Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić sastao se u petak sa predstavnicima grčke policije koji rade na rasvetljavanju ubistava vođe škaljarskog klana Igora Dedovića (43) i njegovog bliskog saradnika Stevana Stamatovića (43), kako bi razmenili dokaze i saznanja o zločinu iz januara 2020. godine, ekskluzivno saznaje “Blic”.

Zbog svega prikupljenog u toku je predistražni postupak za ova dva ubistva koja se stavljaju na teret upravo klanu Veljka Belivuka. Zanimljivo je i to da je u trenutku likvidacija Velja Nevolja bio u Atini, saznaje Blic.

„Očekujemo pokretanje nove istrage jer smo došli do novih dokaza koji upravo terete Veljka Belivuka i njegovu grupu za ubistvo vođe škaljarskog klana Igora Dedovića i njegovog najbližeg saradnika Stevana Stamatovića. U trenutku zločina u Atini je tog januara 2020. godine upravo bio Velja Nevolja. Za Belivukov boravak u Grčkoj saznalo se tek nedavno, kada je protiv njega i njegove grupe pokrenuta opsežna istraga, koja je rezultirala hapšenjem 4. februara. ove godine“, objašnjava sagovornik blizak istrazi.

Inače, ukoliko se dokaže veza klana Veljka Belivuka sa dvostrukim ubistvom u Atini ovoj grupi na teret će se staviti ukupno sedam zločina.

„Sumnja se da su Dedović i Stamatović ubijeni po nalogu Radoja Zvicera. Nađena je komunikacija na ‘skaju’ iz koje se vidi da je Miljković besan, jer smatra da ‘sve rade’ on i Belivuk, a da veći deo kolača uzima Zvicer. Miljković je u nekoliko navrata govorio Veljku da ih Zvicer ‘malo plaća'“, dodaje naš izvor blizak slučaju.

Prema informacijama Blica, Belivuk i Miljković su nakon dva ubistva u Atini dobili nalog da organizuju novu likvidaciju nekoliko meseci kasnije, i to na Krfu. Tada su ubijeni Baranin Alan Kožar i Damir Hadžić iz Užica. Oni su isto važili za bezbednosno interesantne osobe, bliske “škaljarcima” i Filipu Koraću.

„Preko aplikacije ‘skaj’ Miljković ponovo u nekoliko navrata govori Belivuku protiv Zvicera. Žali se da im dodeljuje najprljavije poslove, a da im daje daleko manje para nego što zaslužuju. S druge strane Belivuk i Miljković su govorili svojima da Zvicera ne bi ni bilo da nije njih, da su im oni “najverniji i najbolji vojnici” i da za sve zločine uvek moraju da organizuju “svoje ljude”, jer su “Crnogorci nesposobni”.

„U jednoj poruci, koju šalje Veljko Belivuk iz Crne Gore, saradnicima u Ritopeku, kaže: “Evo, deremo ove glupe Crnogorce”.

Podsećanja radi, Dedović i Stamatović ubijeni su u nedelju, 19. januara 2020. godine oko 18.30 sati po podne u restoranu “Voskopula”. Četvorica muškaraca, maskirana kapuljačama i šalovima, ušli su u lokal i prišli stolu za kojim su sedela dvojica Crnogoraca sa ženama i decom. Naočigled gostiju i porodice, otvorili su vatru i izrešetali Dedovića i Stamatovića pred decom ubijenih, devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom. I Dedović i Stamatović podlegli su povredama, jedan na licu mesta, a drugi u bolnici. Uz to, metak je pogodio ženu Stamatovića u butinu, nakon čega je ona hospitalizovana.

Ubijeni Igor Dedović, zajedno sa braćom Jovicom i Igorom Vukotić, važio je za vođu “škaljarskog klana” iz Kotora. Za Dedovićem je Crna Gora raspisala poternicu zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića bliskih kavačkom klanu krajem marta 2016. u Kotoru. Za to delo Crna Gora traži od Srbije izručenje Jovice Vukotića. Stevan Stamatović važio je za vođu Zagoričana, kriminalne grupe iz Podgorice koja je blisko sarađivala sa škaljarskim klanom. Ubijeni Stamatović srpskoj javnosti postao je poznat u istrazi ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 13. oktobra 2016, jer je navodno tog dana bio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu. On je, međutim, u crnogorskim medijima demantovao da ima veze sa ubistvom Saleta Mutavog. Takođe, Stamatović je dovođen u vezu i sa oružjem koje je u pronađeno u Jajincima, u blizini kuće tadašnjeg premijera a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića. Crnogorci su Stamatovića sumnjičili da je organizovao kriminalnu grupu čiji je zadatak bio da ubiju Radojicu Zekovića, koji je blizak kavačkom klanu.

Supruge Stamatovića i Dedovića, piše “Katimerini”, u Atinu su sa decom došle krajem decembra da bi sa svojim muževima provele novogodišnje i božićne praznike. One su izbegavale da policajcima preciziraju gde su odsele, a na njihova pitanja su odgovarala frazom “ne sećam se”.

 

BONUS VIDEO: Sve žrtve Belivukovog klana

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar