Foto: Privatna arhiva

Ekipa kragujevačke Hitne pomoći juče je imala nesvakidašnju intervenciju u kojoj su pomogli radniku kome je pozlilo dok je bio na kranu na jednom gradilištu u Kragujevcu. Junak ove akcije bio je vozač saniteta Petar Petrović (43) koji se popeo na kran i uz instrukcije lekara sa zemlje uspeo da pomogne nesrećnom čoveku i spusti ga na zemlju, preneo je portal Glas Šumadije.

Nesvakidašnji tereni i intervencije na nepristupačnim mestima za lekare hitne pomoći su u opisu svakodnevnog posla, ali se ekipa kragujevačkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć juče našla pred velikim izazovom, kada je trebao da ukažu pomoć radniku koji se nalazio na sred građevinskog krana.

U tročlanoj ekipi koja je izašla na teren bili su doktorka Ljubica Stanojević, medicinska sestra Jovana Mijailović i vozač Petar Petrović, čije prisustvo je bilo presudno za bezbedno rešavanje cele situacije.

Foto: Privatna arhiva

‘’Dobili smo poziv da je pozlilo radniku koji upravlja kranom na gradilištu. Kada smo stigli na lice mesta videli smo da se on nalazi na polovini metalne konstrukcije krana visokog 30 metara. Na oko 15 metara od zemlje nalazi se mala žičana platforma do koje je kranista stigao kada mu je pozlilo, odnosno kada je doživeo stresogenu situaciju zbog navodnih problema kod kuće’’ , priča doktorka Stanojević, dodajući da u takvim situacijama Hitna pomoć sarađuje sa vatrogascima koji imaju adekvatnu opremu i merdevine.

Međutim, objašnjava ona, nije bilo mnogo vremena za čekanje pa je na scenu tada stupio vozač Petar Petrović (43) koji se ponudio da pomogne. Inače, Petar se iz hobija bavi ekstremnim sporovima, što je, kaže doktorka, u ovoj situaciji bila velika sreća.

Foto: Privatna arhiva

‘’Situacija je bila baš nepristupačna i nebezbedna jer je platforma izuzetno male površine. Petar se ipak popeo merdevinama do platforme na sredini krana, a ja sam stajala na zemlji i dovikivala mu šta da radi i šta da pita pacijenta, kakve tegobe ima, da mu izmeri puls i da ga smiri. Kranista se žalio na bol u grudima, nedostatak vazduha i slabost koja mu je obuzela ruke i noge. Petar je pronašao kod njega flašu vode, umio ga i posle izvesnog vremena smirio’’ opisuje doktorka.

Foto: Privatna arhiva

Vozač saniteta heroj akcije

U situaciji spašavanja kraniste kome je pozlilo, Petar je pokazao brzinu i pribranost, pa je nesrećni čovek brzo spušten sa krana na bezbedno mesto.

‘’Čovek se žalio na jako stezanje srca, da su ga ‘izdale’ i ruke i noge. Umio sam ga i poprskao i po vratu. Masirao sam mu vrat, levu ruku i levu plećku. Komunicirao sam sa njim što je najvažnije. Ispričao mi je da je imao stresnu situaciju kod kuće u porodici, a potom se dodatno iznervirao na poslu. Krenuo je na kran i tu ga je na pola puta sve ‘sustiglo’. Plakao je, ali sam ga smirio, rekao mu da je sve dobro prošlo i šta bi bilo da je pao sa te visine. Kada se primirio proverio sam da li može da krene polako i da mu pomognem da siđe. Noge su mu se „povratile” a proverio sam mu i stisak ruku. Desna je bila dobra ali leva ipak slabija. Uverio me je da mu je sada zaista bolje i da možemo da krenemo tih petnaestak metara na dole i krenuli smo’’ prepričava Petar Petrović.

Sve je trajalo manje od 15 minuta dodaje Petar, a na zemlji ga je pregledala doktorka Stanojević.

‘’Kranista je imao povišen krvni pritisak, izmerili smo mu šećer. Na zemlji se osećao znatno bolje, ali se i dalje žalio na trnjenje leve ruke, pa smo ga odvezli do bolnice. Čitava akcija od primanja poziva do njegovog prebacivanja trajala je tridesetak minuta ‘’ kaže doktorka Ljubica Stanojević za „Glas Šumadije”.

Glavni junak ovog poduhvata bio je vozač Petar Petrović, koji skromno dodaje da „nije bilo ništa strašno”. Možda za njega i nije jer je tokom svoje dvadesetogodišnje karijere u Hitnoj pomoći imao već slične situacije na krovovima zgrada pomažući policiji i vatrogascima u slučajevima kada su ljudi hteli da sami sebi oduzmu život. Medjutim, za kranistu kome je pozlilo, Petrov izlazak na teren u svakom slučaju bio je sreća u nesreći, jer je akcija izvlačenja sa krana protekla bezbedno i brzo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar