Dijana Hrkalović Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić

Nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, tokom višednevnog gostovanja na televizijima i po portalima, uspela je da "posvađa" najznačajnije srpske institucije - policiju, tužilaštvo i sud.

Hrkalović je u petak dala izjavu u Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije, gde je ponovila svoje navode koje proteklih dana iznosi u srpskim medijima, režimski orjentisanim. Višednevna turneja po medijima konačno je dobila svoj epilog pozivom od strane SUK-a, a Hrkalović je za samo nekoliko dana uspela da, sem u javnosti, unese pometnju i u srpske institucije.

Foto:Nova S

SUK je Hrkalović i ministra Nebojšu Stefanovića, reagovajući na međusobne optužbe koje iznose proteklih dana, odlučio da pozove na informativne razgovore. Tom prilikom pozvao se na nalog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a ubrzo je stigla i nesvakidašnja reakcija tužilaštva – kažu da nije njihov nalog. Nekoliko sati kasnije, ponovo se oglasilo tužilaštvo – nalog za saslušanje je ipak izdat.

Ipak, taman kada je razjašnjeno o čemu se radi, stiglo je novo saopštenje, ali od strane Apelacionog suda u Beogradu.

Apelacioni sud, zgrada, ulaz
Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Apelacioni sud je ukinuo rešenje kojim je Veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, početkom juna, odlučilo da Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki Ministarstva unutrašnjih poslova, ukine meru kućnog pritvora i obavezu nošenja nanogice i dozvolilo joj da se brani sa slobode.

Pročitajte još:

Ukinutim rešenjem, Hrkalovićevoj, optuženoj da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, 6. juna je ukinut kućni pritvor i određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, uz oduzimanje pašoša i obavezu da se svakog ponedeljka javlja u policijsku stanicu na Voždovcu. Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeno rešenje sadrži bitne povrede odbredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da su razlozi o činjenicama kojima se prvostepeni sud rukovodio prilikom donošenja odluke nejasni i u znatnoj meri protivrečni.

“U prvostepenom rešenju nije tačno navedeno o kojoj se putnoj ispravi radi, odnosno na koje se ime vodi putna isprava koja se oduzima od okrivljene, jer je Hrkalović imala istovremeno dva pasoša i dve lične karte sa različitim ličnom podacima”, rečeno je iz suda, odakle su podsetili i na to da za neke države prilikom iz Srbije ne treba pasoš već je dovoljna lična karta.

Izgleda da se Apelacionom sudu, za razliku od Višeg, ipak ne dopada turneja nekadašnje državne sekretarke MUP, koja se tereti za trgovinu uticajem, po televizijima.

Sa druge strane, Viši sud se još uvek nije oglasio o istupima Hrkalović, kao i da li eventualno na taj način ugrožava nesmetano vođenje sudskog postupka koji se protiv nje vodi.

Podsetimo, Dijana Hrkalović je proteklih dana iznosila niz optužbi na račun ministra Nebojše Stefanovića u kojima ga je optužila za montiranje “Jovanjice”, prisluškivanje predsednika Aleksandra Vučića, ali i to da je štitio klan Veljka Belivuka.

Veljko Belivuk hapšenje
Veljko Belivuk Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Sa druge strane, Stefanović je sve to demantovao, ali je otišao korak napred i kreneo sa iznošenjem intimnih stvari o ljubavnom životu Dijane Hrkalović. Sem toga, istakao je i da je jedan visokorangirani policajac sarađivao s kriminalcima u Srbiji.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović stigla u sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare