Darko Šariš, Specijalni sud
Darko Šarić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Suđenje Darku Šariću, zbog šverca 5,7 tona kokaina, traje više od deceniju, a konačni epilog i dalje je neizvestan. Višegodišnji proces obeležila su brojna odlaganja, zastrašivanje svedoka-saradnika, smenjeni su gotovo svi policajci koji su radili na akciji "Balkanski ratnik" u kojoj je pao ovaj Pljevljak, članovi sudskog veća i tužioci su prošli golgotu, a konačna presuda ni posle 12 punih godina nije donesena.

Apelacioni sud doneo je nedavno odluku da se glavni pretres u slučaju Šarić ponovo otvori, a pre nekoliko dana odlučeno je i da se iz dokaza izuzme onaj najbitniji – prisluškivani razgovori jednog od optuženih, Željka Vujanovića o švercu kokaina na jahti „Maui“ Urugvaju, čime je počeo pad navodnog Šarićevog klana.

Izuzimanjem pomenutog dokaza upitno je i koliko je izvesno da će presuda protiv Šarića opstati. Ipak, posle svih okolnosti koje su pratile višegodišnji proces, postavlja se pitanje i koliko je uopšte bilo moguće okončati slučaj Šarić.

Darko Šarić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Kako je NIN nedavno pisao, akcija „Balkanski ratnik“ koja je bila uperena protiv Šarićevog klana, odrađena je uz saradnju srpske policije i BIA, za šta su srpski organi 2009. dobili međunarodna priznanja. Ali, kasnije su svi ti pohvaljeni policajci i pripadnici službe sklonjeni, pa čak i istražni sudija Dragan Lazarević.

Ništa bolje nije ni prošao zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić. Bio je predmet medijskih napada, a svojevremeno mu je čak bila ugrožena i bezbednost, kada su ljudi iz BIA njegovu fotografiju iz službene elektronske evidencije MUP dostavili pojedinim portalima.

Pročitajte još:

Fotografija je objavljena na portalu koji je podržavao Šarićevu grupu, što je praktično značilo crtanje mete na čelo tužioca. Do danas niko iz BIA nije procesuiran zbog pomenutog „curenja“ slike.

Sa druge strane, čak dvoje sudija, od kojih je jedan bivši, Aleksandar Trešnjev i Vladimir Vučinić, a koji su doneli presudu kojom je Šarić osuđen na 20 godina zatvora, naknadno su smenjeni.

Ipak, možda pravu golgotu prošli su svedoci-saradnici u slučaju Šarić. Nebojša Joksović, glavni adut tužilaštva protiv Pljevljaka, nekoliko puta se nalazio na meti. Proteklih godina bilo je čak nekoliko napada na njegovu imovinu.

Poslednji u nizu napada dogodio se sredinom januara 2020., kada je iz automatskog puške ispaljeno više od 20 metaka na poslovni objekat firme koja se bavi prodajom opreme i rezervnih delova za automobile u Vodovodskoj ulici na Čukarici, a koja se nalazi u vlasništvu Joksovića.

I nekoliko godina ranije, odnosno 2011., na njegov kafić „La principesa“ u Žarkovu, bačena je bomba, a na svu sreću, u ovom napadu nije bilo povređenih. Pre toga, njegova štamparija gađana je iz „zolje“, a gorele su i prostorije njegove firme.

Inače, pomenuta štamparija čak tri puta je bila meta bombaškog napada.

Ipak, ono što je šokiralo srpsku javnost jeste likvidacija Radojice Joksovića (32), brata od strica Nebojše Joksovića, 2012. godine kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena ispod njegovog sivog „audija A6“.

Svedok Jerković: Novac da ne svedoči

I ključni svedok tužilaštva u postupku za pranje para, Mile Jerković, nekoliko puta je tokom pomenutog suđenja isticao da se plaši za svoj život, iako ima danonoćno obezbeđenje.

Kako je isticao, dva puta mu je ranijih godina paljen automobil, farma mu je spaljena 2010. godine, a dobijao je i telefonske pretnje.

Jerković je isticao tada i da mu je „nuđen novac da ne svedoči“.

Mile Jerković Foto:Vesna Lalić

Inače, automobil Jerkovićeve ćerke zapaljen je 2013. godine u Dunavskoj ulici u Bačkoj Topoli, a kako su mediji tada pisali, sumnjalo se da je požar podmetnut. I Nenadu Vekiću, zetu Mileta Jerkovića, na Zobnatičkom jezeru u februaru 2009. godine zapaljen je splav „Atlantida“.

BONUS video: Šarić u Specijalnom sudu – pogledajte kako danas izgleda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram