Klanovi drže žrtve na nišanu dok sede u kućama

Hronika 11. apr. 202121:57 > 21:58
Podeli:
Ilustracija Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Surovost i drskost srpsko-crnogorskih klanova u ratu škaljarske i kavačke kriminalne grupe otišla je toliko daleko da su svoju poslednju metu, Milića Minju Šakovića vrebali i planirali da upucaju dok je bio u svojoj kući, što dokazuju fotografije pronađene u kriptovanim telefonima uhapšenih Srba i Crnogoraca.

Crnogorska policije veruje da se iza organizacije likvidacije Šakovića, pored uhapšene četvorice, kriju još najmanje tri osobe za kojima se traga i čiji se identitet utvrđuje. Za sada su uhapšeni Podgoričani Saša Stanišić, Aleksandar Veljović (30) i Jovan Miranović (41), kao i Nikola Mirić (35) i Jovan Trkulja (35) iz Obrenovca.

Veruje se da su oni raspolagali sa stotinama hiljada evra kojim su kupili stan prekoputa Šakovićeve kuće odakle su ga nadzirali i iznajmili još nekoliko u Podgorici, obezbedili i kombi koji je neprekidno bio parkiran prekoputa Šakovićeve kuće, motor za bekstvo i četiri automobila, kriptovane telefone za sigurnu komunikaciju, ali i oružje koje je zaplenjeno.

„Tokom opsežne istrage prikupljeno je mnoštvo materijalnih dokaza, a među njima je i oružje iz kojeg je, kako se veruje, Šaković trebalo da bude likvidiran. Oružje je pronađeno u jednom od automobila”, kazao je sagovornik Vijesti, a reč je o snajperu.

Upravo u kriptovanim telefonima pronađene su fotografije Šakovića i njegove porodice, a na jednoj od njih vidi se on kako stoji pored prozora. Izvor „Vijesti“ blizak istrazi potvrdio je da, pored ostalih dokaza, to govori da su jednog od vođa škaljarskog kriminalnog klana planirali ubiti u kući, odnosno da su čekali trenutak da se ponovo pojavi pored prozora.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Takav potez pucača može se okarakterisati kao novi stepen surovosti koja je, srazmerno moći ova dva klana, rasla godinama.

Slučajevi koji su do sada potresali javnost najbolje oslikavaju takav trend, gde smo svedočili da su se nekada prljave likvidacije obavljale eksplozivima, za koji se smatra da je prilično lak za korišćenje i siguran u smislu daljinskog aktiviranja koje obezbeđuje napadaču bezbednu distancu od mete i lakše bekstvo.

Zatim su vatreni obračuni počeli da se odigravaju nasred ulice naočigled brojnih prolaznika, prilikom čega su više puta žrtve bile nevine osobe koje su se u pogrešno vreme našle na pogrešnom mestu, a onda se otišlo korak dalje, pa su se egzekucije počele izvoditi naočigled članova porodice.

Takav je slučaj ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića prošle godine u januaru u Atini, kada su se četvorica maskiranih napadača hladnokrvno ušetala u restoran, došla do stola za kojim su sedeli kriminalci sa suprugama i decom i započeli filmsko unakrsno rešetanje.

Igor Dedović Foto: MUP Srbije

Zalutali metak okrznuo je čak i suprugu jednog od kriminalca, ali je srećom u pitanju bila lakša povreda. Deca su noć provela u razgovoru sa psiholozima zbog pretrpljenog stresa i šoka, a stručnjaci su tih dana komentarisali kako je tim rafalom u grčkom restoranu sahranjen i poslednji kodeks ponašanja kriminalaca, jer se čak i njihovim redovima znaju neka pravila, poput onog da se žena i deca „ne diraju“.

Vrebali i Jovicu Vukotića

Istraga o planiranju likvidacije počela je nakon što je policija dobila informaciju da je, kako je “Vijestima” rečeno, u Crnu Goru ušla osoba „kojoj je plaćeno da iz snajperske puške likvidira Šakovića ili dvojicu njegovih prijatelja iz klana“.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Policija i Specijalno državno tužilaštvo sumnjiče članove ove kriminalne grupe da su danima nadzirali kuću Šakovića, ali i još dve lokacije u Podgorici na kojima stanuju Jovan Vukotić i njegov prijatelj i telohranitelj Marko Martinović. Pošto nisu mogli doći do Vukotića, usredsredili su se na Šakovića.

Interesantan je i podatak da je Šaković sredinom decembra prošle godine ostao bez blindiranog „audija“ koji su mu ukrali lažni kupci. Oni su mu umesto novca dali falsifikovani pasoš i sada se proverava povezanost tog slučaja sa organizovanjem njegovog ubistva koje je, kako se veruje, naručio suparnički, kavački klan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar