde su i uhapšeni Mirić i Trkulja, a iznajmili su još nekoliko stanova na teritoriji Podgorice.

Policija je uspela da otkrije svaki stan koji su koristili i u kom su, kako tvrde, planirali likvidacije.

Za „izvršenje“ zadatka kupili su motocikl, četiri automobila i kombi koji je stalno bio parkiran naspram Šakovićeve kuće.

„Vijesti“ saznaju da su u tom kombiju bili motocikl i sredstva za uništenje dokaza.

Policija je, osim toga, oduzela i više komada oružja, municiju, kriptovane telefone, novac i predmete koji „dokazuju da je za Šakovića spreman snajperski nišan“.

Policija i SDT sumnjiče članove te kriminalne grupe da su danima nadzirali kuću Šakovića, ali i još dve lokacije u Podgorici na kojima stanuju Jovan Vukotić i njegov prijatelj i telohranitelj Marko Martinović.

Navodno, kako Vukotiću i Martinoviću nesu uspeli da uđu u trag, usredsredili su se na Šakovića, čiju likvidaciju su planirali da izvrše iz stana naspram njegove kuće.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Sagovornik iz istrage kazao je da su danima čekali da Šaković izađe u dvorište, kako bi „završili“ zadatak.

Inspektori su pronašli i stan u kom su, prema tvrdnjama sagovornika „Vijesti“, nameravali da se sakriju nakon likvidacije, dok ne bude sigurno vreme za beg iz države.

Veljović je uhapšen u porodičnoj kući u Zagoriču, Mirić i Trkulja u stanu na Zlatici, a Miranović na Starom aerodormu.

Istraga o planiranju likvidacije počela je nakon što je policija dobila informaciju da je, kako je „Vijestima“ rečeno, u Crnu Goru ušla osoba „kojoj je plaćeno da iz snajperske puške likvidira Šakovića ili dvojicu njegovih prijatelja iz klana“.

Policajci su, prema njegovim rečima, kontrolisali kombi vozilo koje je nekoliko dana bilo parkirano nedaleko od kuće Šakovića, a ispostavilo se da ga koristi ta grupa.

Šaković se u policijskoj evidenciji vodi kao šef podgoričkog ogranka škaljarskog kriminalnog klana.

Izvor iz policije rekao je da sumnjaju da je nalog za ubistvo Šakovića stigao iz kavačkog klana.

Navodno, inspektori proveravaju da li su uhapšeni povezani i sa krađom Šakovićevog blindiranog audija, odnosno sa grupom koja ga je ukrala.

Šaković je 15. decembra prošle godine ostao bez blindiranog audija – lažni kupci su mu ga ukrali i umesto nekoliko desetina hiljada evra, ostavili mu falsifikovani pasoš.

Taj slučaj je u rukama SDT-a, zbog sumnje da su Šakovića i tada nameravali da ubiju.

Šaković je početkom septembra 2017. godine ranjen, a u tom oružanom napadu ubijen je njegov prijatelj Ivan Nedović.

Izvor „Vijesti“ tada je ispričao da je Šaković preživio zahvaljujući bratu Marku, koji se bacio preko njega i oborio ga na pod.

Njih dvojica odležala su kaznu zbog ubistva sugrađanina Miroja Baošića 2005. godine.

Taj Podgoričanin ubijen je iz automatske puške, a ubistvu su prethodili njihovi brojni međusobni vatreni obračuni.

Milić Šaković je i 2012. godine osuđen na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

Brat Vidoje odavno u Istražnom zatvoru

Saša Stanišić rođeni je brat Vidoja Stanišića i brat od strica Radoslava Gila Stanišića, koji su bliski kavačkom kriminalnom klanu.

Vidoje Stanišić u Istražnom je zatvoru zbog sumnje da je sa bratom od ujaka Dragišom Bulatovićem i za sada neidentifikovanim osobama, pokušao da ubije Igora Krstovića.

Foto: Luka Zeković/Vijesti.me

Prema navodima optužnice, oni su u drugoj polovini 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, postali članovi kriminalne organizacije koju je formiralo nepoznato lice, a koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža.

Njihovi tragovi pronađeni su na mestu gde je zapaleno vozilo iz koga je pucano u Krstovića.

Radoslav Gile Stanišić takođe je u Istražnom zatvoru, zbog optužbi da je krajem prošle godine izvršio krivično delo prinuda u pokušaju na štetu maloletnog N.V.

Tada je sa njim uhapšen Stefan Popović, kojeg sumnjiče da je izvršio krivično delo protivpravno lišenje slobode, odnosno da je oteo sedamnaestogodišnjaka. Kako je saopšteno iz Uprave policije oni se terete da su krivična dela izvršili na štetu maloletnog N.V. (17).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar