Foto: Nova.rs

Predstojeći izbori čini se da su usporili sudske procese koji bi mogli da imaju određenih negativnih efekata po vlast u Srbiji, ali i po njihovo izborni rezultat u aprilu. Tako su dva najbitnija suđenja - slučaj za "Jovanjicu 2", ali i postupak protiv vođa kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, praktično na čekanju.

Predsednički, parlamentarni i beogradski izbori, koji su zakazani za april, gotovo da su svaku sfere zahvatili. Ništa drugačije situacija nije ni u srpskom pravosuđu, u kome je, čini se, došlo do pauze u procesima koji bi znatno mogli da utiču na rezultate.

Definitivno jedan od pomenutih slučaja je i proces protiv vođa kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojima još uvek nije zakazano pripremno ročište pred suđenje, iako je još pre nekoliko meseci optužnica protiv njih postala pravosnažna.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Belivuku, Miljkoviću i članovima njihove kriminalne grupe sudiće se za teška krivična dela, među kojima je sedam likvidacija, silovanje, nedozvoljeno rasturanje droge i oružja.

Reč je o vođama navijačke grupe „Principi“, koja se proteklih godina u više navrata zaticala u žiži javnosti, kako zbog krivičnih dela koja su njeni pripadnici činili bez sankcija, tako i zbog povezanosti sa samim vrhom države.

Pročitajte još:

O pomenutoj ekipi istraživački portali pisali su godinama uzalud – od toga da su bili bog i batina na južnoj tribini, da su držali prevlast u glavnom gradu Srbije što se tiče poslova obezbeđivanja klubova i rasturanja droge, ali i da su imali ulogu u razbijanju svih demonstracija koje su bile usmerene protiv vlasti. Takođe, pisalo se i da su pripadnici Belivukove grupe 2017. godine obezbeđivali inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sa druge strane, jasno je da pomenuti klan nije mogao da deluje bez znanja i podrške vrha policije, ali i države toliko godina. O tome je čak i sam okrivljeni, Veljko Belivuk, pričao na saslušanjima pred Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK).

Najpre je jula prošle godine nabrojao različite usluge koje je navodno činio za predsednika i njegove ljude, ali i to da je njegovo hapšenje 2016. godine dovelo do toga da političari izgube kontrolu nad tribinom Partizana.

„Omogućavali smo to nepevanje, neskandiranje njemu (aludirajući na predsednika Srbije), njegovim članovima porodice, njegovim prijateljima, nedizanje parola, nedolaženje (huligana) na gej parade, pojavljivanje na (SNS) mitinzima kako bi se omasovio skup“, rekao je Belivuk.

Aleksandar Stanković FOTO: SCREENSHOT

Potom je prošle nedelje istakao, a što je naš portal otkrio, i su on, kontroverzni kosovski biznismen Zvonko Veselinović i ubijeni navijač Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, poslali „momke da ruše u Hercegovačkog ulici“ 2016. godine. Po nalogu države.

Postavlja se pitanje i šta su Belivuk i Miljković spremni da ispričaju na samom glavnom pretresu u Specijalnom sudu, pogotovo uzimajući u obzir da će suđenje biti otvoreno za javnost. Ipak, izvesno je da do suđenje Belivuku zasigurno neće doći do izbora.

Pročitajte još:

Naime, nakon sudije Zorane Trajković, na privremenom odsustvu s posla, iz zdravstvenih razloga je i njena koleginica iz Specijalnog suda, sudija Mirjana Ilić, a koja je istovremeno i drugi član tročlanog veća koje bi trebalo da sudi grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Da li će doći do promene sudije u postupku zasad nije poznato, ali je jasno i da pretres neće biti zakazan pre izbora.

Sa druge strane, još jedno suđenje koje se odlaže mesecima unazad jeste pripremno ročište u postupku za „Jovanjicu 2“, najveću plantažu opojne droge u Srbiji. U „Jovanjici 2“ sudi se pripadnicima bezbednosnih-službi Srbije, koji su obezbeđivali „Jovanjicu“, što je nedvosmisleno pokazalo da je državni vrh znao da se na pomenutom imanju odvija proizvodnja.

Predrag Koluvija Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

Optuženi za „Jovanjicu 2“ terete se za više krivičnih dela – udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje službene isprave i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Osmorica optuženih se sumnjiče da su sarađivali sa Koluvijom i da su mu, dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovali dokumentaciju da je pripadnik Vojno-obaveštajne agencije, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Foto: Newsmax Adria

Reč je o pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Vojno-obaveštajne agencija (VOA), ali i drugim okrivljenima.

Pripremno ročište za „Jovanjicu 2“ dosad je nebrojano puta odlagano. Zbog svih ovih odlaganja čak i pre nego što je održano pripremno ročište, stiče se utisak da se ovaj postupak odugovlači sa namerom, posebno ako se uzme u obzir da isti sudija postupa i u predmetu „Jovanjica 1“.

BONUS video: Šta je ostalo od slučaja Jovanjica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar