Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Radoje Zvicer, navodni vođa ozloglašenog "kavačkog klana", prema rečima najviših državnih funkcionera, planirao je atentat na predsednika države Aleksandra Vučića. Zvicer, koji je proteklih meseci označavan kao čovek koji je izdavao naređanja kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prema dostupnim informacijama, u Srbiji je slobodan čovek.

Nedavni navodi ministra policije Aleksandra Vulina ponovo su u žižu javnosti stavili Zvicera, a prvi čovek policije tvrdi da je navodni vođa “kavačkog klana” pripremao likvidaciju predsednika Srbije Vučića. Zvicerovo ime pominjalo se I pre nekoliko meseci kada ga je sam Vučić označio kao osobu po čijem nalogu je klan Belivuk-Miljković ubijao i, kako je tada rekao, “pravio ćevape od ljudskog mesa”.

“Jedan od koljača, jedan od mesara, je slao ćevape Zviceru i njegovom političkom nalogodavcu, a ćevapi su mleveno meso od ljudi – da narod u Srbiji razumeo o čemu se radi… Dakle, kad bi taj zlikovac tražio ćevape, oni bi samleli te ljude, pošto ih zakolju i prekolju, otkinu im noge, ruke, a onda bi njemu poslali ćevape”, naveo je Vučić pre nekoliko meseci.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić tokom konferencije za novinare povodom rezultata referenduma Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

I dok se očekivalo da se protiv Zvicera zbog gnusnih zločina vode istražne radnje, nedavna izjava tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića zbunila je javnost.

Nenadić je u jednom intervjuu govorio o svim aktuelnim predmetima tužilaštva – Dijani Hrkalović, prisluškivanju, Veljku Belivuku, pa i – Zviceru. Upitan da li je tačna informacija da je TOK pokrenuo postupak protiv Zvicera, kojeg mediji označavaju kao vođu „kavačkog klana“, Nenadić odgovora odrično, čime je pratično potvrdio da je on u našoj zemlji slobodan čovek, iako ga visoki funcioneri države označavaju osobom po čijem se nalogu godinama vrše najteža krivična dela na teritoriji Srbije.

List „Nova“ pokušao je da sazna od tužilaštva da li je u međuvremenu došlo do promena, odnosno da se Zvicer nalazi pod lupom istražnih organa, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pokušaj atentata i bekstvo

Inače, Radoje Zvicer označen je kao vođa kriminalne grupe iz Kotora, koja je u dugogodišnjem sukobu sa “škaljarskim klanom”. Rat je izbio zbog nestanka 300 kilograma kokaina iz luke u Španiji.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

U fokusu javnosti zatekao se 2019. godine, kada je pokušan atentat na njega u Kijevu, Ukrajini. Tom prilikom, život mu je spasila njegova supruga Tamara Zvicer.

Zvicer se nakon toga vratio u rodnu Crnu Goru, a poslednji put je viđen januara prošle godine, kada su mu u posetu došle uhapšene vođe navijača Veljko Belivuk I Marko Miljković. Nakon toga mu se gubi svaki trag.

Pročitajte još:

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gora, oktobra 2021. godine, podiglo je optužnicu protiv Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju. Pomenuta kriminalna organizacija tereti se za teška krivična dela – rasturanje droge, zelenašenje, otmice I ubistva.

Europol izvestio o napadu

Podsetimo, Ministar policije Aleksandar Vulin prošle nedelje je izjavio da je naše istražne službe Europol izvestio o eventualnog napadu na Vučića.

„Posredstvom Evropola dobili informaciju 14. januara pod oznakom hitno, od jedne zemlje članice EU, obavešteni smo o postojanju organizovane kriminalne grupe koja za svoj cilj ima atentat na predsednika Republike Aleksandra Vučića. Na čelu te organizacije je crnogorski državljanin Radoje Zvicer“, rekao je u svom obraćanju Vulin.

BONUS video: Veze između Kavčana i grupe Velje Nevolje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare