Foto: Privatana arhiva

Eksplozija džipa u kojoj je danas nastradao Strahinja Stojanović, čiji automobil je dizan u vazduh i u avgustu 2018. godine, nastavak je serije detonacija u 2020. godini. Nakon trećeg pokušaja ubistva poznatog novosadskog kriminalca "Snajpera", u februaru ove godine, u vazduh je leteo i džip svedoka protiv Darka Šarića. Podsećanja radi, prvo ubistvo u kome je korišćena eksplozivna naprava dogodilo se 1994. godine, a žrtva je bio Rade Međed, vlasnik nekoliko beogradskih kockarnica.

Poslednjih decenija, kada je reč o likvidacijama, nekoliko puta se menjao način rada kriminalaca u Srbiji. Poslednjih godina, „sigurnija“ varijanta kako bi ubistvo bilo obavljeno, je korišćenje eksplozivnih naprava, kakva je i današnja u kojoj je život izgubio Strahinja Stojanović, dok je njegova saputnica kolumbijske nacionalnosti, teško povređena.

Strahinja Stojanović Foto: Instagram

Do 90-tih godina, eksplozivne naprave slabo su korišćene, a prva žrtva takvog načina likvidacije bio je Rade Međed u jesen 1994. godine. On je tada ušao u svoj džip, upalio motor, dok je ubica vrebao iz prikrajka i daljnskim aktivirao eksploziv, koji je usmrtio Međeda.

Foto:Privatna arhiva

Rade Međed bio je brat po majci Radovana Lagundžina Žapca, najboljeg druga Aleksandra Kneževića Kneleta, a inače je bio vlasnik nekoliko beogradskih kockarnica i važio je za čoveka sa odličnim vezama. Tada se spekulisalo da su ljudi koji su namestili i aktivirali bombu profesionalci koji su došli iz Švajcarske, što pokazuje precizno izvedena likvidacija.

Počinioci nikada nisu otkriveni, a bomba ispod njegovog džipa bila je aktivirana daljinskim upravljačem uzetim sa dečije igračke automobila.

Druga žrtva koja je nastradala postavljanjem eksploziva ispod automobila je Ivan Kontić. Budvanin Kontić poginuo je oktobra 2002. godine usled nestručnog rukovanja eksplozivom, koji je postavio ispod „audija“ u vlasništvu Đ. S., parkiranog u Ulici cara Lazara u Beogradu.

Greškom je aktivirao napravu koja mu je nanela teške povrede, zbog kojih je nekoliko sati kasnije preminuo u Urgentnom centru.

„Snajperovi“ automobili tri puta leteli u vazduh

Sredinom februara ove godine kod Limanske pijace u Novom Sadu, dignut je u vazduh džip. U njemu se nalazio Slobodan Milutinović Snajper, koji je prošao bez povreda, dok je automobil potpuno uništen. Ovaj Novosađanin, inače čelnik kluba Kabel, dobro je poznat policiji, a osim što mu je zabranjen pristup stadionu „Karađorđe“ kada igra FK Vojvodina, poznat je i po davljenju jednog igrača Vojvodine, a sumnjičio se i za nameštanje utakmica.

Inače, Milutinoviću je automobil „mercedes“ leteo u vazduh i u novembru 2013. godine ali i krajem oktobra 2018. godine.

Likvidacija Siniše Milića Bošketa

Siniša Milić Boške (44), inače pripadnik grupe Filipa Koraća, koji se dovodio u vezu sa kriminalnim klanom Luke Bojovića, tragično je nastradao 19. juna 2018 oko 13 sati na uglu Ustaničke i Južnog bulevara u blizini Autokomande u Beogradu, kada je eksplodirala bomba postavljena pod njegov automobil terenac marke „tojota“.

Milićev terenac eksplodirao je dok je prvi stajao u redu na semaforu. Od posledice eksplozije ostao je najpre bez obe noge, ali je ubrzo preminuo. Očevici su tada govorili da je kada su lekari stigli, Milić i dalje bio živ i u stravičnim bolovima.

Siniša Milić je, prema operativnim podacima kojima raspolaže MUP, šef obezbeđenja Filipa Koraća, jednog od istaknutih članova klana Luke Bojovića, koji se nalazi u zatvoru u Španiji. Inače, Milić je imao iza sebe debeo kriminalni dosije. Rođen 1973. godine u Šekovićima u Bosni i Hercegovini, ali je više od 20 godina bio nastanjen na relaciji Beograd – Podgorica – Bar. Do 2009. godine bio je pripadnik specijalne antiterorističke jedinice Republike Srpske. Od 2010. godine zvanično je bio zaposlen u podgoričkoj agenciji za lično obezbeđenje, dok je u policiji Crne Gore označen kao jedan od naistaknutijih članova barsko-budvanskog kriminalnog klana. Bio je dugogodišnji telohranitelj i saradnik vođe barsko-budvanskog klana Luke Đurovića, jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića, koji je 2013. godine, poginuo u saobraćajnoj nesreći na izlazu iz Kotora. Đurović je nastradao u crnom „poršeu“ aranđelovačkih tablica, pod zasad, nerazjašnjenim okolnostima, a preminuo je na putu do bolnice.

Raznet džip svedoka protiv Darka Šarića

Automobil Valjevca Gorana Nikolaševića, svedoka u procesu koji se vodi protiv osumnjičenog narko bosa Darka Šarića, eksplodirao je u noći između 8 i 9. avgusta ove godine ispred njegove porodične kuće u širem centru Valjeva.

Eksplozija se dogodila oko tri sata iza ponoći u Mišarskoj ulici, kada je u vazduh odleteo džip „honda element“, čiji je vlasnik Nikolašević, a koji je bio parkiran na trotoaru ispred kuće u kojoj živi sa porodicom. Od siline eksplozije oštećeno je još nekoliko vozila parkiranih u blizini, ali srećom, povređenih nije bilo.

Sigurnosne kamere sa jednog od objekata u ulici zabeležile su da maskirani muškarc sa kapuljačom na glavi prilazi vozilu, ostavlja predmet na haubu i brzo se udaljava, nakon čega dolazi do eksplozije.

Nikolašević je u žižu javnosti dospeo kada je podneo krivičnu prijavu u kojoj sumnja da jedan od svedoka saradnika u procesu protiv Šarića, Nebojša Joksović, „planira ubistvo tako što će naručiti postavljanje eksplozivne naprave pod njegov automobil“. Sam Nikolašević je takođe jedan od svedoka u tom procesu.

Raznet džip bivšeg policajaca

Bivši policajac Dalibor Bogdanović, zvani Boća, teško je ranjen 10. maja 2019. Eksplozivna naprava bila je postavljena ispod sedišta njegovog džipa i daljinski je aktivirana u momentu kada se isparkiravao sa parkinga u Ulici Ilije Birčanina u Novom Sadu.

Foto:Privatna arhiva

Bombaš je, po svemu sudeći, nadgledao njegov džip i čekao momenat da Dalibor uđe u kola i aktivira eksploziv. Bogdanović nije imao obezbeđenje, što govori da se nije plašio za svoju bezbednost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar