Foto:E-Stock_blank

Ubistvo vođe partizanove navijačke grupe "Janjičari" Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, 12. oktobra 2016. godine, izazvala je pravi potres u srpsko-crnogorskom podzemlju. Već te večeri počele su da se dešavaju neke čudne stvari.

Na mesto pucnjave u Bačavanskoj ulici, stotinak metara niže od Centralnog zatvora, izašle su desetine policajaca koji su blokirali taj deo grada. Odmah posle dojave počela je potraga za automobilom kojim su, prema rečima svedoka, navodno, pobegli napadači. U policijskom radio-sistemu je raspisana potraga za vozilom „audi“.

Dva dana kasnije, u Zvezdarskoj šumi, pronađen je automobil koji je, kako se ispostavilo, koristili ubice. Vozilo je, po uhodanom receptu, bilo spaljeno, ali se ispostavilo da to uopšte nije „Audi“, već „BMW 5“. Nije nikada tačno utvrđeno ko je i kako „kupio vreme“ napadačima i da li je do raspisivanje potrage za pogrešnim automobilom bila greška svedoka, koji su pogrešno identifikovali kola korišćena za bekstvo ili, kao što se moglo čuti, da je neko iz policije namerno „pogrešio“.

Pročitajte još:

Policajci su u jednom tranutku uhapsili osobu koja je, prema prvim informacijama, signalizirala pucačima da je Stanković seo u automobil i krenuo niz Bačvansku ulicu ka Gospodara Vučića. Prema prvim informacijama, u trenutku kada je Sale startovao automobil čula se pištaljka. Kasnije se ispostavilo da čovek, koji je priveden, nema nikakve veze sa zločinom i on je pušten na slobodu.

Osim Stankovića, u pucnjavi je teško ranjen i zatvorski čuvar Milorad Đurić. Njih dvojica su se navodno sastali pre toga, a iako se pisalo da je zatvorski čuvar bio i Saletov telohranitelj, to nije dokazano.

Uglavnom, kada su napadači zapucali, Đurić je izašao iz automobila i počeo da puca ka njima, na šta su oni uzvratili vatru i ranili ga. Šta je tačno radio Đurić u društvu Stankovića, nikada nije razjašnjeno, kao ni da li mu je bio telohranitelj ili je u pitanju bila neka „poslovna saradnja“ između njih dvojice, jer dobra veza u CZ-u zlata vredi, pogotovo za čuvara.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Uglavnom, Đurić tada nije snosio nikakve posledice, ali je punih pet godina kasnije, tačnije 2021. godine, suspendovan dok je obavljao dužnost stražara na prijavnici Okružnog zatvora u Bačvanskoj. On je prekršio pravila jer je pričao sa „prolaznikom“ što je strogo zabranjeno. Čuvar je tada suspendovan, ali nikada nije saopšteno ko je bio taj misteriozni „prolaznik“.

Na mestu ubistva Stankovića, te oktobarske noći okupilo se mnogo policajaca, od običnih koji su obezbeđivali mesto zločina, da bi uviđajci mogli nesmetano da rade svoj posao, do visokih policijskih funkcionera. Navodno je došla i nekadašnja državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović, koja se danas ponovo pominje u medijima, ali zbog drugih stvari.

Ona je tada reagovala emotivno i burno kada je shvatila ko je žrtva.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Aleksandar Stanković je trebalo da se te oktobarske noći nalazi u Bačvanskoj ulici, ali ne ispred, već iza ograde.

On je pravosnažno osuđen u februaru 2013. godine na 5 godina i 10 meseci zatvora, jer je bio šef organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima. Njemu je odlazak na odsluženje kazne odlagan čak 12 puta, uvek iz zdravstvenih razloga.

Iako „slabog zdravlja“, to mu nije smetalo da se redovno pojavljuje na utakmicama i da preuzme tribinu na Partizanovom stadionu uz pomoć svojih vernih „Janjičara“. Iako narušenog zdravlja uspeo je da zajedno sa Veljkom Belivukom i Darkom Ristićem Medom, nasrne na vozača tadašnjeg direktora Partizana Miloša Vazure i prebije ga.

Reakcija vlasti na likvidaciju Stankovića bila je kao da je ubijen policajac, a ne osuđivani kriminalac. Tadašnji ministar policije, Nebojša Stefanović, vidno ljut, zapretio je svima umešanima da će biti pohapšeni.

„Objavljujemo rat ovoj vrsti mafije i u ovaj rat ulazimo potpuno bez zadrške, bez rezerve, ovo će biti teška borba koju će policija i bezbednosne strukture morati da nose ali ovo je borba u kojoj država mora da pobedi na kraju“, izjavio je tada ministar Stefanović, dok je iza njega, sa leve strane, nepomično, stajala Dijana Hrkalović.

Ubice i članove te suparničke grupe nije pronašla i pohapsila policija, ali ih su pronašli Saletovi drugari i osvetnici – Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su preuzeli navijačku grupu i preimenovali je u „Principe“.

Oni se trenutno nalaze u pritvoru a, za sada, su optuženi za 7 teških ubistava u Srbiji, a žrtve su im bile ljudi bliski suparničkom, „škaljarskog klana“.

BONUS VIDEO: Hapšenje članova navijačke grupe Principi na stadionu Partizana

.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare