Predrag Koluvija Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predrag Koluvija, većinski vlasnik imanja "Jovanjica", na kome je krajem 2019. pronađeno nekoliko tona opojne droge, pušten je u kućni pritvor s nanogicom, odakle je pre nekoliko dana svom advokatu, inače funkcioneru Srpske napredne stranke (SNS), Vladimiru Đukanović dao intervju. Koluvija se u razgovoru osvrnuo na postupak "Jovanjica 2", koji se vodi protiv pripadnika bezbednosnih službi i njega, te izjavio da je pojedine "bezbednjake" znao preko njihovih majki.

Koluvija je na samom početku intervjua govorio o „Jovanjici 1“, rekavši da su mu iz kabineta bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića nudili da optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Potom se razgovor prebacio na slučaj „Jovanjica 2“, u kome se sudi pripadnicima bezbednosnih službi.

Dok je advokat Đukanović isticao da je postupak „Jovanjica 2“ direktan udarac na našu službu, Koluvija je svoja poznanstva s bezbednjacima, koji su optuženi da su imali zadatak da nadgledaju njegovo imanje, branio na nesvakidašnji način.

Pročitajte još:

Istakao je da njegov imenik broji sigurno 8.000 kontakata.

„Kad kažeš policija, igrom slučaja, poznajem mnoge ljude. Ja sam imao u telefonu 8.000 kontakata, naći ćeš razne profesije. Jedan od njih je moj rođak, jedan od tih policajaca je kooperant, čija majka ima gazdinstvo i proizvodi maline, ovaj jedan radnik BIA, njegova majka je držala prodavnicu zdrave hrane, tako njega poznajem.. To je lako da nađeš neke ljude, namestiš im priče, jer je njima samo bilo da naprave neki skandal“, rekao je Koluvija u intervju.

Sa druge strane, rekao je da početak svega vidi u 2018. godini.

„Početak tome je u 2018. godini, od kada sam bio u Kaliforniju, tamo sam se upoznao s jednim čovekom, koji je uvod u priču s firmom „Filip Moris““, rekao je Koluvije, koji je optužio pomenutu firmu da su vršili pritiske na njega da im proda „Jovanjica“.

„Iz nekih razloga sam izbegavao kontakt s tim čovekom, a posle su se pojavila dva čoveka. Jedan se predstavio kao savetnik u BIA, a drugi kao savetnik u MUP . Oni su hteli mene da uvuku u neke poslove. Igrom slučaja taj savetnik u MUP ima zeta u Pazovi i oni su se tamo nekoj osobi hvalili kako, po nalogu nekog načelnika iz BIA, mene snimaju i prate. Ta osoba mi je pričala o nekom događaju, što se desilo na osnovu čega sam shvatio da je istina da me prate. Tada sam čuo za ime načenika Darka Ćentića, koji je naložio da to rade ilegalno rade. On je načelnik prvog regionalnog centra BIA, za Beograd, Pančevu i okolinu, inače, moj tužioc je njemu venčani kum“, rekao je Koluvija, aludirajući na tužioca za organizovani kriminal Sašu Drecuna, a koji vodi predmete „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“.

Foto: Newsmax Adria

Inače Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ optužen je da je organizator kriminalne grupe, sastavljenu od bezbednjaka, koji su nadgledali „Jovanjicu“. Sem Koluvije, okrivljeni su Aleksandar Tošić, Radovan Bojović, Branislav Radosavljević, Milan Kendija, Zoran Baštovanović, Miloš Tofilović i Slaviša Milinković.

Kendiji je bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Baštovanović – bivšui šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Bojović, Tošić i Radovanović su radnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Pročitajte još:

U optužnici za „Jovanjicu 2“ su citirani razgovori bezbednjaka i optuženog Koluvije, iz kojih se vidi da su mu dostavljali poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta, fizički čuvali njegovo imanje i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja, pisao je BIRN.

U optužnici se navodi da su krivična dela izvršili u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. godine kada je policija upala na Jovanjicu i uhapsila Koluviju. To je drugi postupka koji se protiv Koluvije vodi.

Vozač pušten, pa ga DEA uhapsila

Inače, Koluvija je u velikom intervju za Objektiv izjavio i da je samo želeo da se bavi organskom proizvodnjom i da konoplja na njegovoj „Jovanjici“ nije opojna droga. I dok je vlasnik „Jovanjice“ imao odgovor na gotovo svaki sporni detalj iz optužnice, postavlja se pitanje kako nije znao da u svojim redovima, tačnije među najbližim ljudima, ima osobe koje su dovođene u vezu s narkoticima.

Jedan od njih je i njegov vozač Miloš Tofilović. On je nakon otkrivanja afere u novembru 2019. uhapšen, a potom i pušten. Ipak, na slobodi se nije dugo zadržao, pa je priveden u spektakularnoj akciji DEA i srpske policije. Reč je o vozaču, koji se u trenutku hapšenja Koluvije, nalazio za volanom audija koji je presretnut na auto-putu, nakon čega je otkrivena cela afera „Jovanjica“.

 

BONUS video: „Jovanjica“ – napoznatija plantaža u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare