Foto:shutterstock; Goran Srdanov/Nova.rs

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužnicu protiv okrivljenog Darka B. koji se predstavio kao lažni agent za nekretnine, čime je uspeo da pridobije više od milion evra! Na optuženičkoj klupi, kako je saopštilo tužilaštvo, naći će se i S. Đ.

„Dana 12.09.2022. godine, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužnicu protiv okrivljenih D.B. i S.Đ. zbog postojanja opravdane sumnje da je okrivljeni D.B. učinio krivično delo Prevara iz čl. 208 st. 4 Krivičnog zakonika i krivično delo Navođenje na overavanje neistinitog sadržaja iz čl. 358 Krivičnog zakonika u produženom trajanju, a S.Đ. krivično delo Prevara iz čl. 208 st. 4 Krivičnog zakonika u pomaganju“, naveli su.

Kako se dodaje, iz rezultata sprovedene istrage proizlazi da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni D.B. lažnim prikazivanjem činjenica da je ovlašćen od strane oštećene I.V. da u njeno ime proda kuću u njenom vlasništvu i primi kupoprodajnu cenu doveo u zabludu ovlašćene predstavnike oštećenog privrednog društva da mu na ime depozita i kupoprodajne cene isplate iznos od 1.100.000,00 evra.

To je učinio tako što je, lažno se predstavljajući kao agent za posredovanje u prodaji nekretnina, oštećenu I.V. naveo da mu u dva navrata da svoju ličnu kartu čijom upotrebom je doveo u zabludu zaposlenu u kancelariji javnog beležnika i tako overio falsifikovana punomoćja kojima ga je navodno oštećena I.V. ovlastila da proda predmetnu nepokretnost, otvori račun u banci na njeno ime i podigne novac sa tog računa, te je na osnovu falsifikovanog punomoćja zaključio ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa oštećenim privrednim društvom koji je potom solemnizovan od strane javnog beležnika i dostavljen katastru nepokretnosti radi upisa promene prava svojine.

Nakon toga, okrivljeni Darko B. sa računa koji je upotrebom falsifikovanog punomoćja otvorio podigao ostatak kupoprodajne cene u iznosu od 900.000,00 evra, dok mu je okrivljena S.Đ. pomogla u izvršenju krivičnog dela na taj način što ga je predstavila oštećenoj I.V. kao uspešnog agenta za promet nepokretnosti, jer je zastupajući oštećenu u ostavinskom postupku saznala da ista želi da proda predmetnu kuću, te je bez znanja oštećene zajedno sa okrivljenim D.B. učestvovala u pregovorima o prodaji nepokretnosti i na ime depozita od strane oštećenog privrednog društva primila novčani iznos od 200.000,00 evra, koji je potom predala okrivljenom Darku B. pri čemu je istom predala i originalnu dokumentaciju iz ostavinskog postupka u kom je zastupala oštećenu I.V. koju je on potom iskoristio za zaključenje predmetnog ugovora.

„Okrivljeni D.B. je dana 15.06.2022. godine po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zadržan od strane Drugog odeljenja Uprave kriminalističke policije i prilikom saslušanja pred tužilaštvom je negirao izvršenje krivičnih dela koja su mu stavljena na teret, a prema istom je 16.06.2022. godine na predlog tužilaštva određen pritvor jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati postupak uticanjem na svedoke, koji do podizanja optužnice nije ukinut. Istovremeno, pokrenuta je i finansijska istraga, imajući u vidu postojanje osnova sumnje da okrivljeni D.B. poseduje znatnu imovinu proisteklu iz krivičnog dela“, navelo je tužilaštvo.

U toku istrage, u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, utvrđeno je da je okrivljenom D. B. u izvršenju krivičnog dela prevare sa umišljajem pomogla okrivljena S.Đ. te je dana 18.08.2022. godine doneta naredba o proširenju istrage u odnosu na nju i ista se brani sa slobode.

„Tužilaštvo je tokom istrage ispitalo oko dvadeset svedoka, pribavilo materijalne dokaze i naredilo vršenje grafološkog veštačenja kojim je utvrđeno da sporni potpisi nisu autentični potpisi vlasnice nepokretnosti I.V. te je nakon razmatranja i ocene svih dokaza podiglo optužnicu protiv okrivljenih D.B. i S.Đ. zbog postojanja opravdane sumnje da se u njihovim radnjama stiču sva obeležja krivičnih dela koja su im stavljena na teret, a u kojoj je predložilo sudu da ih nakon održanog glavnog pretresa oglasi krivim i osudi po zakonu, kao i da prema okrivljenom D.B. produži pritvor jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva“, zaključuju.

Bonus video: Hapšenje i zaplena tri paketa heroina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar