Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Jovan Vukotić (42), prvi čovek škaljarskog klana koji je prema nezvaničnim informacijama u četvrtak ubijen naočigled supruge i ćerke u Istanbulu u Turskoj, već je bio hapšen u toj državi dok je u društvu partnerke, kako je i sam tada izjavio, krenuo na odmor. Po svemu sudeći, najopasnijem škaljarcu koji je godinama uspevao da izbegne policijski radar i suparnički nišan, upravo je ta zemlja došla glave jer ga je u njoj stigao metak.

U septembru 2018. godine Jovica Vukotić je uhapšen u turskom letovalištu Antalija dok je putovao u društvu svoje partnerke. U to vreme, za Vukotićem su tragale i Srbija i Crna Gora, dve države čija je državljanstva imao, ali i Grčka u kojoj je bio osumnjičen za šverc oko 140 kilograma kokaina. Uporedo sa njima, za Vukotića su tražili i suparnici iz kavačkog klana sa kojima škaljarska grupa godinama ratuje.

Policija je tada kod Vukotića pronašla pasoš na ime Georgije Andonov, koji je, kako je kasnije utvrđeno, koristio nekoliko meseci tokom 2018. na aerodromima u Barseloni, Varšavi, Antaliji, Istanbulu i u Ukrajini.

Jovan Vukotić Foto: MUP Srbije

Izručenje

Vukotić je odmah zatim proteran u Srbiju gde je optužen zbog korišćenja lažnog pasoša. Zbog čega je izbor turskih pravosudnih organa bio da Vukotića izruče najpre Srbiji, a ne Crnoj Gori, pitanje je na koje ni danas javnost nema najjasniji odgovor, premda su pojedini režimski mediji, dok su vodili jednu od kampanja protiv nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović, taj slučaj pompezno nazvali „operacija Ankara“ aludirajući da je izručenje bilo izvedeno po direktivi Hrkalovićeve.

S tim u vezi, interesantan je i podatak da se Vukotić, dok je u Srbiji boravio u ekstradicionom pritvoru, našao na meti napadača koji su navodno hteli da ga otruju, ali su kasnije osuđeni za druga, lakša krivična dela.

„Prodaju informacije o mom kretanju“

Po dolasku u Srbiju, protiv Vukotiću se zbog falsifikovanja dokumenata sudilo pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu. On je na suđenju priznao da je imao makedonski pasoš navodeći da ga je dobio „u specijalne svrhe“, jer je mu je bezbednost bila ugrožena.

Jovan Vukotić Foto:Savo Prelević

Vukotić je sumnjao da je postupak koji se protiv njega vodi posledica medijske kampanje koju vodi „jedna kriminalna grupa koja preko njega želi da stavi u zapećak sva krivična dela koja je izvršila u Srbiji i Crnoj Gori.“ Za njim je, kako je rekao, bila raspisana plava poternica koja je podrazumevala zaustavljanje na graničnim prelazima, a na osnovu koje je crnogorska policija dobijala informacije o njegovom kretanju – zbog čega je koristio lažni pasoš.

„Od strane njih prodavane su informacije o mom kretanju i to kriminalnim grupama, zbog čega mogu da kažem da sam jednog puta čak izbegao smrt, a u svakom slučaju mi je život bio u opasnosti“, kazao je Vukotić. I to nije bio jedini put da je direktno optuživao prljave policajce za saradnju sa kriminalnim grupama sa kojima je Vukotić u ratu.

Prvi čovek škaljarskog klana tvrdio je tada da mu sudski postupak montiraju i one osobe koje su odgovorne za ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Međutim, i pored takve odbrane, sud je utvrdio da je pasoš lažan i Vukotića, koji u tom trenutku u bezbednosnim krugovima slovi za vođu jedne od najmoćnijih kriminalnih grupa sa ovih prostora, osudio je na 15 meseci zatvora.

Pokušaj trovanja i još jedno izručenje

Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu, odlučeno je da Vukotić sada ispunjava zakonske uslove za izručenje Crnoj Gori. Dok je čekao izručenje, dogodio se pokušaj njegovog ubistva koji doduše nije imao takvu kvalifikaciju na sudu.

Naime, dok je Vukotićeva partnerka jednog dana išla ka zatvoru kako bi po uobičajenom protokolu Vukotiću odnela ručak u zatvor, presrela ju je grupa muškaraca koji su se predstavili kao policajci koji su želeli da je pretresu. Međutim, umesto hrane, kod žene su pronašli samo garderobu. Vukotićevoj lepšoj polovini je takvo ponašanje policije bilo sumnjivo, pa je odlučila da sve prijavi.

ilustracija Foto:E-Stock_petar_jovanovic

Privedeni su Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski, Nemanja Milutinović i Nikola Jovanović u Beogradu, a u kolima u kojim ih je policija zatekla nađeni su pištolji, kačketi i prsluci sa natpisom Uprave kriminalističke policije (UKP) i futrola sa značkom MUP-a. Takođe, kod njih je pronađen cijanid za koji se u prvi mah verovalo da je bio namenjen Vukotiću kog su nameravali da ubiju.

Kako nije bilo dovoljno dokaza, sudilo im se za mnogo blaže krivično delo – nošenje oružja i lažne tablice koje su bile na automobilu. Drakula je, pošto je pokušao da pobegne policiji, oborio policajku, pa je optužen i za opiranje hapšenju. Utvrđeno je i da pištolji nisu pravi, već gasni ili signalni koji mogu da se preprave da ispaljuju metke.

Ubrzo nakon ovog događaja, Vukotić je izručen Crnoj Gori. Istraga koja se u tom trenutku vodila protiv njega potom je obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Dok je boravio u srpskom zatvoru, Vukotiću su ubijeni otac Veselin i najbliži saradnici.

Dve verzije likvidacije

Okolnosti pod kojima se dogodilo ubistvo jednog od najopasnijih kriminalaca sa ovih prostora nisu u potpunosti najjasnije javnosti u ovom trenutku. Naime, informacija da je je Vukotić ubijen potvrđena je iz više različitih izvora.

Međutim, prema informacijama jednih, Vukotić je izrešetan dok je bio na motoru, a prema podacima drugih, dok se nalazio u automobilu sa suprugom i ćerkom. Ipak, nijedan turski portal tokom jučerašnjeg dana nije objavio vest o ovom događaju.

Bonus video: Hapšenje škaljaraca u restoranu Durmitor 2017. godine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar