Foto Printscreen mup.rs, A.K./ATAImages, Vojnoobaveštajna agencija

Predrag Koluvija, prvookrivljeni za uzgoj marihuane na plantaži Jovanjica, imao je, navodno, česte kontakte s vrhom Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i bio posrednik u organizovanju susreta u niškoj kafani direktora VOA sa zvaničnikom makedonske vlade, čiji je rođak zajedno s Koluvijom bio suvlasnik plantaže kanabisa u Makedoniji.

Novinari BIRN-a otkrili su, zahvaljujući dokumentima iz istrage slučaja „Jovanjica 2“ u koje su imali uvid, da je Predrag Koluvija 2019. godine organizovao sastanak brigadnog generala Zorana Stojkovića, direktora Vojnoobaveštajen agencije VOA i „šefa kabineta predsedniak Vlade Makedonije, Dragog“.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Reč je zapravo o tadašnjem generalnom sekretaru makedonske Vlade Dragom Raškovskom, a prema dokumentu sastanak je organizovan u kafani Mrak u Nišu, i njemu je osim Raškovskog i Stojkovića, prisustvovao i Predrag Koluvija.

Iako se u ovim dokumentima ne navodi šta je bio cilj sastanka, jasno je da je reč o izuzetno važnom susretu jer je Koluvija u “saradnji sa Vladom Makedonije imao udeo od 50 posto vlasništva u Rosomanu” (uzgajalište kanabisa u Severnoj Makedoniji, prim. aut.), i zato što je proizvodnja kanabisa za medicinske svrhe u Makedoniji regulisana zakonom, za razliku od Srbije. Novinari BIRN-a podsećaju da, prema zvaničnim podacima iz makedonskog registra, makedonska vlada nije suvlasnik firme koja u svom sastavu ima uzgajalište u Rosomanu, ali jesu ljudi bliski Vladi.

Napominju da je jedno ranije istraživanje BIRN-a, iz maja 2021. godine, pokazalo da Raškovski nije samo generalni sekretar u tamošnjoj Vladi, već da je imao bliske veze sa jednim od suvlasnika kompanije koja je kanabis uzgajala u Rosomanu.

Celu priču o sastanku u niškom motelu možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Bonus video: Kako je Jovanjica doplovila do Nemačke?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar