Viši sud u Novom Sadu Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Viši sud u Novom Sadu od početka ove godine evakuisan je čak sedam puta zbog lažnih dojava o bombama, od čega su dve dojave bile upućene sa telefona čiji je pozivni broj u Bosni i Hercegovini, a jednom su nadležni u toaletu suda pronašli plastelin, ali ne i eksplozivnu napravu. Po svemu sudeći, postavlja se pitanje da li je cilj pomenutih dojava bio odlaganje određenih postupaka, ili je trebalo da zaplaši sudije novosadske Palate pravde.

Sve učestalije dojave o postavljenoj bombi u zgradi novosadske Palate pravde u javnosti su pokrenule spekulacije o tome da je reč o namernim pokušajima opstrukcije tamošnjeg suda. Samo od početka godina bilo je nekoliko dojava, dok se broj istih intenzivirao prošle nedelje, pa je tako dva puta dolazilo do lažnih dojava.

Portal Nova.rs pokušao je da sazna da li su se pomenute dojave dešavale u trenucima kada su određeni postupci u toku, te da je nekome u interesu odlaganje suđenja, kao i da li su eventualno nadležni u sudu sproveli internu istragu, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Ono što je izvesno jeste da su među Novosađanima vlada zabrinutost povodom učestalih dojava o bombama.

Podsetimo, sud u Novom Sadu u proteklih pet meseci nekoliko puta je evakuisan. Najpre je evakuisan dva puta u januaru, odnosno, 22. i 26. januara. Prvu dojavu je uputio muški glas u 10.57 na telefon suda i rekao da je “u toaletu na prvom spratu postavio ekspolozivnu napravu” i tada je nakon kontradiverzionog pregleda ustanovljeno je da je u pitanju lažna dojava, a u toaletu je pronađen plastelin.

Sredinom marta, lažnu dojavu je oko 11.30 časova uputio muški glas pozivom na centralu suda i rekao da je postavljena „bomba u sudskoj arhivi“. Nakon što je kontradiverzioni tim „prečešljao“ sud, nastavili su sa radom.

Inače, prilikom ovakvih dojava procedura je takva da se sva suđenja prekidaju i odlažu, a zgrada evakuiše sve dok se kontradiverzionim pregledom ne utvrdi da li je dojava lažna.

Dojava koja se razlikovala od svih prethodnih dogodila se 19. maja. Tada je muški glas oko 10 časova ujutru uputio dojavu o bombi na telefon centrale suda.

Viši sud u Novom Sadu Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Broj sa kojeg je bio poziv upućen je bosanski broj sa početnim ciframa +387. Potom, u poslednjih sedam dana je bilo dve dojave. Muškarac koji je 25. maja dojavio da se u sudu nalazi bomba, priveden je na području Subotice.

Inače, U ovoj zgradi nalazi se Osnovni, Viši, Apelacioni i Privredni sud u Novom Sadu kao i nadležna tužilaštva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar