Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Četvrti čovek koji se nalazi na krivičnoj prijavi Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, osumnjičen za ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i Mileta Radulovića, zvanog Mile kapetan, je bliski rođak Radoja Zvicera.

Kako navode „Novosti“ reč je o istaknutom članu „kavačkog klana“, Radoju Živkoviću (35), koji se već nalazi na prijavi sa Slobodanom Kašćelanom i Zvicerom za druga ubistva počinjena u Crnoj Gori.

Živković je, inače, u bekstvu.

Crnogorska policija je inače Specijalnom državnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, Marka Miljkovića, J. N. i R. Ž. zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Adis Spahić Foto: Facebook

Iz SDT-a je saopšteno da se Belivuk i NN lice sumnjiče da su u drugoj polovini 2020. formirali kriminalnu organizaciju „koja za cilj ima vršenje krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.“

„Delovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vreme uz primenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, a svaki član kriminalne organizacije je imao unapred određen zadatak i ulogu. U delovanju kriminalne organizacije planirana je primena zastrašivanja i nasilja. Organizatori su lično ili preko drugih članova organizacije vrbovali lica za članove kriminalne organizacije, pa su pored za sada NN lica, članstvo u kriminalnoj organizaciji prihvatili M. M, J. N. i Ž. R.“ – saopšteno je iz SDT-a.

Navode da je Belivuk kao organizator, u cilju realizacije kriminalnog plana i vršenja neodređenog broja krivičnih dela ubistvo , teško ubistvo, otmica, za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih dela, da sam izvršava krivična dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, dok je za sada NN organizator za sebe odredio da određuje osobe koje treba ubiti, obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnog dela, određuje vreme, mesto i način izvršenja krivičnih dela, prikupljanja podatake o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacije koje treba likvidirati.

„Osumnjičeni M. M. i J. N. prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije koja su im direktno data, da sami i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije izvršavaju krivična dela zbog kojih je kriminalna organizacija stvorena kao i da vrše druge radnje koje su im određene od strane organizatora“, dodaju iz SDT-a.

Osumnjičeni Ž. R. prihvatio je, kako navode, da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije koja su mu direktno data ili preneta od strane drugih pripadnika kriminalne organizacije, da pruža logističku podršku organizatorima i pripadnicima kriminalne organizacije, obezbeđuje stambene objekte u kojima će se vršiti krivična dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, pruža pomoć i priprema izvršenje krivičnih dela ubistvo i otmica, komunicira sa licima koja su određena da budu lišena života kako bi ih doveo na mesto gdje će biti ubijeni, kao i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora.

Ubistvo Spahića i Hodžića

„Istovremeno, u cilju realizacije kriminalnog plana osnovano se sumnja da su 14.10.2020. godine u Danilovgradu, osumnjičeni B. V., M. M. i J. N. po prethodnom dogovoru i zajedno, lišili života više lica – oštećene H. D. i S. A, u čemu im je sa umišljajem u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo pomogao osumnjičeni Ž. R.

Nakon izvršenog teškog ubistva na štetu H.D. i S.A, NN pripadnici kriminalne organizacije uklonili su tragove počinjenih krivičnih dela tako što su tela H.D. i S.A. zakopali na nepoznatoj lokaciji, te istovremeno iz kuće uklonili tragove krvi oštećenih na način što su prali zidove unutrašnjosti kuće i menjali podove, ističu iz tužilaštva.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar