Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Među građanima Pančeva godinama se šaputalo o vezama između kriminalne grupe Veljka Belivuka i pojedinaca iz vlasti, a grad na Tamišu označen je kao regrutni centar batinaša za potrebe kako Belivukovog klana, tako i vladajuće partije.

Sa usponom Veljka Belivuka i njegove grupa na huliganskoj, odnosno kriminalnoj lestvici, apetiti ovog klana, ogranka kavčana u Beogradu, postali su sve veći. Reketiranje, zelenašenje, iznude, otimačina, dilovanje droge, otmice i ubistava postale su svakodnevnica na srpskim ulicama, a posebno je poslednjih godina Pančevo pogođeno ovim kriminalnim talasom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U gradu na Tamišu građani su godinama šaputali o teroru koji vrše pripadnici Belivukove grupe, a sve je kulminiralo ubistvom navijača Partizana Timotija Stojanovića zvanog Džimi u Starčevu, krajem januara 2020. godine, nekoliko dana pre hapšenja Veljka Belivuka i njegove grupe. Prethodno, Belivukova grupa već se našla pod operativnim radom pripadnika MUP-a, i pošto su postali „otpisani“ za vladajući partiju i državu, počela su previranja na ulicama.

Streljana u Pančevu

Vojni sindikat Srbije podneo je krivičnu prijavu protiv dvojice generala zbog sumnje da su Nenadu Vučkoviću Vučku, Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi i Veljku Belivuku omogućili od februara do juna 2016. godine da koriste vojno strelište u Pančevu za gađanje, ali je prijava odbačena.

Kao podstrekač na likvidaciju, prvobitno je označen MMA borca Vladimir Jovanović zvani Maradona (33), kao i I. S. (36), koji mu je pomogao, a kao motiv su se pominjali neraščišćeni računi u vezi sa trgovinom narkoticima. Međutim, godinu dana od ubistva Stojanovića, pred pančevačkim Višim sudom sudi se šestorici zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo dogovor za izvršenje krivičnog dela ubistvo, odnosno dogovor o ubistvu, ali se sama likvidacija stavlja na teret dvojici NN počinilaca.

Inače, Vladimir Jovanović Maradona odavno je poznat policiji po mnogobrojnim incidentima. Pre nekoliko godina je upucan ispred vrtića u Pančevu, gde je ostavio dete. Na njega je ispaljena kiša metaka, od koji je sedam završilo u njegovom telu, ali se uspešno oporavio. Privođen je zbog tuča i ugrožavanja sigurnosti.

Međutim, ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je Jovanović član Udruženja „Srpska Sparta“ iz Pančeva, čije MMA borce je, prema tvrdnjama potpredsednice SSP-a Marinike Tepić, stavio direktno pod kontrolom Branko Malović, potpredsednik Izvršnog odbora SNS, za koga Pančevci tvrde da je glavni čovek te stranke u južnom Banatu, koji disciplinuju opozicione aktiviste i svakog ko misli drugačije i pred kim svi gradonačelnici, predsednici opština, članovi veća „stoje mirno“.

Pretučen bivši fudbaler

Bivši fudbaler Dušan Belić (49), koji se nalazio na mestu direktora FK Dinamo iz Pančeva, pretučen je novembra 2020. godine u Pančevu od strane dvojice napadača, koji su nedugo zatim uhapšeni. Ispostaviće se da je u pitanju čelnik kluba u kome se iza zavese krio Veljko Belivuk, a kao napadači na proslavljenog golmana označeni su Lazar S. i Nemanja P.

Dušan Belić Foto:privatna arhiva

Obojica su odranije poznati policiji, a ono što je posebno zanimljivo jeste da su se pominjali kao pucači na Nenada Alajbegovića Alajbega, bivšeg vođe „Zabranjenih“ u Ulici Džona Kenedija novembra 2020. godine, u vreme kada su vođe navijača nestajale, a za čije otmice su osumnjičeni Veljko Belivuk i njegova grupa.

Pored Maradone, kako je pisao Blic, član udruženja je i Zoran Savić (59) iz Pančeva, koji je 2019. godine ranio boksera Marka Petrovića ispred teretane u naselju Kotež 2. Savić je, kako je pisao Blic, bio instruktor borilačkih veština takođe u Udruženju „Srpska Sparta“, a on se sam predstavljao kao osoba zadužena za edukaciju i disciplinovanje mladih polaznika.

Belivukovi vojnici u pančevačkim javnim preduzećima

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i njegove grupe obelodanila je da su se među članovima ove kriminalne grupe našli i pripadnici SNS-a. Među njima je Vladimir Grek, stranački kadar SNS, zaposlen u JKP “Higijena” Pančevo, i čovek koji je bio među organizatorima naparednjačkih bakljada za vreme policijskog časa prošle godine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“On je bio u grupi lica kojoj je tokom policijskog časa bilo dozvoljeno kretanje, pa se postavlja pitanje ko im je to obezbedio. U pitanju je čovek koji je snimljen 28. aprila 2020. godine kako ispred sedišta SNS u Pančevu dobija direktivu da otpočne sramne bakljade protiv opozicije i Dragana Đilasa. Pošto se očigledno dobro pokazao u bakljadama, Grek je u decembru 2020. dobio posao za stalno. Dakle, u decembru je dobio zaposlenje od SNS za stalno, a dva meseca kasnije usledila je robija”, rekla je avgusta 2021. godine potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Osim Greka, među Belivukovim vojnicima zaposlenim u pančevačkim javnim preduzećima našli su se i Nebojša Janković, Filip Ivanovski, dok je Željko Kodžić bio na poslovima unutrašnjeg obezbeđenja lica lišenih slobode u Ministarstvu pravde.

Član ovog udruženja jeste i Dejan Simeunović Simke, rukovodilac jedinice JP Gradskog zelenila Pančevo, optužen je da je 15. novembra 2008. kao obezbeđenje kluba u centru Pančeva ubio Igora Birtaša. Posle niza sudskih preokreta pravosnažno je oslobođen decembra 2017. u trećem stepenu u Apelacionom sudu u Beogradu koji je ocenio da je u pitanju nužna odbrana.

Ovo udruženje finansiralo se između ostalog i donacijom novca grada Pančeva, a uzvraćalo razno-raznim uslugama vladajućoj partiji. Međutim, kada je Veljko Belivuk „otpisan“, tokom 2020. godine, a potom i uhapšen zajedno sa oko 30 pripadnika njegove grupe, u februaru 2021. godine, ostali su delovi grupe rasuti po svim delovima Beograda, ali i Pančeva.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oni su, čini se, ušli u direktan sukob sa drugom grupom, osnovanom sa sličnim ciljem, a rezultatat tog sukoba u Pančevu jesu pokušaji ubistva, paljenje automobila, tuče.. Da li će suprotstavljene frakcine da se izmire, pogotovu imajući u vidu „više interese“, izbore, ili će serija incidenata u Pančevu biti nastavljena, ostaje da se vidi.

Na poslednja dešavanja u Pančevu, o kojima mediji nedeljama izveštavaju, reagovala je i policija, čiji pripadnici su preplavile ulice Pančeva u utorak, 15. februara.

Međutim, čini se da je kao i ranijih puta, u pitanju obična parada i „dizanje prašine“, budući da MUP nije izlazio sa više informacija o uhapšenima. Na sumnju da je u pitanju obično paradiranje ukazuje i to što je na primer za tuču ispred kafića „Kula“, u kome su učestvovali Belivukovi saradnici, Osnovno tužilaštvo u Pančevu izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela. Zbog paljenja vozila N.K. u Starčevu, uhapšen je N.R. (26), ali su još nepoznati napadači na Predraga Jankovića Peska, koji je upucan u blizini Pančevačkog mosta ali i epilog tuče ispred bilijar kluba „Devetka“, ili upadanja mladića u centru tog grada.

BONUS VIDEO: Građani Pančeva o učestalim obračunima navijača

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare