Foto: MUP/Savo Prelević/Vijesti/Privatna arhiva

Apsolutni vođa škaljarskog klana, kako je označen u bezbednosnim evidencijama, Jovan Vukotić (42) ubijen je u četvrtak uveče u Istanbulu u Turskoj. Na gotovo identičan način, stotinama kilometara daleko od svoje domovine, likvidirani su neki od najvećih "bosova" ovdašnjih kriminlanih grupa.

Skromne informacije do kojih su došli srpski i crnogorski mediji govore da je Jovan Vukotić ubijen u Istanbulu oko 20.00 časova, te da je zločin učinjen naočigled njegove supruge M. M. i njihove ćerkice, tako što je nepoznati napadač prišao automobilu porodice Vukotić i ispalio hice.

Supruga i ćerka, prema ovim informacijama, nisu povređene u napadu, a prvi čovek jedne od najjačih kriminalnih grupa sa ovih prostora izdahnuo je uprkos naporima lekara da mu spasu život.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Vukotić je godinama uspešno izbegavao policiju ali i članove suparničke, kavačke kriminalne grupe, a poslednjih godinu dana za njim je na snazi bila i poternica koju su raspisali crnogorski pravosudni organi. Ovaj napad na apsolutnog vođu škaljarskog klana, kako je Kotoranin opisivan u evidencijama bezbednosnih službi, pokušan je najmanje četiri puta, a Vukotić je više puta ukazivao bezbednosnim službama da mu je bezbednost ugrožena.

Na sličan način, nakon više godina bekstva od policijskog rada i suparničkog metka, stradale su neke Vukotićeve „kolege“, kumovi ali i ljuti protivnici.

Vukotićev kum ubijen pred ženom i decom

Igor Dedović, inače kum Jovana Vukotića koji je godinama slovio za prvog čoveka škaljarskog klana, ubijen je zajedno sa saradnikom Stevanom Stamatovićem, šefom podgoričkog ogranka tog klana, 2020. godine dok su večerali u jednom restoranu u predgrađu Atine gotovo 900 kilometara daleko od svog doma. Zajedno sa njima, za stolom su sedele njihove supruge i deca uzrasta sedam i 10 godina.

Igor Dedović Foto: MUP Srbije

Četvorica napadača koji do danas nisu privedeni, hladnokrvno su ušetali u restoran Voskopula, u atinskom kraju Vari i dok su dvojica držala ostale goste na nišanu, dvojica su pucala Dedoviću i Stamatoviću u glavu i grudi. Za nepun minut izašli su iz restorana i pobegli.

Foto: Printscreen

Jedan metak pogodio je u nogu Stamatovićevu suprugu, ali ona srećom nije bila životno ugrožena. Grčki mediji su vrlo brzo saopštili da su napadači škaljarcima u trag ušli prateći njihove supruge. Podsećanja radi, i pojedini beogradski listovi objavili su i da je Vukotića ubica u Turskoj pronašao prateći njegovu suprugu, dok se turski mediji o ovom napadu još nisu oglašavali.

Foto: MUP Srbije

Ubistvo u vili u Grčkoj

U grčkom gradu Halikounasu, na oko 500 stotina kilometada udaljenosti od svojih domovina, 2020. godine, samo pola godine nakon dvostruke likvidacije u Atini, ubijeni su Baranin Alan Kožar (43) i Užičanin Damir Hadžić (46).

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Za Kožara se govorilo da je nakon pogibije Luke Đurovića, preuzeo vođstvo nad barskom kriminalnom grupom koja je bliska sa škaljarskom, dok je srpska policija tragala za Hadžićem zbog sumnje da je umešan u ubistvo visokopozicioniranog kavčanina u Beogradu, Davorina Baltića.

I dalje zvanično nepoznati ubica, ili više njih kako se spekulisalo, ispalio je u škaljarce 29 hitaca dok su se u automobilu približavali iznajmljenoj vili u zabačenom delu Krfa, a njihova tela pronašao je maser. Kod njih su tada pronađeni lažni slovenački pasoši i jedan pištolj u automobilu, koji nisu stigli da upotrebe, a takođe i oružje i municiju u kući u kojoj su boravili, kao i 11.500 evra.

Budući da nisu imali obezbeđenje, a da su forenzičari utvrdili na osnovu pronađenih tragova da su prethodno bili na plaži, pretpostavlja se da su likvidirani Crnogorci verovali da su bezbedni i da im niko ne može ući u trag. Nekoliko godina kasnije, spekulisalo se da su informacije o njihovoj lokaciji obezbeđene zahvaljujući krtici u škaljarskim redovima.

Ubistvo u Beču

Saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi i visokopozicionirani član kavačkog klana, Vladimir Roganović, ubijen je 2018. godine u Beču u pucnjavi u kojoj je ranjen i Stefan Vilotijević, inače sin ubijenog kriminalca Kićuna Vilotijevića.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Mafijaška likvidacija odigrala se nakon što su Roganović, Vilotijević i još jedan muškarac izašli iz restorana u kom su ručali. Nepoznati napadač sa kapuljačom na glavi prišao je ovoj tročlanoj grupi i ispalio nekoliko hitaca koji su Roganovića i Vilotijevića pogodili u glavu. Vilotijević je preživeo, a kavčanin je izdahnuo na licu mesta.

Foto: Privatna arhiva

Mediji su pisali da je Roganović u Beč pobegao jer je strahovao za svoju bezbednost, a da je informaciju o njegovoj lokaciji imalo tek nekoliko osoba od poverenja. Kratko pre toga, izašao je iz zatvora u Crnoj Gori. Ni identitet njegovih ubica nije poznat.

Evakuacija zbog ubistva škaljaraca

Maja 2019. godine, u iznajmljenoj kući u nemačkom gradu Forst, ubijeni su Darko Mijović i Nikola Jovanović, a ranjeni su Miloš Pavićević i Miloš Vešković. Likvidirani Crnogorci povezivani su sa škaljarskim kriminalnim klanom, navodno i sa barskom grupom, a izvršioci ovog napada do danas nisu privedeni.

Foto: Privatna arhiva

Kako su izveštavali tamošnji mediji, nešto pre 5.00 ujutru maskirani napadači su upali kuću koju su Mijović i Jovanović sa teško ranjenim Milošem Pavićevićem i Milošem Veškovićem prethodno iznajmili, a u trenutku napada, žrtve su spavale.

Policajci su kasnije ispričali da su zatekli jezivu scenu i da su ranjeni odmah prevezeni helikopterom do najbliže bolnice. Nakon što su došli na lice mesta, uočili su dva usmnjiva automobila zbog čega su ubrzo evakuisali 116 porodica, strahujući da bi ispod nekog od vozila mogao biti postavljen eksploziv.

Za sve žrtve veruje se da su stradali u krvavom ratu kavačke i škaljarske kriminalne grupe iz Kotora, koje su godinama intenzivno sarađivale sa srpskim podzemljem. Tako se škaljarski klan dovodi u blisku vezu sa uhapšenim Lukom Bojovićem, dok je za kavčane utvrđeno da su šurovali sa Veljkom Belivukom i Markom MIljkovićem, a ranije sa Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi koji je ubijen u Beogradu.

Foto:EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Sukob između dve kotorske grupe, koje su ranije činile jedinstveni klan čija ja glavna „delatnost“ bila međunarodna trgovina drogom, počeo je nakon što je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina, a kao prva žrtva u ovom višegodišnjem obračunu u kom je glave izgubilo više od 45 osoba, uzima se Goran Radoman, takođe ubijen u našem glavnom gradu.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar