Ilija Milačić Foto:Screenshot/Youtube/Studio B

U svom prepucavanju sa bivšim šefom i nekadašnjim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, bivša državna sekretarka MUP, Dijana Hrkalović, pomenula je i jedno poznato ime, koje se već provlačilo u medijima - Ilija Milačić, policajac, koji će ostati upamćen po tome da je imao najkraći mandat na mestu načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP) Beograda u njenoj istoriji, ali i po tome što je odavao službene tajne režimskim tabloidima.

Po rečima Dijane Hrkalović, koja danima obitava po medijima, Milačić je došao do saznanja da u Ritopeku postoji „kuća smrti“ u kojoj klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dovodi otete žrtve, gde ih muče i ubijaju.

On je tada, u avgustu 2020., od ministra zatražio dozvolu da upadne u objekat i pohapsi osumnjičene. Svoju verziju tog susreta sa nekadašnjim ministrom Stefanovićem objasnio je u emisji na portalu „Objektiv“, kod Vladimira Đukanovića u oktobru prošle godine.

Ilija Milačić Foto:Screenshot/Youtube/Studio B

Đukanović u to vreme još nije bio advokat Dijane Hrkalović, ali je izgleda već pripremao njenu odbranu. Milačić je ovako opisao taj susret.

„Ja kažem treba mi neko, neka jedinica da upadne u kuću, da li SAJ ili Žandarmerija. To je sušta istina – ja kažem da idemo sa kerovima tragačima, pa nešto ćemo da nađemo“, rekao je Milačić i potom opisuje reakciju Stefanovića.

„Meni Stefanović kaže – Milačiću, ja nemam vremena, ni snage, ni živaca, ja sam umoran čovek, ja za 15, 20 dana, mesec – idem odavde, a vi to malo sačekajte pa sve pripremite i dajte novom ministru“, navodno je, po rečima nekadašnjeg načelnika UKP, tada izjavio Nebojša Stefanović.

Dijana Hrkalović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Upravo taj argument je upotrebila i Dijana Hrkalović tokom prebacivanja krivice sa sebe na svog bivšeg šefa, pokušavajući da dokaže da je ona samo izvršavala naređenja, a da je samo Stefanović zapravo štitio i potpomagao pripadnike klana Belivuk-Miljković.

Pročitajte još:

Ali, Ilija Milačić teško da bi bio kredibilan svedok na sudu po tom pitanju, jer ostaje mnogo nedoumica vezanih za njegovo ponašanje u vezi Ritopeka i hapšenja Velje Nevolje i Mareta Mesara.

Pod jedan, zašto nije poslušao tadašnjeg nadređenog, Nebojšu Stefanovića? Samo dva meseca kasnije, u oktobru 2020. godine na mesto ministra unutrašnjih poslova došao je novi čovek, Aleksandar Vulin. Ipak, od njega, makar taj detalj nije poznat javnosti, Milačić nije zatražio pomoć specijalaca za upad u kuću u Ritopeku, niti ga je, koliko je javnosti poznato, ministra obavestio o postojanju te kuće.

Ritopek kuća, Veljko Belivuk, Velja Nevolja kombo
Foto: Nova.rs, Printscreen

To nije jedina „mrlja“ na biografiji Ilije Milačića. On je uhapšen neposredno pošto su se iza rešetaka našli i Belivuk, Miljković i njihova ekipa glavoseča, Ali, Milačić nije uhapšen zbog veze sa njima, već zbog odavanja službene tajne.

Ipak, suđenja nije bilo, Milačić se ekspresno nagodio sa tužilaštvom, priznao krivicu, napravljen je sporazum o priznanju krivice koji je sud aminovao i osuđen je na 7 meseci kućnog zatvora.

Tako je izbegnuto suđenje, koje je moglo da bude vrlo neugodno za mnoge bivše i sadašnje funkcionere policije, ali i ljude iz vlasti i biznisa. Ipak, u javnost su isplivali detalji.

Milačić je osuđen jer je jednom od vlasnika portala „Objektiv“, Aleksandru Papiću, dao karticu službenog policijskog broja na koji su stizale razne policijske depeše, koje je objavljivao taj portal.

Vladimir Đukanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To je isti sajt na kome Vladimir Đukanović emituje svoje emisije, a na kojoj je emitovan i dvočasovni intervju Dijane Hrkalović. Aleksandra Papića je pomenuo i Nebojša Stefanović i to ne u pozitivnom svetlu.

Po tvrdnjama Stefanovića, Aleksandar Papić je čovek koji je pokušao da upozori Veljka Belivuka da mu se sprema hapšenje. Papić je, po Stefanovićevim navodima, otišao do Veljinog „bunkera“ na Partizanovom stadionu. Njegov dolazak su, navodno, snimile kamere BIA, koje su bile postavljene na ključnim mestima uoči akcije hapšenja.

Prema nekim izvorima, Papić je informaciju da se sprema akcija, dobio upravo od svog starog saradnika – Ilije Milačića.

Čini se da bivši načelnik UKP Beograd Ilija Milačić pre samo još jedan od brojnih srpskih rent-a-policajaca nego kredibilan svedok i pravi borac protiv kriminala.

BONUS VIDEO: Konferencija za novinare bez novinara i pitanja Nebojše Stefanovića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare