Srpsko pravosuđe je zatrpano slučajevima koji traju više od decenije, a čija suđenja počinju ispočetka i odlažu se u nedogled. Evropska Komisija je uočila niz nepravilnosti u pravosuđu u Srbiji, kao što je pritisak, nedovoljna borba protiv korupcije, ali i usporavanje slučajeva. Ipak, i pored ukazivanja na propuste, čini se da se nismo pomerili sa mrtve tačke, te je sve više maratonskih procesa poput suđenja Darku Šariću.

Suđenje Katarini Rebrači, Miri Marković, Valjevskog grupi, „stečajnoj mafiji“, Miroslavu Miškoviću, Darku Šariću – samo su neki od poznatih slučajeva za čiji epilog je javnost čekala godinama ili ga još uvek nije ni dobila.

Katarini Rebrači, zbog optužbi da je sa zloupotrebom Fonda za prevenciju raka dojke, sa saradnicama protivpravno prisvojila više od 22 miliona dinara koji su uplaćivali građani i donatori., suđenje je počelo 2010. godine, a još uvek se ne nazire kraj. Ponovljeno suđenje počelo je nedavno saslušanjem svedoka, a suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom su sve tri bile osuđene na zatvorske kazne.

Suđenje Darku Šariću, zbog šverca 5,7 tona kokaina, traje više od deceniju, a konačni epilog i dalje je neizvestan. Višegodišnji proces obeležila su brojna odlaganja, zastrašivanje svedoka-saradnika, smenjeni su gotovo svi policajci koji su radili na akciji „Balkanski ratnik“ u kojoj je pao ovaj Pljevljak, članovi sudskog veća i tužioci su prošli golgotu, a konačna presuda ni posle 12 punih godina nije donesena. Apelacioni sud doneo je nedavno odluku da se glavni pretres u slučaju Šarić ponovo otvori, a pre nekoliko dana odlučeno je i da se iz dokaza izuzme onaj najbitniji – prisluškivani razgovori jednog od optuženih, Željka Vujanovića o švercu kokaina na jahti „Maui“ Urugvaju, čime je počeo pad navodnog Šarićevog klana.

Pročitajte još:

Suđenje biznismenu Miroslavu Miškoviću trajalo je 8 godina, a nedavno se završilo oslobađajućom presudom. Apelacioni sud u Beogradu u februaru ove godine pravosnažno je oslobodio krivice biznismena i vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su bili osuđeni za utaju poreza.

Valjevska grupa se tereti za teška dela poput ubistva i iznude novca, a suđenje traje čak 12 godina. Suđenje „valjevskoj grupi“ traje više od 11 godina, a od ukupnog broja zakazanih suđenja trećina je odložena na zahtev odbrane, a najčešći razlozi bili su zahtevi za izuzeća sudije, kao i tužioca. Ipak, sem brojnih odlaganja, ovaj postupak obeležili su i brojni skandali tokom pretresa, koji su širu javnost, najblaže rečeno, zaprepastili.

Postupak u slučaju poznatom kao „stečajna mafija“ pokrenut je 2006. godina, a nakon 12 godina i ponovljenog suđenja – epilog je oslobađajuća presuda. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio optužbi 2018. godine sve optužene u slučaju poznatom kao „stečajna mafija“.  Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih bili osuđeni na zatvorske kazne, a potvrđena u delu kojom su ostali okrivljeni bili oslobođeni od optužbi.

Za nezakonitu dodelu stanova, Miri Marković i još deset lica suđenje je nakon 16 godina trebalo da bude ponovljeno. Mira Marković preminula je aprila 2019. godine, a Apelacioni sud u Beogradu je krajem marta te godine poništio presudu kojom je Mira Marković, osuđena na godinu dana zatvora.
Istom odlukom Apelacionog suda, predmet je bio vraćen na prvostepeno suđenje, i to skoro 16 godina od pokretanja krivičnog postupka.

Iako je Tužilaštvo upozoravalo da se slučaj odugovlači, posle više godina Cane Subotić je oslobođen za šverc cigareta.

U ovom procesu donete su već dve prvostepene presude – jedna osuđujuća i jedna oslobađajuća. Prvom presudom Specijalnog suda iz 2011. Subotić je bio osuđen na šest godina zatvora. Apelacioni sud je ovu presudu ukinuo i slučaj vratio na početak. Drugom presudom iz jula 2014. godine koja je potvrđena, svi optuženi oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza, a za pojedina dela nastupila je zastarelost krivičnog gonjenja. Optužnica je bila podignuta 2007. godine, a Vrhovni kasacioni sud je odluku o oslobađanju okarakterisala kao nezakonitu.

Takođe, za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka iz 2014. godine, suđenje je počelo ispočetka a kraj nije ni na vidiku. Za pokušaj ubistva 2014. godine tereti se Aleksandar Zdravković. Apelacioni sud sada mora da donese pravosnažnu presudu jer je prvu prvostepenu već jednom ukidao. Drugu presudu može da potvrdi ili da je preinači, nakon što bude sam izveo ključne dokaze.

Zbog odavanja tajni američkom obaveštajcu, 2002. general Momčilo Perišić je pravosnažno optužen nakon 18 godina.

Ovo su samo neki od brojnih slučajeva u Srbiji, koji potvrđuju neefikasnost i zloupotrebe u srpskom pravosuđu.

BONUS VIDEO: Slučaj Šarić: Usporeno do pravde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar