Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predrag Koluvija, većinski vlasnik imanja "Jovanjica", na kome je novembra prošle godine zaplenjena rekordna količina marihuane, krivicu za uzgajanje kanabisa na saslušanju u tužilaštvu svalio je na firmu "Superior", koja je, prema njegovim tvrdnjama, sređivala svu dokumentaciju i dostavljala sadni materijal. Ipak, prema navodima optužnice, jedan od vlasnika ove firme Nebojša Đinović, istakao je da nije znao da će doći do zloupotrebe uzgoja kanabisa, kao i da je sama ideja o uzgoju potekla upravo od Koluvije.

Autori: Tanja Milovanović i Ivan Milićević

Đinović je ispričao da se sa poslovanjem „Jovanjice“ upoznao pre nekoliko godina na Sajmu, pošto su se obe firme bavile organskom proizvodnjom, ali i da je okrivljenog Koluviju upoznao dve godine kasnije, kada je i otpočela poslovna saradnja.

Svedok i direktor „Superiora“ istakao je i da mu je Koluvija predložio da njihova firma, koja inače poseduje laboratoriju za kulturu tkiva i kvalifikovane stručnjake, započne proizvodnju industrijske konoplje za potrebe stranog kupca. Kako je istakao, po tom poslovnom planu, proizvodnja biljaka bi bila započeta u „Superioru“, a potom bi se prodavala „Jovanjici“, gde bi se umnožavala. Nakon toga, ona bi se preko „Superiora“ izvozila u Makedoniju.

Foto: Printscreen minrzs.gov.rs

Koluvijin plan je bio i da se biljke izvoze preko „Superiora“ jer „Jovanjica“ nije mogla da dobije neophodne dozvole od Ministarstva poljoprivrede zbog „peha“ sa izvozom kivija iz Grčke u Rusiju, odnosno, jer nije imao zasade kivija na Fruškoj Gori, kako je to tada prikazao ministarstvu.

„Svedok je naveo da nema nikakve veze sa opojnom drogom, da mu je poznato da je THC eterično ulje koje sadrži indijska konoplja i da mu je poznato koliko je po našem zakonodavstvu dozvoljen procenat THC, kao i da nikada nije video i ne zna razliku između psihoaktivne i industrijske konoplje. Istakao je da mu nije poznato da li su instalirane mašine i oprema za sušenje i pakovanje opojne droge u „Jovanjici““, navodi se u optužnici u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Đinović je ispričao da su u pravi poslovni odnos s „Jovanjicom“ ušli početkom 2019. godine i da je ideja da se bave uzgojem kanabisa potekla upravo od Predraga Koluvije, ali i advokata Ognjena Zindovića.

Pročitajte još:

„Svedok je ispričao i da u njihovim laboratorijama nije postojala mogućnost detektovanja THC i da je on mislio da će MUP dolaziti i uzimati uzorke i ispitivati prisustvo THC. On je naveo da u svojoj selekcionoj bazi nisu imali ni jednu sortu konoplje, odnosno početni materijal. Seme sorte „Fedora“ kupili su od „Jovanjice“, dok su seme „Monoika“ kupili iz firme iz Sremskih Karlovaca. Iako su nabavili dve vrste semena konoplje, radili su kloniranje jer seme može biti različito po habitusu, izgledu i fenotipskim osobinama, zbog čega je najbolje uzeti kvadratni milimetar biljnog materijala i umnožavati ga kloniranjem da bi sve biljke bile identične uzetoj“, piše u optužnici.

Đinović je istakao i da je ideja o kloniranju potekla upravo od optuženog Koluvije. On je istakao i da je zahteve za priznavanjem novih sorti podnela firma „Superior“, jer „Jovanjica“ nije imala stručnjake i pravo da takav zahtev podnese.

Organizovani prevoz za izvoz konoplje

Vlasnik „Superiora“ je ispričao i da je do kontakta sa slovenačkom firmom, kojoj su izvozili, došlo preko Predraga Koluvije.

„Za prevoz sadnica korišćeno je prevozno sredstvo „Jovanjice“ i njihov vozač, a firma „Superior“ je vršila carinjenje u Smederevskoj Palanci i izvoz. Kontrola se vršila tako što vozilo u Smederevsku Palanku dođe sa propratnicom, gde ga carinici otvaraju, prave dokumentaciju, nakon čega se plombira i ide za izvoz. Svedok je rekao i da njegov otac Iva Đinović i on nikada nisu bili u kontaktu sa osušenim delovima biljke kanabis. Rekao je da su primetili da su neke varijante „Fedore“ i „Monoike“ više od drugih, te da su ih zbog toga izdvajali“, piše u optužnici.

Marihuana u Jovanjici
Foto Printscreen mup.rs

Istakao je i da, kada god bi primetili da neke biljke brže rastu, da su ih prebacivali u posebne epruvete i odvajali ih kao posebne sorte, dodavši da su biljke dobijane iz semena koje im je dao Koluvija.

I njegov otac Ivo Đinović, koji je bio potpisnik mnogih dokumenata i akata tokom saradnje ove dve firme, istakao je da nipošto nije znao da će se industrijska konoplja zloupotrebiti u druge svrhe. Đinović je rekao da je potpisao i neka dokumenta u vezi prijavljivanja sorti industrijske konoplje u cilju ispitivanje te sorte u mreži ogleda Komisije za priznavanje sorti.

On je istakao i da je želeo da sa Koluvijom napravi moćnu firmu koja bi osvajala tržište proizvodnjom povrća, jer je njihov paradajz i ranije gajen na „Jovanjici“.

Pročitajte još:

„Svedok je ispričao da je od službenika čuo da se bave obezbeđivanjem papira za izvoz, odnosno da je „Superior“ vršio izvoz kanabisa, ali da u tome on nije učestvovao. Naveo je da nema nikakve veze sa opojnom drogom, osim što je pre 60 godina kao dete video industrijsku konoplju, da mu nije poznato šta je THC i da ne zna da razlikuje psihoaktivnu od industrijske konoplje“, navodi se u optužnici.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa firmom „Superior“ povodom dodatnih saznanja o ulozi te kompanije u slučaju „Jovanjica“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsetimo, optužnicom se Predrag Koluvija i još devetoro zaposlednih na imanju „Jovanjica“ terete da su od 14.5.2016. do 14.11.2019. godine organizovali kriminalnu grupu koja je uzgajala kanabis u veštačkim uslovima.

Žene „Jovanjice“ zadužene za seču biljaka

U optužnici za „Jovanjicu“ navodi se i sedam žena, Ljuba B., Nevenka S., Jelene G., Vesna J., Brankica Š., Verica Č., i Milka G., koje su učestvovale u čupanju i sečenju biljaka na ovom imanju. Sve sem Vesne J., navele su da nikada nisu nisu silaze u podzemne prostorije na imanju „Jovanjica“  u kojima je novembra prošle godine pronađena sušara, kao i veća količina opojne droge.

Za razliku od njih, Vesna J. je ispričala da je po nalogu okrivljenog Vladana Živojinovića, koji se u optužnici navodi kao desna ruka Koluvije, koji je izdavao naređenja ostalim optuženima i nadzirao čitav proces proizvodnje, silazila dva do tri puta u podzemlje, kao ispomoć na dva, tri sata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare