Foto: Predrag Petrović

U Osnovnom sudu u Kragujevcu, danas je  saslušanjem svedoka, nastavljeno suđenje predsedniku Sindikalne organizacije "Zastava oružje" Draganu Iliću, po krivičnoj prijavi za navodni  napad na službeno lice, koju je protiv njega podneo predsednik Nadzornog odbora (NO) fabrike,  pukovnik Vojske Srbije Ivica Marjanović. 

U optužnici koju je podiglo Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu, navodi se da je predsednik Sindikalne organizacije ‘’Zastava oružje’’  tokom štrajka zaposlenih 18.maja 2018. godine u službenim prostorijama fizički napao pukovnika Ivicu Marjanovića,  predsednika fabričkog  Nadzornog odbora.

Foto: Predrag Petrović

Prema navodima iz optužnice, Marjanović  i članovi Nadzornog odbora, prilikom štrajka zaposlenih nalazili su se u kancelariji   generalnog direktora, u koju je ušao predsednik Sindikata Dragan Ilić.

Na otvaranju glavnog pretresa  u novembru prošle godine, Marjanović je naveo da mu je tada Ilić  pretio, a potom  krenuo i rukom sa namerom da ga udari. U pokušaju da to izbegne, Marjanović  je rekao da je zadobio povredu kičme, posle čega je lekarsku pomoć zatražio na Vojno medicinskoj akademiji (VMA).

Foto: Predrag Petrović

Prema optužnici, Ilić se tereti za napad na službeno lice u službenim prostorijama.

Suđenje predsedniku Sindikata oružara, počelo je pre godinu dana, a posle današnjeg saslušanja svedoka optuženi Dragan Ilić za Nova.rs  je izjavio da je celokupan postupak koji se vodi protiv njega „farsa sa ciljem da se rasturi najveći sindikat u fabrici“, te da se ne oseća krivim za navodni napad koji mu se stavlja na teret.

„Savest mi je apsolutno čista, niti sam napao Marjanovića,  niti se osećam krivim. Osećam se kao progonjena zver koja je na odstrelu  već duži vremenski period“, istakao je Ilić.

On je naveo da je sudjenje samo „mikrosegment u okviru celokupne kampanje koja se vodi protiv  Sindikalne organizacije, u nameri da se oslabi radnički pokret“. Ilić je podsetio  da je predsednik NO pukovnik Ivica Marjanović, protiv njega podneo više krivičnih prijava zbog kojih je svakodnevno na „raznim saslušanjima“ u policiji, objašnjavajući  da Marjanović  na svako spominjanje svog  imena, „reaguje prijavom u tužilaštvu i policiji“’.

Foto: Predrag Petrović

„Svaki put kada za teško stanje u fabrici Sindikat istakne da je za to odgovoran  predsednika NO, to je okarakterisano kao  ‘napad na službeno lice’. Mi jednostavno ne možemo da izbegnemo spominjanje  Marjanovićevog imena, jer je on odgovoran za enormne gubitke i  mnoge  stvari koje se događaju u fabrici. Zbog toga posle svakog našeg javnog obraćanja usledi prijava“,  priča Ilić, ocenjujući da je takvo ponašanje „neviđeni mobing i pritisak na Sindikat“.

Ilić za naš portal ističe da je o „lošem stanju u fabrici“ Sindikat više puta upozoravao Ministarstvo odbrane, ali da do sada, tvrdi on,  nije bilo nikakve reakcije.  Navodi  i da su o  mobingu,  koji se sprovodi nad njim,  kao predsednikom Sindikalne organizacije,  obaveštene centrale  Saveza sindikata Srbije i Sindikata Metalaca, koje će, kako najavljuje zatražiti njegovu zaštitu.

Foto: Predrag Petrović

Pukovnik Vojske Srbije Ivica Marjanović,  po čijoj prijavi je Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu podiglo optužnicu protiv Dragana Ilića, za naš portal je rekao da o suđenju ne može da priča ništa dok je postupak u toku, te da će sa novinarima razgovarati po okončanju sudjenja.

Glavni pretres  počeo  je u novembru 2019. godine, a novo saslušanje svedoka zakazano je za 10.decembar.

Zbog pandemije koronavirusa, radnicima ‘’Zastava oružja’’ nije omogućeno da prisustvuju današnjem suđenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar