Igor Isailović Foto:Privatna arhiva

Beogradski advokat Igor Isailović, koji se često spominje u kontroverznim aferama državnog vrha, inače prijatelj i saradnik ministra finasija Siniše Malog i premijerke Ane Brnabić, još jedan je od mnogih političara koji je posredstvom ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima bio vlasnik tajnog računa, otkrio je KRIK u projektu „Pandorini papiri“. Inače, Isailović je srpskoj javnosti od ranije poznat kao uticajni advokat, ali i kao čovek koji zastupa ljude u samom vrhu vlasti.

Isailović je uticajni advokat koji je godinama usko sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim, a imao je i firmu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja ga naziva „prijateljem“.

Pročitajte još:

Poznat je po tome što ne daje mnogo izjava za medije, ali to ne menja činjenicu da je često tema istraživačkih novinara, zbog sumnjivih poslova i veze sa političkom strukturom.

U javnosti je Isailović često dovođen u vezu sa samim vrhom države, ili sa ljudima koji su bliski predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Jedan od njih je i Nikola Petrović, predsednikov kum, koji se takođe pominjao u papirima o ofšor kompanijama.

Petrović angažuje Isailovića da ga zastupa na sudu. Inače, predsednikov kum se našao u projektu „Pandorini Papiri“, a novinari KRIK-a otkrili su da je od 2016. imao firmu koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Brnabić: Uspešan advokat i prijatelj

O Isailović je govorila čak i premijerka Ana Brnabić.

„Isailovića sam upoznala kada smo sa njegovom advokatskom kancelarijom radili na potencijalnom investiranju u Srbiji iz oblasti energetike, a vremenom smo postali prijatelji. On se bavi advokaturom duže od 15 godina, a svaki uspešan advokat u svojoj karijeri upoznaje mnogo javnih ličnosti, konsultanata i privrednika“, rekla je svojevremeno o Isailoviću Ana Brnabić za KRIK.

Sa druge strane, pomenuti portal pisao je ranije da je Isailović pre više od deset godina vodio poslove ofšor kompanija iza kojih su tajno stajali Siniša Mali i njegova supruga. Takva je bila kompanija „Busy Financial Corp“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva koju je porodica Mali osnovala kako bi preko nje kupila kola i izbegla da plati porez. Isailović je imao punomoćje da obavi kupovinu mercedesa.

Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada je postao gradonačelnik, Mali je Isailovića ovlastio da vodi njegovu ključnu konsultansku firmu „Oli consulting“. Svojevremeno je bivša supruga gradonačelnika, Marija Mali, izjavila da je Isailović bio upoznat u sve poslove njegovog tadašnjeg supruga.

Posao s urbanistom Folićem

Inače, Isailović je imao zajednički posao i sa nekadašnjim prvim urbanistom Grada Beograda Milutinom Folićem. Njih dvojica zajedno su osnovali firmu „Sillage“ – agenciju za prodaju luksuznih stanova iz velikih stambenih kompleksa čiju je gradnju, dok je radio u Gradu Beogadu, pomogao upravo Folić.

Milutin Folić Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Da je definitivno verni saradnik trenutne vlasti, govori još i činjenica da je Isailović na sudovima zastupao provladine medije kao što je „Srpski telegraf” i „Alo”, a za biznismena Bobana Rajića je registrovao kompaniju koja je kupila dnevni list „Večernje novosti“, o čemu je pisalo Raskrikavanje.

Jedan od najkontroverznijih Isailovićevih klijenata je ozloglašeni biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović, kome je pomagao da osniva firme.

Pročitajte još:

Kako je otkrio BIRN, Igor Isailović je obavio promenu vlasničke strukture u APR za firmu Inkop iz Ćuprije, kada je udeo u vlasništvu upisan na Zvonka Veselinovića, njegovog mlađeg brata Žarka, kao i Milana Radoičića, kojeg kosovsko pravosuđe sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića.

Kupovina „Beograđanke“

Poslednji put ime Igora Isailovića pojavilo se prilikom prodaje dela zgrade „Beograđanke“, koju je za 16,5 miliona evra kupio ruski biznismen Vladimir Zubrilin.

Zgradu „Beograđanke“ je, kao jedini ponuđač, kupila firma MPP New Project, novoosnovana ćerka firma poznatije „Marera Properties“, čiji je Zubrilin krajnji vlasnik, prema podacima APR-a.

Isailovićevo ime u javnosti ponovo je vratila afera. Kako je KRIK otkrio, firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima Isailović je nazvao „New Moments Consulting“, sem što je bio njen vlasnik, bio je i direktor, pokazuje dokumentacija međunarodnog projekta „Pandorini Papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i u kojem učestvuje KRIK. Zemlja koju je Isailović izabrao da otvori firmu poznata je po tome da je jedna od najzatvorenijih ofšor destinacija, odnosno da tamo mogu da se osnuju firme – a da gotovo niko ne može da utvrdi ko je njihov vlasnik.

BONUS video: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar