Zoran Jeličić Foto: Printskrin Rts

Suđenje Milanu Lazareviću, Zoranu Jeličiću i ostalim optuženim pripadnicima "valjevske grupe", kojima se na teret stavljaju brojna krivična dela, među kojima je i ubistvo biznismena Željka Đedovića 2009. godine, trebalo bi danas da bude nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu.

Suđenje „valjevskoj grupi“ traje više od 11 godina, a od ukupnog broja zakazanih suđenja trećina je odložena na zahtev odbrane, a najčešći razlozi bili su zahtevi za izuzeća sudije, kao i tužioca. Ipak, sem brojnih odlaganja, ovaj postupak obeležili su i brojni skandali tokom pretresa, koji su širu javnost, najblaže rečeno, zaprepastili.

Najpre je novembra prošle godine javnost u Srbiji ostala nema na potez jednog od optuženih, Zorana Jeličića, koji je tokom suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu, presekao sebi vrat žiletom, a koji je nekako uspeo da prošvercuje u sudnicu i bez problema prođe detektor metala prilikom ulaska u sud.

Pomenutom incidentu prethodila je rasprava oko zahteva za izuzeća sudije u ovom postupku, a Jeličić je u jednom trenutku zatražio reč, prišao sudskoj govornici i rekao: „Kada ne mogu da dobijem pravdu, onda ću uraditi ovo“, a potom se isekao po vratu.

Sem žustrih rasprava između advokata i optuženih, sa jedne strane, i suda i tužilaštva sa druge, suđenje u ovom postupku nije moglo da protekle bez skandala ni u ovoj godini. Tako se, ponovo, optuženi Jeličić februara ove godine našao u žiži javnosti, nakon što je tokom pretresa nekoliko puta zatražio od sudije da ode u toalet.

Kako mu to nije bilo omogućeno, on je u jednom trenutku samo skinuo pantalone i izvršio malu nuždu u boksu, u kojem su smešteni optuženi u ovom postupku, i to naočigled brojnih prisutnih lica u sudnici. Nakon ovog incidenta, sudsko veće je kaznilo Jeličića i on je smešten u posebnu prostoriju iz koje je pratio suđenje.

Foto:E-Stock/Miloš Rafailović/ Specijalni sud u Beogradu

Inače, pomenutom događaju prethodio još jedan incident istog dana. Naime, Jelićić je u prvom delu suđenja zatražio da ode u toalet, jer “ne može više da izdrži”, nakon čega ga je sudija Svetlana Aleksić pustila. Ipak, kako se duže vreme nije vraćao iz toaleta, sudija je poslala sudsku stražu da proveri šta se dešava. Optuženi je tada rekao stražarima da “ima bolove u stomaku i da ne zna kada će da završi”, pa je napravljena pauza.

Podsetimo, Zoranu Jeličiću i ostalim optuženim pripadnicima “valjevske grupe” na teret se stavlja zločinačko udruživanje i ubistvo Željka Đedovića 2009. godine. Đedović je likvidiran u noći između 2. i 3. aprila ispred šah kluba u centru Valjeva, a spekulisalo se da je motiv ovog ubistva bio navodni dug koji je žrtva imala prema Milanu Lazareviću,zvanom Laza Bombaš, koji je označen kao vođa “valjevske grupe”.

Inače, pripadnici ove grupe uhapšeni su još 2009., a njima se stavlja se na teret i nedozvoljeno posedovanje oružja i eksplozivnih materija, iznude i nanošenje teških i lakih povreda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar