Foto: Nova.rs

Ako bi pitali Beograđane šta ih u prestonici žestoko nervira, visoko na listi bi se našlo "Oko sokolovo", odnosno kamera na terenskom vozilu komunalne milicije koja kontroliše parkiranje na beogradskim ulicama. I sama najava dolaska ovih vozila na ulice ustalasala je letos javnost. Usledilo je krajem jula njihovo uvođenje u operativnu upotrebu, nerviranje mnogih vozača koji su zazirali od crveno belih terenaca i dupli standardi kad su u pitanju primeri nepropisnog parkiranja. Ubrzo su zabeleženi i prvi incidenti....

Uvođenje sistema „Oko sokolovo“ imalo je veliki medijski odjek, ali još veći imale su protivmere koje su primenjivane kako bi se omela identifikacija nepropisno parkiranih vozila. Pa su tako na dan isplivavale ideje poput skidanja zadnjih tablica, stavljanje kartona na tablice, pa  i bizarnosti poput postavljanja hiruških maski.

Foto: Twitter/#BGSaobracaj

Međutim, već na početku najveći medijski odjek imao je i prvi udes „Oka sokolovog“, a onda su se ređali i drugi incidenti.

Oko slokolovo Foto: privatna arhiva

Avgust 2020.

Prvi incident dogodio sredinom avgusta i to u garaži pod „Gazelom“ gde su inače parkirana vozila „Oka sokolovog“. Naime n društvenim mrežama tad se pojavila fotografija na kojoj se vidi kako je džip sa sistemom za otkrivanje i snimanje nepropisnog parkiranja „Oko sokolovo“ udario u plafon. Tabla sa kamerama za beleženje prekršaja je od siline udara otpala.

“Obaveštavamo Vas da se navedena nezgoda dogodila drugog dana testne faze rada novog sistema kontrole nepropisnog parkiranja vozila ‘Sokolovo oko’ i da je do oštećenja došlo usled loše procene vozača. Prilikom navedene nezgode oštećena je nadogradnja na vozilu, odnosno oštećeno je kućište za zaštitu opreme za snimanje.S obzirom na to da su vozila osigurana, popravka je izvršena odmah, nakon čega je vozilo već sutradan bilo u funkciji i vršilo snimanje nepropisno parkiranih vozila“, rečeno je u dopisu Sekretarijata za poslove komunalne milicije.

Foto: Facebook/Ne davimo Beograd

Septembar 2020

Drugi incident sa vozilima iz sistema „Oko sokolovo“ dogodio se 2.septembra kada je vozilo komunalne milicije  učestvovalo u lančanom sudaru na Avijatičarskom trgu u Zemunu. U incidentu srećom, nije bilo povređenih, a pored „oka sokolovog“ u sudaru su učestvovali i putnički automobil i autobus. Ovo je drugi incident koji se dogodio u samo mesec dana sa ovim skupocenim i preskupim vozilima, nakon što je početkom avgusta, jedan komunalni milicajac uspeo da se zakuca u krov podzemne garaže i otkine kamere koje se nalaze na krovu ovog džipa.

oko sokolovo
Foto:N1

Oktobar 2020.

Mlađa ženska osoba povređena je  21. oktobra oko 19.30 časova na Dorćolu, kada je na nju naleteo automobil za kontrolu nepropisnog parkiranja pod nazivom „Oko sokolovo“ i prešao joj točkom preko noge. Kako su tad javili srpski mediji, ovaj udes dogodio se u blizini Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović” na Dorćolu. Hitna pomoć je tad prevezla povređenu devojku na VMA gde su joj navodno  bile utvrđene lake telesne povrede.

Decembar 2020.

Vozilo komunalne milicije koje kontroliše nepropisno parkiranje „Oko sokolovo“ 12. decembra napadnuto je od strane jednog muškarca  koji je staklenom flašom gađao vozilo. Incident se dogodio u Ulici Internacionalnih brigada na Čuburi. Muškarac je staklenom flašom pogodio konstrukciju na krovu vozila gde su smeštene kamere za kontrolu i slikanje. Staklena flaša pogodila je prednju kameru. Od siline udarca napuklo je staklo koje štiti kameru od atmosferskih uticaja i oštećenja. Zbog ovog incidenta intervenisala je beogradska policija koja je identifikovala i otkrila napadača, koji se tereti za oštećenje imovine Grada Beograda.

Zažmuri na jedno „Sokolovo oko“

Za „Oko sokolovo“ od kad je startovalo nije baš važila ona izreka „ni po babu ni po stričevima“, kad je u pitanju kažnjavanje nesavesnih vozača u slučaju parkiranja. Mediji su zabeležili da nisu baš svi bili ravnopravni kad je slučaj pisanja kazni u pitanju.

Pa tako „Oko sokolovo“ postalo je nevidljivo oko kad je u pitanju slučaj parkiranja na platou ispred Narodne skupštine u strogom centru grada. Posebno su za „oko sokolovo“ bili nevidljivi izabrani predstavnici naroda koji su svoja vozila parkirali gde su stigli, a posebno tamo gde se pešaci kreću, iako se preko puta nalazi podzemna garaža, ako je već skupštinski plato tesan za parkiranje. Mediji su u čak dva navrata u septembru i oktobru proverili priču i u oba slučaja situacija je bila identična. Dok su običnim građanima pljuštale kazne, predstavnicima vlasti se gledalo kroz prste.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Osim ispred Skupštine „Oko sokolovo“ bilo je nemo i na parkiranje na ulici posebno u Kumanovskoj ulici na Vračaru, gde su vozila bila parkirana čak na trotoaru, mestu rezervisanom za pešake .

Foto:printscreen/facebook.com/nedavimobeograd

Takođe iako su oni kontrolori nepropisnog parkiranja,  i ova vozila su bila ulovljena nekoliko puta u nepropisnom parkiranju. Incijativa  Ne davimo Beograd na svojoj Fejsbuk stranici izvestila da je dva puta zabeležila parkiranje ovih vozila ni manje ni više nego ispred kockarnice i to u julu i oktobru ove godine.

Poslednji u nizu snimaka bio je onaj od pre dva dana kada je reporter Nova.rs  zabeležio vozilo „Oka sokolovog“ kako je prošlo pored vozila komunalne milicije, a da nisu reagovali. U svakom slučaju, situacija je bila takva da  je ostalo nejasno da li je vozilo komunalne milicije bilo na intervenciji  ispred jedne prodavnice ili je bilo parkirano uz uključena rotaciona svetla kako bi izgledalo da je u pitanju intervencija.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar