Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages

Pored Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, pripadnika MUP koji su optuženi da su članovi kriminalne grupe Darka Šarića, ovaj klan uživao je zaštitu još jednog policajca - Duška Mirkovića, zaposlenog u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, kog u međusobnoj šifrovanoj komunikaciji oslovljavali sa "Sima". Da je "Sima" zapravo policajac, napisao je sam Darko Šarić u jednoj od brojnih poruka koje je preko "Skaj" aplikacije slao pripadnicima grupe iz pritvorske jedinice. O Simi je na saslušanju govorio i advokat Dejan Lazarević, objašnjavajući da je Sima njegov mačak i da o njegovim "vratolomijama" u kući često priča sa drugarima.

U poruci koju Darko Šarić putem „Skaj“ aplikacije šalje svom advokatu, takođe sada okrivljenom, Dejanu Lazareviću, 28. aprila 2020. godine navodi: „I šta kaže ovaj, Sima ga zovi, iz ubipoka, koliko vjeruju tim glupostima?“, navedeno je u optužnici u koju je portal Nova.rs imao uvid.

„Iz navedene Sky ECC se utvrđuje da okrivljeni Darko Šarić i Dejan Lazarević pričaju o policijskom službeniku SBPOK-a kog će nadalje zvati Sima“, navedeno je u optužnici, a kasnije opsano da je reč o Dušku Mirkoviću, zaposlenom u Direkciji policije MUP Srbije, UKP, SBPOK, Odeljenje za suzbijanje organizovanog opšteg kriminaliteta, Odsek za suzbijanje krijumčarenja oružja, na radnom mestu kriminalistički inspektor. Otac je dvoje dece, rođen u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, sa prijavljenim prebivalištem u Beogradu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe, pretežno advokatom Dejanom Lazarevićem, sastajao se više puta, prilikom čega je u zamenu za poverljive informacije o operativnim obradama pripadnika ove grupe ali i postupcima policije prema svedoku saradniku Nebojši Joksoviću dobijao novac ili usluge. Podsećanja radi, Darko Šarić je grupu osnovao početkom 2020. godine, sa ciljem da liše života svedoka saradnika u postupku protiv Šarića, Nebojšu Joksovića. Ukoliko to ne uspeju, plan je bio da ga diskredituju kao saradnika tužilaštva, zbog čega bi on izgubio taj status.

U optužnici se navodi da je krajem aprila 2020. godine Duško Mirković okrivljenom advokatu Dejanu Lazareviću preneo sadržinu izjave Nebojše Joksovića datoj na službenoj beleški, kao i podatke da je u odnosu na pripadnika grupe okrivljenog Danila Odovića doneta naredba Višeg suda u Beogradu da se njegov mobilni telefon priskluškuje i prati. Te podatke je Lazarević potom preneo Odoviću i Šariću.

Advokat Dejan Lazarević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poruke koje su međusobno razmenjivali u većoj meri potvrđuju navode optužnice. Tako Dejan Lazarević obavšetava Šarića da se u policiji formirati poseban tim za praćenje ove grupe, čiji će član biti i Sima, tačnije Mirković, te da će ga nakon sastanka sa njim obavestiti o Siminom mišljenju šta treba i kako raditi. Kako se može zaključiti iz razmenjenih poruka, Sima i Lazarević su se sastali, pa advokat tako obaveštava šefa kriminalne grupe preko Skaj aplikacije 10. maja oko 18.00 časova sledećim porukama:

Lazarević: Sima kaže da su se nameračili na nas iz sve snage i da hoće da nam nađu bilo šta, samo da pokrenu postupak

Lazarević: On misli da treba da radimo i da ne ofiramo da znamo za mere, da bi on utvrdio da smo mi ok, a da pokrenu postupak prema Gnoju (Nebojši Joksoviću prim. aut), a ja mislim da treba da odem kod Firera (zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić prim. aut) i u SBPOK i da ih napadnem

Lazarević: Šta ti misliš da je bolje?

Lazarević: Sima traži uslugu u vezi poslovanja njegove žene, da joj se pravno pomogne, što nije problem i pita da li može da se vidi sa Prevarom da vrati dug njegovom kumu koji je Prevari pozajmio 3.700 evra, video sam spisak dugovanja što mi je dao Prevara i tamo stoji

Narednog dana, 11. maja 2020 godine, Dejan Lazarević i Darko Šarić ponovo u porukama u koje smo imali uvid, razgovaraju o Mirkoviću. Pored ostalog, Šarić saopštava Lazareviću da sumnja da Simi odgovara „da ovo traje duže“.

„Pa da ti kao pomaže i viđa te što duže onda i više para, želeo bih da griješim“, kaže Šarić. Potom mu Lazarević prenosi da je Sima rekao da će se potruditi da dobije sve informacija o Nebojši Joksoviću i onome što je pričao u policiji, te da će im dostaviti svaku izjavu.

Sima od Šarićeve grupe „zaradio“ 18.000 evra

Pored toga, 13. maja 2020. godine saopštio je Lazareviću sadržinu izjave Nebojše Joksovića datoj u SBPOK-u dan ranije, što je okrivljeni Lazarević preko „Skaj“ aplikacije preneo istog dana Darku Šariću. Za brojne ilegalne poslove koje je Mirković radio za Šarićev klan, tužilaštvo i policija smatraju da je dobio ukupno 18.000 evra.

Krajem maja Lazarević se, prema porukama u koje smo imali uvid, ponovo sastaje sa Simom, o čemu Šariću piše 27. maja 2020. godine.

Lazarević: Bio sam sa Simom, dao mi za Novaka (Danila Odovića prim.aut) saslušanje, praćenje, snimanje sa drugim osobama, tebi stavili adresu kao da si na slobodi

Lazarević: Kaže Sima da su nas pratili i slušali od jula prošle godine i da nemaju ništa

Šarić: I tebe isto?

Lazarević: Novaka slušaju na tri broja telefona

Lazarević: I mene su sve do sada, a sada me nisu stavili

Šarić: Dobro, za napad na Firer da ti ne daju mira godinama

Šarić: Ajde piši mi sve polako. Čekam

Lazarević: Baš tako

Lazarević: Dao sam ju još soma, zaslužio je

Šarić: Dobro, neka si, donjeće to Kim

Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Strah od poligrafa

Naredni sastanak Lazarević i Mirković, kako se može videti u poruci koju je advokat poslao Šariću 31. maja, organizuju istog dana na nepoznatoj lokaciji. Prethodno Šarić upozorava Lazarevića da mu se ne dopada što se njih dvojica sastanu jer bi bilo opasno da ih neko vidi.

Lazarević: Brate moj, video sam se sa Simom sada… Ima samo jedan problem i to za Simu. Naredili su im da svi idu na poligraf od policajaca u SBPOK koji su na predmetu, a ima ih deset. Sima kaže da će pasti i pita da li smo uz njega i ako ga prebace na drugo radno mesto. Uplašio se, kaže ne spava već dva dana. Još jadnik ima leukemiju. Kaže da hoće da mi j*** mater na bilo koji način zato što sam to doznao i rekao na sudu. Ne bi ništa sje*** u predmetu ako provale da se viđamo nas dvojica, nego bi Simu sklonili na niže radno mesto. A mene bi ganjali za davanje mita ako bi imali dokaza.

Šarić: Uz njega smo, a može li on da uzme neki lijek i da zaj*** poligraf jer zbog bolesti ne mogu probaliti bensedin…

Lazarević mu odgovara da će probati, ali da mu je Sima rekao da je već bio na poligrafu i da je nemoguće.

Mirković se branio da je Lazarevića upoznao na fudbalskoj utakmici

Prilikom saslušanja aprila 2022. godine Duško Mirković je izjavio da od svih okrivljenih poznaje samo Dejana Lazarevića, a da je za okrivljene kolege policajce Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića čuo, ali ih ne zna lično. Okrivljenog Lazarevića je upoznao kao vlasnika Fudbalskog kluba „Bask“ u kome šest godina igra njegov sin F. M. i sa njim ga je upoznao prethodni vlasnik kluba Bojan Radovanović, kada je svog sina doveo na trening.

Darko Šariš, Specijalni sud
Dejan Lazarević i Darko Šarić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naredni put je, kako je objasnio, Bojan Radovanović predložio da maketinška agencija čiji je vlasnik supruga okrivljenog Mirkovića obuhvati sve oko stadiona i tribine sa bilbordima, nakon čega je usledio sastranak na kom su se supruga okrivljenog Mirkovića, njegova svastika i Bojan Radovanović dogovorili o tom projektu. Naveo je još i da je nastavio da viđa Lazarevića na utakmicama, te da je znao da je advokat Darku Šariću, kao i da je sa njim pričao o raznim temama.

Naveo je da nije kriv za krivična dela koja mu se prijavom stavljaju na teret, da je u to vreme radio od kuće, da se radi o vremenu početka pandemije korona virusa i da zbog toga nije išao na posao, pošto boluje od leukemije. Okrivljeni Mirković pojašnjava da ne zna koji je to tačno period, ali da je reč o dužem vremenu. Rekao je da nije imao „Skaj“ telefon i da nikada nije prisustvovao kada je Nebojša Joksović u policiji davao iskaz. Joksovića, pak, poznaje od 2013. godine, kada je brat od strica njegove supruge oženio Joksovićevu rođenu sestru.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

Podsećanja radi, okrivljeni Šarić tereti se da je osnovao kriminalnu grupu početkom 2020. godine, te da je pripadnicima kriminalne grupe naloge prenosio putem Skaj aplikacije, sa kriptovanog telefona koji je posedovao u ćeliji. Sem braće Šarić, Lazarevići, na optužnici se nalaze i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić.

Darko Šarić označen je kao organizator kriminalne grupe koja je osnovana početkom 2020. godine, sa ciljem da se ubije Nebojša Joksović, krunski svedok-saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal u postupcima koji se vode pred Specijalnim sudom u Beogradu protiv okrivljenog narko-bosa. Plan kriminalne grupe bio je da, ukoliko se Joksović ne liši života, da se diskredituje kao svedok-saradnik u postupku protiv Šarića, sa ciljem da izgubi pomenuti status.

Lazarević se branio da je Sima njegov mačak

Iznoseći svoju odbranu 15. aprila 2022. godine advokat Dejan Lazarević, a sada okrivljeni pripadnik Šarićeve grupe, negirao je krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a pored ostalog se osvrnuo i na Simu, odnosno Duška Mirkovića.

„Za okrivljenog Duška Mirkovića naveo je da ne zna da li ima nadimak Sima, svog mačka tako zove, nekih 10 do 15 puta dnevno u toku dana kaže Sima, reč je o ruskom mačku koga drži u kući i sa drugarima priča o vratolomijama Sime i uništavanju kuće“, navodi se u optužnici.

Bonus video: Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar