Dijana Hrkalović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

U prvi mah, 2012. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova uspešno se "odbranllo" od Dijane Hrkalović koja je konkurisala za prijem u policiju ali nije prošla. Ipak, buduća sekretarka Uprave kriminalističke policije i državna sekretarka MUP, nije odustajala.

Pronađeno je novo rešenje – žena koja je godinama u policiji „nogom otvarala vrata“ i bila strah i trepet koji je kadrirao MUP-om, u to ministarstvo je ušla na mala vrata.

Da ne bi gubila vreme, otišla je u Bezbednosno-informativnu agenciju, gde joj je bio mnogo lakši prolaz nego u MUP, čiji je ministar tada još bio Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije i koalicioni partner SNS-a. Ipak, da li tadašnji ministar nije želeo ili Dijana Hrkalović nije prošla bezbednosnu proveru, nije poznato.

Pročitajte još:

U to vreme protiv nje je podneta krivična prijava zbog napada na aktiviste na Bogosloviji u Beogradu. Dijani Hrkalović, koja je tada bila „ulični“ aktivista Srpske napredne stranke, zasmetao je transparent koji su nosili uoči izbora, pa je prišla i pokušala da jednom od njih natpis istrgne iz ruke. Došlo je do gužve, a potom su se umešali i Dijanine kolege i aktivisti su dobili batine, a jedan od njih je tom prilikom zadobio teške telesne povrede.

Kasnije je u sudskom postupku, Dijana Hrkalović negde nestala, pa joj je biografija „oprana“, a da ne bi gubila vreme, otišla je u BIA. Na sam vrh tajne službe je tada došao Nebojša Rodić, „provereni kadar“ od pre 5. oktobra, koji je bio na čelu izborne komisije 1996. i 1997. godine, nakon kojih su usledili veliki protesti tadašnje opozicije zbog izbornih neregulrnosti.

Prijem još jednog proverenog kadra, prvoborca Dijane Hrkalović, u BIA sigurno tada ne bi mogao da bude neki preterani problem ni za novi režim naprednjaka, ali je za policiju bilo još rano.

Nebojša Stefanović Foto:ANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Do preokreta dolazi 2014. godine, kada je formirana nova vlada, a na mesto ministra policije dolazi Nebojša Stefanović. Pošto bi bilo nezgodno, a moguće i neizvesno primanje Dijane Hrkalović preko konkursa, ona je u policiju došla „preuzimanjem“. Naime, tadašnje rukovodstvo policije je ocenilo da je ona „neophodan“ kadar za MUP i prešla je iz jedne u drugu držvnu instituciju prečicom. Ono što je neobično je, što je i sama Hrkalovićeva rekla jednom prilikom, je da je zadržala i službeno vozilo, što nije praksa. Takav potez bi se mogao doživeti i kao poklončić od BIA, ili otpremnina.

Vrlo brzo je postalo jasno zašto su se policajci 2012. branili od Dijane Hrkalović, kada je počeo njen vrtoglav uspon u MUP, ali i „čišćenje“ starih kadrova u čiju lojalnost novi ministar i novi režim nisu bili sigurni. Promenjene su desetine načelnika, od policijskih uprava do službi i odeljenja u MUP.

Rezultat tih promena nazire se danas, kada je, uprkos zataškavanju, protiv nekoliko „Dijaninih i Nešinih“ inspekotra i rukovodilaca u toku sudski postupak, ili je završen, zbog čega će srpskoj policiji biti potrebno mnogo vremena da povrati kredibilitet i poverenje javnosti.

Podsećanja radi, Hrkalovićevoj se sudi da je, iskorišćavanjem svog položaja u MUP, kočila istrage i procesuiranje kriminalaca. Njoj je 6. juna ukinut kućni pritvor i određena jooj je mera zabrana napuštanja boravišta, uz uzimanje pasoša. Međutim, sud će o ovoj odluci ponovo donositi odluku, jer je utvrđeno da Hrkalovićeva poseduje dva pasoša sa različitim podacima.

Ipak, pažnju javnosti ponovo su uzdrmala dva gostovanja Hrkalovićeve, u kojima je direktno optužila nekadašnjeg ministra policije, a sada vojnog, da je odgovoran za sva nedela u MUP, te organizovao prisluškivanje predsednika Aleksandra Vučića, nakon čega je podnela i krivičnu prijavu.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović dolazi u Specijani sud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare