Foto: Screenshot

Dodirivanje, slučajno “trljanje”, pa sve do seksualnog napastvovanja naočigled brojnih nemih posmatrača, samo su neke od radnji koje se gotovo svakodnevno dešavaju u prevozu u Beogradu. Slučaj nedavnog napastvovanja devojke u autobusu na liniji 16 samo je jedan u nizu, a kako saznajemo, autobuskim manijacima preti do pet godina zatvora zbog napastvovanja.

Pre samo nekoliko dana jedna putnica prijavila je seksualno uznemiravanje u gradskom prevozu od strane starijeg muškarca (58), a vozač GSP-a je odmah slučaj prijavio kroz sistem hitne službe. Tokom intervencije policije ustanovljeno je da se radi o muškarcu koji je već dva puta osuđivan za krivično delo pedofilije i seksualnog uznemiravanja.

Seksualno uznemiravanje u autobusima u Beogradu postalo je, nažalost, svakodnevna stvar proteklih godina. Ipak, i pored zatvorskih kazni, dosadašnja praksa pokazala je da ovi autobuski manijaci gotovo uvek ponove krivično delo i da je neretko reč o povratnicima.

Pročitajte još:

Advoka Danko Cvejić za Nova.rs kaže da kazne koje se izriču manijacima zavise od toga kako će tužilac da kvalifikuje pomenute nedozvoljene radnje.

“Postoje dva dela: nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje. Kazna koja će biti izrečena zavisi od toga kako je kvalifikovano delo i da li je u pitanju maloletna osoba. Ipak, kaznena politika u odnosu na ove manijake najviše zavisi od veštačenja, odnosno da li je učinilac krivičnog dela uračunljiv ili neuračunljiv”, kaže za naš portal advokat Danko Cvejić:

Foto: Nova.rs

“Ukoliko se pokaže da lice nije uračunljivo prema njemu će se izreći neka mera bezbednosti. Sa druge strane, ukoliko su u pitanju nedozvoljene polne radnje, za to delo je zaprećena kazna do pet godina efektivnog zatvora. To je teža kvalifikacija, odnosno ako nije došlo do silovanja, ali jeste do određenih radnji”, kaže Cvejić.

 

Ipak, navodi i da je za polno uznemiravanje dosta blaža kazna, pa se tako ovi manijaci mogu izvući uz novčanu kaznu.

“U tom slučaju, odnosno za polno uznemiravanje, bila bi novčana kazna ili zatvor do šest meseci. Odnosno, ako je prema maloletnom licu učinjeno krivično delo, onda je do tri godine zatvora”, kaže advokat.

Pipkanje u tramvaju

Podsetimo, javnost u Srbiji i dalje se živo seća slučaja Mihaila Isailovića (40) iz Krnjače, koji je seksualno napastvovao devojčicu u gradskom tramvaju, naočigled brojnih putnika.

Ceo slučaj dogodio se 2018. godine, u tramvaju na liniji 2, kada je Isailović napao i seksualno uznemiravao tada 15-godišnju devojčicu. Seksualni napad zabeležile su kamere u tramvaju, a video se ubrzo proširio na društvenim mrežama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na pomenutom snimku vidi se kako manijak prilazi devojčici i počinje da je dodiruje i grli. Tinejdžerka pokušava da ga odgurne od sebe, međutim, manijak postaje još navalentniji.

Ipak, ono što je najviše zaprepastilo javnost jeste činjenica da se napad dogodio naočigled brojnih putnika u tramvaju, koji su samo nemo posmatrali ceo događaj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare