Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Milomir Jovanović (45), kum kriminalca Dejana Stojanovića Keke ubijen je 14. januara 2017. u Sopotu i to posle sahrane Novaka Todorovića. Njegov otac Živojin ni posle pet i po godina ne zna ko je i zašto ispalio smrtonosni hitac iz snajpera. Sada je rešio da otvori dušu i ispriča neke do sada u javnosti nepoznate detalje ovog zločina - on za portal Nova.rs otkriva da mu je deset meseci pre zločina nestao i drugi sin.

„Milomira su svi zvali Miki, pa i mi u kući. Da, jeste bio kum tog Dejana Stojanovića Keke. Krstio mu je dvoje dece od prve žene. Kada je taj Keka počeo da se pojavljuje po novinama, pitao sam sina šta se to dešava. Rekao mi je da su se njihovi putevi odavno razišli, još kada je Stojanović otišao iz zemlje i da od tada nisu bili u kontaktu“, razjašnjava misteriju Milomirov otac Živojin Jovanović.

Tog kobnog 14. januara 2017. godine Miki Jovanović ubijen je hicem iz snajpera pored groblja u Sopotu. Tamo je otišao na sahranu Novaka Todorovića, sa kojim je bio prijatelj. Ubistvo do danas nije razjašnjeno – ne zna se izvršilac, motiv, potencijalni naručilac… Po Živojinovim rečima, iz policije ga više niko ne kontaktira. Ne zna dokle je istraga stigla, da li se uopšte i vodi. Molio ih je da mu vrate stvari pokojnog sina, ali ih nije dobio.

„Znao je pokojnika i otišao je na sahranu, rekli su mi da je bilo mnogo naroda na ispraćaju Novaka Todorovića. Tu su bili i Goran Bregović, Emir Kusturica, pošto je Todorović bio Sarajlija. Pisalo se da je moj Miki bio okružen telohraniteljima, to nije tačno. U kolima su bili njih četvorica: Saša SImić Simke koji je vozio, Miki na mestu suvozača, neki Brana iz Češke, prijatelj mog mlađeg sina Milana i kum mog mlađeg sina. Nikakvi to telohranitelji nisu bili, nego drugovi“, objašnjava Živojin Jovanović.

Živojin Jovanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kasnije je saznao mnoge detalje koji upućuju na to da je zločin bio detaljno isplaniran i pripremljen i da je u njemu učestvovalo nekoliko ljudi.

Po njegovim rečima Milomira je znao ceo Vranić, gde i danas živi porodica Jovanović. Pomogao je mnogima, a bio je i ktitor crkve, platio je novo osvetljenje, ali nije voleo da se hvali time. Mnogima je pozajmio pare, a sa Mikijevom smrću, nestao je i taj dug.

Milomir Miki Jovanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Imao je firmu u Nemačkoj, samo jedan čovek tamo u je ostao dužan više od 37.000 evra. Ja te pare nisam video. Kažu da u policijskom sefu ima još 100.000 evra Mikijevog novca, to je, po nekim pričama, pronađeno u kolima kada je ubijen. Jedan čovek mi je rekao, ne mogu da kažem ko, da su Mikiju dugovali oko 7,5 miliona evra. Imena tih ljudi ne znam. Miki je voleo fudbal, jedno vreme je igrao u lokalnom klubu, a posle je postao fudbalski menadžer. U pola noći da ga probudim i pitam za nekog igrača, on bi znao u kom klubu igra, koji broj nosi na dresu, na kojoj je poziciji… Poznavao je fudbal i fudbalere, to mu je bio i posao i znao ga je bolje od nekih trenera. Jedan njegov prijatelj mi je rekao da je „Radnički“ sa Novog Beograda bio praktično Mikijev klub, ali ja to ne znam, dva puta sam otišao do stadiona, ali nisam ušao“, objašnjava otac ubijenog čoveka.

Pročitajte još:

Dejan Stojanović Keka nije jedino poznato ime u priči o Milomiru Mikiju Jovanoviću. Svojevremeno je držao diskoteku u Vraniću u koju su dolazili mnoga poznata lica.

„Onaj advokat što ga svi sada pominju, Dejan Lazarević nam je dolazio u kuću. Više puta. Od kada je ubijen Miki, nije došao nijednom, niti je zvao telefonom. Mnogi su tako postupili, nestal. Na Mikijevoj sahani su obećavali pomoć, podršku, a onda su prestli da se javljaju“, kaže ucveljeni otac.

Ono što se u javnosti nije znalo je da je 10 meseci pre ubistva Milomira Mikija, porodicu Jovanović pogodila još jedna tragedija, nestanak Mikijevog mlađeg brata Milana.

Živojin Jovanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„On nije živeo sa nama, već na Senjaku u Beogradu, sa devojkom. U novembru 2015. smo bili kod njih u poseti i Milan nam je rekao da će da ode u Češku i da planiramo da u martu 2016. žena i ja dođemo na jedno nedelju dana kod njih u Češku. Otputovao je, a onda je nestao. Poslednja je sa njim razgovarala njegova devojka, 8. marta 2016. godine. Od tada ni traga ni glasa. Miki je otputovao u Češku, tražio ga, ali bez uspeha. Pomoći od naših diplomata nije imao. A nije mu pomogla ni češka policija kojoj je pprijavio nestanak. Da li je on naišao na neki trag ili čuo neku priču o Milanovom nestanku pa su i njega rešili da ubiju – ne znam“, kaže Živojin Jovanović.

Milan je nestao, Milomir je ubijen. Živojin sada živi da sazna istinu o sinovima, a još se nada da je Milan negde živ, da se negde sklonio i pritajiio.

„I da su nešto uradili, protivzakonito, uhapsite ih, ne ubijajte ih. Kuća mi je opustela, tu smo samo žena i ja. Dešava se da ne mogu da izdržim u kući, da me guši, pa izađem u dvorište. Mikijev grob na Orlovači obilazim svaki dan. Ponekad mi dođe da uzmem konopac i da se obesim. Plašim se samo jedne stvari, da ću umreti a da istinu o sinovima neću saznati“, kaže za portal Nova.rs Živojin Jovanović.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar